Se pare ca nu doar fumul provenit de la tigari ii afecteaza pe fumatori si pe nefumatori deopotriva ci si ceea ce ramane in urma unei tigari arse.

Un studiu realizat recent de un grup de cercetatori de la Spitalul Mass General din Boston, publicat in numarul din ianuarie 2009 al revistei Pediatrics, arata ca toxinele emanate de tigari sunt foarte periculoase, deoarece ele raman in haine, in par si in obiectele din casa. Din aceasta cauza, nu ajunge doar sa deschideti un geam pentru a aerisi camera in care ati fumat si sa credeti ca v-ati protejat copiii.

Toxinele din tigari raman in camere sub forma de particule invizibile de gaze care se aseaza pe orice intalnesc in cale – scaune, carti, haine sau covoare.

In urma testelor efectuate s-a descoperit ca reziduurile ramase de la tigari pot contine metale grele, materiale radioactive si carcinogen, substanta care poate provoaca aparitia cancerului. Toate aceste toxine sunt un pericol invizibil in special pentru copiii nou-nascuti sau cu varste mici, care le pot lua pe maini si apoi consuma numai prin simplul fapt ca umbla pe jos sau examineaza orice lucru din casa.

Si mai grav este faptul ca aceste toxine se pot transfera la nou-nascuti prin alaptare, descoperindu-se ca problemele cognitive ale bebelusilor sunt in majoritatea cazurilor produse de particulele din tigari.

Conform Programului National de Toxicologie din America, citat de Health News, in particulele lasate in urma de tigarile consumate s-au gasit peste 250 de gaze otravitoare si chimicale (monoxid de carbon, butan, toluen, arsenic, crom, plumb, cianura de hidrogen, etc).

De asemenea, in urma studiului, cercetatorii au descoperit ca 95,4% dintre nefumatorii intervievati si 84,1% dintre fumatori sunt de parere ca fumatul pasiv dauneaza sanatatii copiilor. Cu toate acestea, doar 65,2% dintre nefumatori si 43,3% dintre fumatori considera ca particulele emanate de tigari si ramase in casa pot dauna. Nefumatorii, in proportie de 88,4%, au reguli mult mai stricte in ceea ce priveste fumatul in casa decat fumatorii, 26,7%.

Doctorul Jonathan P. Winickoff, care a condus studiul, a explicat ca fumatul pasiv se poate manifesta si prin mirosul pe care il emana un fumator in momentul in care nu are o tigara aprinsa, deoarece acesta are imbibate in haine si in piele toxinele emanate de tigari.