Vinerea trecuta am inceput seria dedicata tarii noastre cu prima parte dintr-un material care vorbeste despre succesul de care s-a bucurat Romania in acest an la festivalurile internationale de film. Astazi, o sa continuam sa vorbim despre felul in care au fost primiti actorii si regizorii nostri la festivaluri de renume, precum Sarajevo sau Locarno.

Inceputul verii a insemnat pentru Romania participarea la Festivalul de Film de la Edinburgh, eveniment la care au fost prezente productiile “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, “Politist, adjectiv” si “Colivia”, iar in luna iulie filmul romanesc si-a luat bilete pentru Sarajevo, acolo unde a fost proiectat filmul “Amintiri din epoca de aur”, in regia lui Constantin Popescu Jr., Razvan Marculescu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer si a castigatorului unui Palme d’Or la Cannes, Cristian Mungiu.

Daca vorbim despre succes, atunci cinematografia romaneasca poate tine capul sus datorita succesului pe care l-a avut la Festivalul de Film de la Locarno, acolo unde au fost prezente filmele “Morgen”, de Marian Crisan, “Periferic”, Bogdan George Apetri, “Burta balenei”, de Ana Szel si Ana Lungu si “Misiunea directorului de resurse umane”, iar regizorul Corneliu Porumboiu a facut parte din juriul sectiunii “Leopards of  Tomorrow”, care este dedicata tinerelor talente.

Prima care a “spart” gheata la acest festival a fost actrita Ana Ularu, care datorita rolului sau din filmul “Periferic” a fost recompensata cu premiul “Prix Boccalino de la Presse. Bucuria Romaniei a crescut cand la doar cateva zile filmul “Morgen” a castigat alte patru premii.

Printre premiile obtinute de pelicula se numara si premiul special al juriului, care este acordat celei de-a doua cea mai buna productie din competitie. Coproductia franco-romana-maghiara a mai castigat si premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului, dar si premiul Don Quijote acordat de Federatia Internationala Cineclub.

Suntem abia in luna septembrie si desi pare ca anul este pe sfarsite, pentru cinematografia romaneasca lucrurile inca nu s-au incheiat, deoarece tara nostra va mai fi prezenta la Festivalul de Film de la Toronto, unde va fi prezentat filmul “Periferic” si documentarul “Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”.

Si chiar in aceste momente in care voi cititi aceste randuri, tara noastra este reprezentata la Festivalul de Film de la Montreal de catre filmul “Europolis”, in care ii putem vedea in rolurile principale pe actorii Adriana Trandafir si pe Aron Dimeny, acesta fiind un lungmetraj care va concura in cadrul sectiunii dedicate filmelor de debut.

Si daca tot vorbim despre performantele filmului romanesc pe anul 2010, dar numai pana in luna septembrie, atunci nu ar trebui sa uitam nici de festivalurile de film romanesc care se tin in diferite locuri exotice, cel putin pentru  noi, de exemplu Mumbai, dar si de faptul ca filmele noastre ajung sa fie proiectate in cinematografele din Statele Unite, asa cum se va intampla cu documentarul “Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” si cu “Eu cand vreau sa fluier, fluier”.

Stim sa facem filme, nu ne lipseste imaginatia, dorinta de a fii cei mai bun, doar ca uneori ne lipsesc banii sau increderea de a fi diferiti, iar acum ramane de vazut ce alti regizori sau actori vor reusi sa se faca remarcati intr-o lume in care lipsa talentului este “taxata” de public prin absenta din salile de cinema. Nu uitati sa dati filmului romanesc o sansa si platiti un bilet care va va da sentimentul ca si Romania are cu ce sa mandreasca, acolo pe marile ecrane!

Si  nu uitati ca si vinerea viitoare ne continuam “calatoria” in lumea evenimentelor/oamenilor care ofera calitate Romaniei.