Temerile ca bancile centrale din Europa si Statele Unite ale Americii se vor retrage din masiva operatiune de sustinere a economiilor, ca si ingrijorarile referitoare la starea fiscal bugetara a periferiei zonei euro au condus la un pesimism care s-a manifestat miercuri pe bursele internationale.
In acest timp, apropiatii presedintelui francez Nicolas Sarkozy ameninta ca daca va castiga un nou mandat, acesta va transforma Europa intr-o fortareata, protectionista si neiubitoare de imigranti. Wall Street Journal il citeaza pe presedintele BCE, Mario Draghi, care a declarat ca ezita sa mai continue politica de rexare monetara ca urmare a presiunior inflationiste. Declaratia i-a surprins pe investitori, care se obisnuisera cu drogul stimulului monetar. In plus, miercuri Spania a inregisrat un esec in tentativa sa de a plasa la un pret convenabil obligatiuni pe pietele financiare. Cererea a fost redusa, ceea ce a condus la o majorare a randamentelor. Euro s-a depreciat la randul sau in raport cu dolarul.
Bloomberg identifica explicatia reticentei lui Draghi in faptul ca bilantul BCE s-a majorat cu 30% din momentul in care acesta a preluat conducerea bancii centrale si a pompat mai mult de o mie de miliarde de euro in sistemul bancar european. Presiunile inflationiste par a veni in special din partea Germaniei, unde sindicatele au obtinut de la guvern o majorare salariale undeva in jurul cifrei de 7%, cea mai mare majorare din ultimele doua decenii.
Der Spiegel prezinta alte doua motive pentru care Germania ar putea reprezenta una dintre principalele probleme ale tehnocratilor de la Bruxelles si Frankfurt. Drepturile obtinute de Parlamentul german in votarea oricarei masuri de bailout al unui stat pe banii contribuabililor va ingreuna acest proces si va pune in pericol eforturile de salvare a euro. Intr-un alt articol, publicatia germana prezinta posibilitatea declararii, la cererea stangii aflate in opozitie, neconstitutionale a Pactului Fiscal recent semnat la Bruxelles, pe motiv ca acesta nu contine posibilitatea ruperii sale.
Bloomberg sustine ca Spania, si nu Grecia, este adevaratul test cu care se va confrunta zona euro. Spania este cea de-a patra economie a UE, iat problema sa nu este aceea ca planul de austeritate anuntat este prea timid, ci dimpotriva. Reducerea deficitului de la 8,5% la 5,3% in conditiile in care in acest an Spania va inregistra o crestere economica negativa implica un effort de itarire a politicii fiscal-bugetare echivalent cu 4% din PIB. Si asta in conditiile unui somaj record, de 23%.
Financial Times publica un interviu cu ministrul de externe francez, Alain Juppe, apropiat al presedintelui Nicolas Sarkozy, in care acesta anunta o perioada de protectionism fara precedent la nivelul UE, in conditiile in care prietenul sau este reales. Acesta a reluat amenintarea lui Sarkozy cu retragerea Franei din spatiul Schengen in conditiile in care nu vor fi intarite controalele vamale la granitele Uniunii. “Trebuie facuta o adevarata revolutie intelectuala pe care trebuie sa spun ca actuala Comisie Europeana nu a reusit sa o impuna, si anume a unei Europe care protejeaza. Exista o viziune foarte buna in legatura cu ce trebuie Europa sa devina: o Europa cu granite”, a declarat Juppe, anticipand transformarea UE intr-o fortareata.