Guvernul a modificat Legea cetateniei romane, printr-o Ordonanta de Urgenta, dupa cum informeaza un comunicat de presa al Executivului. Potrivit sursei citate, extrasele cererilor de acordare sau redobandire a cetateniei ori de renuntare la aceasta nu vor mai fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Actul normativ, care a fost adoptat in anul 1991, a suferit cateva modificari. In primul rand, se doreste ca procedurile de acordare a cetateniei sa fie simplificate, dar s-a facut cunoscuta si intentia ca cererile sa fie solutionate mai rapid. Tocmai din aceste motive, proiectul de lege a propus eliminarea publicarii extraselor mentionate mai sus.
Persoanele fizice nu pot decide care persoane sunt pasibile de a deveni cetateni ai acestei tari. Comisia pentru cetatenie poate solicita, in baza actului normativ, audierea unor persoane care ar putea da informatii utile in vederea solutionarii cererii. De asemenea, publicarea extrasului cererii de acordare sau redobandire a cetateniei romane ori de renuntare la aceasta nu se justifica nici in ceea ce priveste opozabilitatea fata de autoritatile competente in aceasta materie. Ele sunt obligate de catre Comisia pentru cetatenie sa ofere informatii referitoare la conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru ca cetatenia sa fie acordata sau retrasa.
O noua modificare a legii consta in faptul ca cei care mai demult si-au pierdut definitiv si irevocabil dreptul de a fi cetateni romani prin hotarare judecatoreasca, mai au o sansa. Conform noilor prevederi, cetatenia romana se poate acorda si persoanelor care ai pierdut acest drept. Mai mult, chiar si descendentii lor pana la gradul 2 pot cere redobandirea cetateniei, atata timp cat indeplinesc conditiile impuse de lege (au 18 ani, sunt loiali statului roman, au mijloacele financiare necesare pentru a duce un trai decent in tara, nu au fost condamnati pentru diverse infractiuni pe teritoriul Romaniei sau in afara granitelor).
Potrivit modificarilor, copiii care pana acum nu au fost trecuti in certificatele de cetatenie ale parintilor, sau care nu au primit deloc un asemenea certificat la nastere, pot dobandi aceleasi drepturi ca orice alt cetatean al Romaniei. Singurul lucru pe care parintii, cetateni romani, trebuie sa il faca este sa solicite transcrierea sau inscrierea in registrele de stare civila romane a certificatelor sau extraselor de stare civila eliberate de autoritatile straine.
O ultima modificare efectuata in actul normativ se refera la situatiile in care cetatenia romana poate fi acordata prin reducerea termenelor procedurale. Din aceasta categorie fac parte cetatenii statelor membre UE, personalitatile recunoscute pe plan international, dar si persoanele ce au dobandit statutul de refugiat potrivit legilor in vigoare.