Majoritatea tarilor europene, precum Spania, au decis sa urmeze aceasta recomandare si sa vaccineze batranii si imunodeprimatii. Altii, cum ar fi Belgia, unde incidenta virusului este de peste zece ori mai mare decat in ​​Spania si unitatile de terapie intensiva ale spitalelor incep sa simta presiunea, au decis sa mareasca populatia tinta si sa administreze a treia doza tuturor.

Ministrul belgian al Sanatatii, Frank Vandenbroucke, a convenit miercuri seara cu ministrii regionali (Flandra, Bruxelles si Valonia) ca aceasta a treia doza sa fie administrata intregii populatii. Presa belgiana spunea de zile intregi ca cei patru oficiali belgieni din domeniul sanatatii nu erau pe deplin de acord, dar pactul a fost avansat aseara din cauza cresterii incidentei virusului si a necesitatii de a lua masuri urgente care pot fi implementate la cel mai tarziu la inceput din ianuarie.

Vandenbroucke a declarat, dupa intalnire, ca vor „sa ofere cea mai buna protectie posibila impotriva virusului” intregii populatii de peste 12 ani, in timp ce guvernul continua sa incerce sa reduca numarul persoanelor nevaccinate. Numai la Bruxelles, aproximativ 10.000 de persoane pe saptamana sunt inca vaccinate pentru prima data.

Sunt doze de rezerva

Guvernul nu va avea, asa cum s-a intamplat in toata Europa, problemele de alimentare cu doze pe care le-a avut in primavara trecuta. Belgia a comandat 23 de milioane de doze suplimentare pentru o populatie totala de 11,3 milioane de oameni.

Acordul prevede ca aceasta a treia doza este in principal de la Pfizer sau Moderna. Belgia nu a comandat mai multe doze de la Johnson & Johnson cu exceptia celor care au primit deja primul vaccin din acel vaccin, care vor fi convocati cu prioritate. Ministerul Sanatatii este convins ca acest vaccin isi pierde eficacitatea mai repede decat celelalte.

Planul este cu saptamani inainte. Pana la sfarsitul anului vor fi cateva milioane de belgieni care au primit deja cea de-a treia doza daca se tine cont ca se administreaza deja tuturor celor peste 65 de ani, in casele de batrani si imunodeprimati. Persoanele cu boli precum obezitatea sau hipertensiunea li se vor adauga in saptamanile urmatoare.

Incepand cu luna ianuarie, restul populatiei, de la 12 la 65 de ani, va incepe sa fie chemata. Deocamdata nu a fost luata o decizie cu privire la vaccinarea sau nu a populatiei cu varsta cuprinsa intre cinci si 11 ani.

La sase luni dupa a doua doza

Ordinea apelurilor este complicata fata de primavara trecuta, cand populatia generala era chemata, ca si in Spania, pe grupe de varsta. Acum trebuie sa luam in considerare factorul eficacitatii vaccinurilor. Astfel, acestia vor fi chemati sa primeasca a treia doza tot pe grupe de varsta dar tinand cont ca nimeni nu o primeste pana cand nu trec sase luni de la a doua doza, patru luni in cazul AstraZeneca si Johnson & Johnson.

Ceea ce se repeta deja sunt luptele legate de grupele profesionale care ar dori sa fie vaccinate cu prioritate. In primavara, s-a acordat preferinta doar lucratorilor din domeniul sanatatii, in ciuda faptului ca sindicatele precum cele ale profesorilor au cerut sa fie vaccinate printre primele grupe. Acum acea manie revine. Ministrii regionali ai Educatiei au cerut deja guvernului federal sa administreze a treia doza profesorilor cat mai curand posibil.

Acordul anuntat miercuri nu include ce sa faceti cu biletul de siguranta covid, dovada vaccinarii sau pcr care este necesar, de exemplu, pentru a intra intr-un bar sau restaurant, o sala de sport sau piscina sau pentru a participa la activitati sociale si culturale in interior. . Acel bilet de siguranta covid va fi in vigoare pana pe 15 ianuarie, dar totul indica ca va fi prelungit pana cel putin pe 30 iunie a anului viitor. Intrebarea acum este daca va fi necesara o a treia doza (si cand) pentru a mentine acel document sau daca va fi posibil sa o mentinem cu doua doze.

Lectii din primavara trecuta

Una dintre lectiile care vor fi luate acum in considerare in regiunea Bruxelles-ului fata de primavara trecuta este ca rata de vaccinare a fost sistematic mai scazuta in cele mai sarace cartiere. La mijlocul lunii august, 12 din cele 19 districte belgiene erau inca sub 50% vaccinate in raport cu populatia totala. Daca media regionala a depasit acel 50%, datele pe raioane au aratat ca in Molenbeek a fost de 34,9% si in St-Josse de 37,4%, in timp ce in cartierele mai bogate precum Woluwe-Saint-Pierre a fost de 60,7%.