Nu s-a putea realiza o lista cu cele mai bune soundtrackuri decat in mod subiectiv. La un film, pe langa subiect, distributie, regizor etc este foarte important si soundtrack-ul.

Mai pe romaneste soundtrack-ul este coloana sonora a unui film.

Unul dintre cele mai bune soundtrackuri apartine filmului Pulp Fiction. Filmul a aparut in anul 1994 in regia lui Quentin Tarantino. Coloana sonora apartine unei trupe de rock alternative din Chicago. Melodia “Girl, you will be a woman soon” urca trupa in locul 21 in topul Billboard. Si in ziua de astazi filmul este cotat ca fiind unul dintre cele mai bune.

Nu ar putea sa lipseasca dintr-o colectie cu cele mai bune soundtrackuri nici coloana sonora a filmului Top Gun. Cine nu si aminteste atitudinea macho a lui Tom Cruise?! Piesa apartine celor de la Berlin. “Take my breath away” s-a bucurat de numeroase coveruri. Filmul a aparut in regia lui Tony Scott in anul 1986.

American Beauty s-a bucurat de asemenea de un unul dintre cele mai bune soundtrackuri. Filmul, in regia lui Sam Mendes a aparut in anul 1990. Coloana sonora este realizata de Thomas Newman. Filmul a castigat patru premii, din care unul pentru cel mai bun actor (Kevin Spacey).

Ajungem la Forest Gump, ce are ca si soundtrack o piesa compusa de Alan Silvestri. Filmul a castigat sase premii Oscar. Aceasta drama cu putine accente comice a primit premiul pentru cel mai bun regizor (Robert Zeneckis) si pentru cel mai bun actor (Tom Hanks). Filmul a avut si numerosi fani. Vanzarile i-au adus un castig de peste 600 de milioane de dolari.

Un film ceva mai nou, Vicky Christina Barcelona, are ca soundtrack o piesa ceva mai ritmata cantata de Giulia Y Los Tellarini. Rebbeca Hall si Scarlet Johansson traiesc iubirea in mai multe forme intr-un dintre cele mai romantice orase ale Europei. Javier Angel Encinas Bardem este personajul masculin al acestui film. Actorul este cunoscut mai mult pentru rolul secundar din No Country for Old Man.

Si acest film se bucura de unul dintre cele mai bune soundtrackuri: “ Carter Burwell – Blood Trails”. Filmul a fost scris si regizat de fratii Coen.

In 2006 apare filmul The Illusionist. Toate soundtrackurile ce apar pe acest film ii apartin lui Philip Glass: “Wish I could see you again”, “The Orange Tree”, “A shout from the crowd” . Regia ii apartine lui Neil Burger. In rolul lui Eisenheim il gasim pe Edward Norton, cunoscut si pentru rolurile din The Incredible Hulk, American History X si nu in ultimul rand din Fight Club.

Unul dintre cele mai apreciate filme, cu un castig de peste 100 de milioane de dolari, in regia lui David Fincher se bucura de unul dintre cele mai bune soudtrackuri: The Pixies – Where is my mind. Filmul a castigat numeroase premii printre care cel pentru cel mai bun actor : Edward Norton, cel mai bun regizor: David Fincher.

Sa ne amintim de Leonardo DiCaprio in The Beach. Filmul, regizat de Danny Boyle are cu siguranta o coloana sonora ce merita trecuta in lista cu cele mai bune soundtrackuri. Piesa “The Beach” este cantata de Moby. Alte melodii care apar de-a lungul filmului ii apartin lui Angelo Badalamenti, faimos si pentru alte soundtrackuri precum cele din Mulholland Drive, Twin Picks.

De pe lista cu cele mai bune soundtrackuri nu ar trebui sa lipseasca nici piesa lui Glays Knight- Licence To Kill. Filmul cu acelasi nume a aparut in anul 1989 in regia lui John Glen si a avut inregistrari la Box Office de peste 150 de milioane de dolari.

Drama istorica, Letters from Iow Jima ce a aparut in anul 2006 are de asemenea unul dintre cele mai bune soundtrackuri. Melodia ii apartine lui Clint Eastwood care a si regizat acest film. Castigurile incasate au atins aproape 700 de milioane de dolari. A avut parte de numeroase premii dintre care cel pentru cel mai bun film strain, la premiile de la Chicago.

Aceasta lista nu s-a putea incheia prea curand, insa putem adauga in categoria celor mai bune soundtrackuri si cele ce apar in filmul P.S. I Love You. Avem cateva melodii foarte bune precum cea a lui Ronan Keating “If tomorrow never comes” sau cea a lui James Blunt “ Same mistake”. Filmul a aparut in anul 2007 si il are in rol principal pe Gerard Butler, cunoscut si pentru rolul din filmul Law Abiding Citizens.

Lista celor mai bune soundtrackuri poate continua si cu celebra melodie a lui Celine Dion “My heart will go on”, Evey Reborn a lui Dario Marianelli, prezenta in V for Vendeta sau Sunrinse On Pontchartrain din The Curious Case Of Benjamin Button.