Nu lipsesc sfaturile disponibile noilor mame. Intre cele mai bine vandute carti parentale, familia si prietenii bine intentionati si chiar strainii de pe strada, exista o multime de sfaturi de luat in considerare. Simpla examinare a cantitatii de informatii care iti vin in cale poate fi o sarcina descurajanta – de unde stii ce sfat sa urmezi si pe care sa-l ignori?
Deoarece ne gandim ca sfaturile oneste de la mamele reale sunt una dintre cele mai bune resurse, le-am cerut mamelor inteligente si perspicace si expertilor din domeniul parentingului sa impartaseasca cuvintele lor de intelepciune. Prin urmare, sa vedem 10 sfaturi pe care orice viitoare mama ar trebui sa le cunoasca:
Exercitiu moderat. Exista anumite activitati extrem de recomandate pentru femeile insarcinate, cum ar fi mersul pe jos, yoga, Pilates pentru femeile insarcinate, inotul, exercitiile fizice cu mingi uriase. Fara a exagera, exercitiul controlat ii aduce beneficii mamei si bebelusului.
Urmati o dieta echilibrata si moderata. Nu mancati pentru doi, bine? O dieta bogata in legume, fructe, cereale, peste, lactate si sarace in grasimi il va ajuta pe bebelus sa creasca sanatos si sa nu castigi in greutate.
O crestere sanatoasa in greutate va poate ajuta sa va faceti sarcina si nasterea mai confortabile. De asemenea, va poate ajuta sa aveti mai putine complicatii in timpul sarcinii, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala, constipatia si durerile de spate
Luati un supliment de vitamine. Acid folic, fier, iod etc. sunt vitamine si minerale esentiale pentru bebelus. (cu siguranta medicul dumneavoastra va va spune la inceputul sarcinii)
Ai grija de aspectul tau personal. Ingrijindu-va zilnic, oferindu-va creme, fixandu-va unghiile si parul, va va ajuta sa aratati frumos, sa va hraniti stima de sine si sa va ridicati spiritul.
Am vreo nevoie nutritionala speciala acum ca sunt insarcinata? Da. Amintiti-va ca in timpul sarcinii bebelusul se dezvolta si atat dvs., cat si bebelusul dumneavoastra aveti nevoie de mai multi nutrienti. Daca mancati numarul recomandat de portii pe zi din fiecare grup de alimente, ar trebui sa obtineti majoritatea nutrientilor de care aveti nevoie.
De ce ar trebui sa incerc sa revin la o greutate sanatoasa dupa nastere? Dupa nastere, sanatatea dumneavoastra poate beneficia daca incercati sa reveniti la o greutate sanatoasa. Daca nu pierdeti in greutate dupa ce ati avut copilul, puteti deveni supraponderal sau obez mai tarziu, ceea ce poate duce la probleme de sanatate.
Rasfata-ti picioarele. Picioarele se umfla adesea din cauza retinerii fluidelor si a circulatiei slabe, provocand durere si disconfort. Pentru a evita acest lucru, este indicat sa le asezati pe orice suprafata, puteti plasa, de asemenea, doua sticle de apa rece si masati talpile picioarelor. Acest lucru va va imbunatati circulatia. Nu uitati sa beti multa apa, sa va intindeti picioarele ori de cate ori aveti ocazia, sa purtati incaltaminte scazuta si sa evitati sa stati sau sa stati mult timp in picioare.
Odihneste-te. Este normal ca in primele si ultimele luni de sarcina corpul dumneavoastra sa va ceara sa va odihniti. Profitati de fiecare moment, odihniti-va si relaxati-va. Delegati responsabilitatile si eliberati stresul. Amintiti-va ca bebelusul dvs. este capabil sa va simta emotiile, asa ca este timpul sa va rasfatati si sa dormiti.
Legatura dintre mama si copil. Incepand cu a patra luna de sarcina, bebelusul a dezvoltat simturi precum auzul. Canta-i, vorbeste cu el pentru ca iti va recunoaste vocea, pune-i muzica pentru ca va reactiona la diferite melodii. Acest lucru va favoriza aceasta legatura speciala.
Comunica cu bebelusul tau. O modalitate eficienta de a va lega de bebelus este ascultarea muzicii. Multe studii au dovedit ca stimuleaza toate simturile, emotiile, senzatiile, precum si ca intareste creierul, dezvoltand creativitatea, inteligenta si ajuta la relaxarea bebelusului. Stiai ca primul lucru pe care il aude bebelusul tau este bataile inimii tale?