Se pare ca actualul premier al Rusiei si viitorul presedinte, Vladimir Putin, a capatat o adevarata pasiune pentru scris. Nu carti de memorii sau sfaturi pentru spioni, ci articole de presa in care isi face cunoscute intentiile, ca viitor presedinte, in legatura cu diverse aspecte ale vietii politice a Rusiei. Astfel ca, dupa ce recent anuntase „o inarmare fara precedent a Rusiei”, acum comunica linia politicii externe a Kremlinului.

Cu numai cinci zile inaintea scrutinului pentru alegerile prezidentiale, Putin publica un articol in cotidianul “Moskovskie Novosti”, intitulat „Rusia si o lume in schimbare” consacrat politicii externe si situatiei internationale. Putin subliniaza ca obiectivele politicii externe ruse au un caracter strategic, mai exact legat de rolul unic pe care il are Rusia pe arena internationala. De fapt, spune el, Rusia va face o politica externa independenta.

SUA si NATO „zdruncina” increderea

Vladimir Putin a criticat recurgerea la forta armata de catre unii din partenerii occidentali, o tendinta care, in opinia sa, evidentiaza faptul ca ar fi absolut necesar respectul neconditionat al normelor fundamentale ale dreptului international. El considera ca unele aspecte ale politicii NATO si SUA, intre care instalarea scutului antiracheta in Europa si ingerinta militara in Libia, reprezinta amenintari pentru securitatea internationala. Potrivit lui Putin, unele decizii ale Aliantei Nord-Atlantice si ale Statelor Unite se bazeaza pe stereotipuri de „logica a blocurilor” (n.r.- militare).

Primavara araba

Analizand situatia din statele arabe in care au avut sau au loc revolte in acest moment, premierul rus a condamnat ingerinta Occidentului in problemele interne ale acestor state si a precizat ca Rusia a sustinut intotdeauna solutionarea politica a tuturor conflictelor. De asemenea, el a evidentiat tendinta unor state de a afisa o „putere slaba”, de care se servesc astazi „unele mari puteri” pentru a-si atinge obiectivele – alimentarea si incitarea la extremism, separatism, nationalism si pentru a manipula constiinta politica si a se ingera in politica unor state suverane.

Proliferarea nucleara incurajata de Occident

Putin a estimat ca ingerinta straina in problemele interne ale unor state suverane incurajeaza unele regimuri autoritare sa se doteze cu arma nucleara. Probabil face aluzie la Iran, al carui aparator declarat este. In acest context, Putin a reamintit ca orice atac impotriva Iranului ar putea a avea consecinte catastrofale si a cerut Occidentului sa ridice sanctiunile instituite impotriva Teheranului, invocand mijloacele politico-diplomatice pentru depasirea crizei.

Drogurile din Afganistan

Premierul rus a amintit, de asemenea, marea preocupare a Rusiei fata de situatia din Afganistan, o tara in care terorismul nu poate fi stapanit si pentru care traficul de droguri reprezinta o plaga de neinlaturat. Preocupat de aceasta vecinatate periculoasa, Putin estimeaza ca Forta internationala de asistentasi securitate (ISAF) nu si-a indeplinit misiunea si spera ca aceasta tara va iesi din criza daca se va baza pe Organizatia Natiunilor Unite si pe organizatiile regionale, cum ar fi Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, avand ca membri Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Tadjikistan si Uzbekistan, Organizatia de cooperare Shanghai si Comunitatea Statelor Independente (fostele republici sovietice, fara statele baltice).

Relatiile Rusia – SUA

Premierul rus a facut, desigur, consideratii si asupra relatiilor ruso-americane, afirmand ca, in ciuda unor progrese considerabile facute in ultimii ani, cum ar fi semnarea Tratatului de reducere a arsenalului de arme strategice (START), relatiile intre Moscova si Washington raman instabile.

Printre cauzele acestei instabilitati, Putin a enumerat scutul american antiracheta din Europa si dorinta Washingtonului de a-si folosi „geniul politic” pentru a se ingera in treburile interne ale multor tari, intre care si Rusia. Singura rezolvare pe care o vede viitorul lider de la Kremlin pentru ameliorarea relatiilor bilaterale este aceea ca Washingtonul sa respecte principiile unui parteneriat echitabil si de respect reciproc.

Relatiile Rusia – Europa

Potrivit lui Putin, Rusia si Uniunea Europeana ar trebui sa creeze un spatiu economic si umanitar comun de la Atlantic la Pacific, o comunitate pe care expertii rusi au numit-o Uniunea Europei.

„Propun sa cream o comuniate economica armonioasa de la Lisabona la Vladivostok, ceea ce ne va permite ca in viitor sa infiintam o zona de liber schimb, precum si mecanisme avansate de integrare. De asemenea, in acest mod vom putea avea o piata continentala comuna cu o valoare de mii de miliarde de euro”, a explicat Putin. Referindu-se la relatiile din acest moment dintre Rusia si UE, premierul rus a subliniat ca acestea sunt grav afectate de regimul de vize.

Criza euro: Rusia ar da un ajutor Europei

Vladimir Putin spune ca Moscova ar putea acorda ajutor financiar direct unor state europene. „Este evident ca starea de haos din Europa influenteaza considerabil perspectivele de dezvoltare economiei globale. Rusia participa activ la eforturile internationale vizand sustinerea economiilor europene aflate in criza. Asadar, avem in vedere posibilitatea de a acorda un ajutor financiar direct”, a spus Putin.