In orice relatie apar probleme, certuri si perioade in care partenerii pur si simplu nu se mai inteleg. In aceasta situatie, majoritatea partenerilor se intreaba daca a venit timpul despartirii, insa in acelasi timp isi dau seama ca nu asta este ceea ce isi doresc cu adevarat. Si in acest fel a luat nastere “pauza din relatie”, care se doreste a fi o despartire temporara, pentru ca partenerii sa poata decide daca este mai bine sa incerce sa-si salveze relatia sau nu. Insa este despartirea temporara o solutie?
Avand in vedere ca fiecare cuplu este format din doua persoane diferite, cu preocupari, dorinte, sentimente, trasaturi si interese diferite, este absolut normal sa existe si neconcordante sau nepotriviri. Iar despartirea temporara poate fi solutia atunci cand vrei sa vezi daca poti continua relatia asa sau pur si simplu nu te mai simti bine langa partener.
Foarte multe cupluri apeleaza la aceasta despartire temporara, doar pentru a evita anumite discutii sau certuri, care tot vor macina relatia mai devreme sau mai tarziu. Asa ca aceasta mica pauza nu trebuie privita ca pe un mod de a evita problemele, ci din contra, ca pe un mod de a le rezolva. Comunicarea este cea mai importanta intr-o relatie, asa ca nu poti lasa timpul petrecut despartiti sa inlocuiasca o buna repriza de sinceritate si discutii fata-n fata.
Despartirea temporara este o decizie foarte grea de luat, iar ambii parteneri trebuie sa fie de acord. In plus despartirea trebuie planificata si discutata in amanunt despre cum va trebui sa va comportati in aceasta perioada. Este extrem de important sa stabilesti anumite reguli, pe care sa le respectati amandoi si cu care sa fiti de acord amandoi, pentru a va putea relua relatia dupa aceasta perioada.
Iata cateva aspecte la care sa va ganditi:
De cat timp aveti nevoie? Depinde numai de voi daca veti sta despartiti o saptamana sau o luna, insa perioada va trebui stabilita de la bun inceput. Ambii parteneri trebuie sa se gandeasca foarte bine in tot acest timp daca vor sa ramana in relatie sau este mai bine sa plece definitiv. La sfarsitul perioadei de pauza va trebui sa discutati toate nemultumirile care va apasa.
Vezi motivele care au dus la despartire! Este foarte important sa stii de ce s-a ajuns in aceasta situatie si cum poti evita pe viitor inca o despartire temporara sau chiar definitiva. Incearca sa nu dai vina pe celalalt, sau sa te invinovatesti pe tine, deoarece nu vei ajunge nicaieri cautand vinovati.
Cum veti comunica pe timpul despartirii? Vorbiti zilnic la telefon, va vedeti o data pe saptamana, nu va cautati deloc sau continuati cu acelasi contact ca si pana acum de parca nimic nu s-a intamplat? Analizeaza toate aceste variante si alege-o pe cea cu care te simti comfortabil. Unele cupluri aleg sa se vada zilnic, pe cand altele prefera sa nu aiba deloc contact in aceasta perioada.
Cum e cu fidelitatea? Va comportati ca intr-o relatie si nu aveti voie sa fiti infideli, sau puteti face orice va doriti? Infidelitatea este o problema foarte importanta pe care trebuie sa o discutati si sa o luati in considerare.
Despartirea temporara poate fi o idee buna pentru unele relatii, sau o idee teribila pentru altele. Depinde doar de parteneri daca sunt gata sa faca pasul unei pauze in relatie sau sa puna punct unei relatii imediat cum problemele apar. Insa despartirea temporara nu garanteaza niciodata succesul unei relatii, partenerii simtindu-se mai bine in afara relatiei decat alaturi de un om pe care nu-l mai agreaza.