Continuam in acest articol cu celelalte doua stiluri sau trenduri care se anunta a fi in voga in anul ce vine. In articolul trecut am vorbit despre sobru si combinatii interesante, iar acum vom vorbi despre “utilitar” si “salbatic”, doua stiluri care intaresc ideea pe care se bazeaza trendurile anilor urmatori: noul se impleteste cu vechiul intr-un mod armonios, frumos, echilibrat si economic.
Stilul Utilitar – primeste schimbarea cu bratele deschise
Criza financiara globala, catastrofele naturale, un exces de produse si de informatii, ii fac pe oameni sa se opreasca si sa reflecte asupra stilului lor actual de viata. In ziua de azi, un factor decisiv in luarea unor hotarari este privirea cu ochi critici a lucrurilor cu adevarat necesare si importante.
Consumatorii s-au saturat sa vada design de dragul designului, asa ca stilul utilitar vine in intampinarea schimbarii prin simplitate, accesibilitate si invitatia de a-l folosi.
Produsele carora li se face reclama agresiva in paginile lucioase ale revistelor sunt inlocuite de esential si fundamental. Produsele stilului utilitar sunt create pentru folosirea zilnica, pun accent si dau nuanta relatiei intre produs si consumator si beneficiaza de o durata mai mare de viata.
Sunt celebrate puritatea, modestia si simplitatea. Ca si cele doua stiluri precedente, si stilul Utilitar, precum si urmatorul despre care am sa va vorbesc, cuprind cate patru substiluri.
Schimbarile arata cum designerii exploateaza ideea simplitatii abordand o atitudine “fara gunoi, fara cerere”.
Sub titlul Accentelor industriale, tehnici simple de realizare si folosire a textilelor ofera o reasigurare a confortului.
Workwear (am sa-i spun asa deoarece nu beneficiaza de o traducere mot-a-mot in limba romana care sa ii cuprinda intelesul) contine produse care indica valori stabile. Obiecte autentice si vintage ofera un imbold de nostalgie, un sentiment de apropiere de stramosi si o apreciere a lucrului de mana.
Cat pentru Luxul utilitar, designerii s-au inspirat din industria standardizata si din dispozitive comerciale pentru a crea un look rafinat.
Salbaticie – inapoi de unde am venit
Lumea in care traim este o lume high-tech in care consumul este controlat, iar increderea in guvern, structura economica si resursele de energie a fost zdruncinata.
Asadar, consumatorii se straduiesc sa se bazeze pe forte proprii si vor sa obtina un stil de viata ultra-sustenabil. Pentru a ajunge in acest stadiu, unii se rup de modul lor obisnuit de viata in mod radical si adopta un stil de viata salbatic, ceea ce inseamna ca doresc sa fie una cu natura.
Se dezvolta un mare interes pentru mestesugurile din trecut. Oamenii cauta trasaturi individuale ale produsului marcate, poate, mai degraba de imperfectiune decat de perfectiune. Ia nastere astfel un nou look organic, care captureaza si evoca natura nu doar in forma, ci si in caracteristici si materiale.
Stilul Primitiv brut batatoreste calea pentru noi interese cum ar fi cele pentru forme simple sau pentru tehnici simple de manufactura. Recolta naturii descrie un stil estetic necontrolat cu forme salbatice, naturale, create din materiale netratate.
Povesti folclorice arata eforturile noii generatii de designeri de a transpune metode uitate si mestesugarii in era moderna, tintind spre crearea unei legaturi importante intre local si global. Natura dezlantuita ne deschide ochii asupra a cum este tratata natura si nu procesata si abordeaza un design inspirat de asemenea din trecutul mestesugaresc.
Toate cele patru stiluri despre care v-am vorbit pana acum sunt inca un subiect bifat pe lista mea in cadrul capitolului “ecologie”. Desi nu am intentionat ca si aceste doua articole sa fie in aceasta rubrica, s-au dovedit a-si fi castigat locul acolo tocmai pentru ca lumea incepe sa se indrepte – si cine nu o face, ar fi bine sa inceapa – in directia ecologica, pentru ca altfel nu se poate nici din punct de vedere economic, si cu atat mai putin din punct de vedere al felului in care traim si al perspectivei noastre de viitor.
In fond si la urma urmei, candva trebuia sa se intample si asta. Tot ce s-a putut inventa important pentru om, s-a inventat.
Cu bune, cu rele, trebuie sa recunoastem ca multe din ele sunt mofturi si nu necesitati, si aici intervine si designul de interior -printre multe sfaturi pe care as putea sa vi le dau despre directia ecologica.
Practic, anul ce vine (si probabil si cativa ani ce vor urma, pana se pune lumea pe picioare) in alegerile pe care le facem ne bazam pe urmatoarele: calitate-pret, lucruri facute de mana (handmade), materiale naturale, imbinarea vechiului cu noul.
Nu uita ca, in fond si la urma urmei, se poarta ce iti place! Si…daca tot suntem la capitolul ecologie, adu-ti aminte ca orice samanta plantata, poate creste candva intr-un copac.