Eu unul sunt foarte pasionat de aceste lucruri si intotdeauna incerc sa aflu cat mai multe informatii despre ritualurile triburilor sau oamenilor din diferite parti ale lumii (fie caut pe net, citesc articole, ma uit la tv la emisiuni care incearca sa dezvaluie modul dupa care unii oameni sau unele grupuri de oameni isi ghideaza viata).

Unele sunt de-a dreptul socante, asa ca as vrea sa vorbim in special despre aceste ritualuri “extreme”, sa ne spuneti si noua despre ce alte ritualuri ciudate ati auzit, ati vazut.

O sa incep eu. Nu cu mult timp in urma am vazut un documentar in care niste oameni de undeva din Asia (nu mai tin minte exact din ce tara) erau nevoiti ca in fiecare an sa intre intr-un templu pentru a putea lua legatura cu un spirit anume care urma sa le intre in corp. Toti oamenii incepeau sa tremure, sa miste din cap intr-un mod extrem de ciudat, pana cand nu mai erau constienti. Ulterior, acestia se ridicau ca prin minune, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, mergeau la niste preoti care ii ungeau cu ceva substanta sacra. In cele din urma, acestia avand spiritul in ei, ieseau afara, aproape dezbracati, luau niste arme (in mare parte topoare) si incepeau sa danseze si sa se loveasca cu toporul pe spate pana cand pielea era mutilata complet. Vreau sa spun ca scenele erau groaznice, oamenii aia erau raniti si plini de sange, dar continuau sa se loveasca singuri cu acele arme ascutite, spunand ca prin aceste lucruri ei preiau toate relele asupra lor, iar oamenii dragi din viata lor vor fi protejati de acel spirit. Mai grav e ca la aceste scene asistau mii de oameni, inclusiv copii, care radeau si priveau aceste lucruri ca fiind normale.

Alt ritual care m-a ingrozit a fost circumcizia baietilor dintr-un trib din Africa. La ei, circumcizia era un act prin care copilul/baiatul, devenea barbat, era recunoscut de trib si putea sa-si aleaga o femeie. Daca cineva refuza sa faca circumcizia, atunci nu era recunoscut de trib, era exclus.Practic, baietii de aproximativ 16-17 ani erau rasi in cap si dusi pe un camp unde erau plasate foarte foarte multe corturi. Acestia erau intampinati de un “doctor” traditional care avea in mana un fel de sabie cu care le facea circumcizia (le taia acea piele intr-o fractiune de secunda, bineinteles fara anestezie, fara nimic). Baietii treceau prin chinuri oribile si apoi erau nevoiti sa stea singuri, in acel cort cel putin o saptamana, fara sa bea apa (puteau sa bea doar un lichid alb facut din ceva plante de la ei, nu stiu cum se numeau), fara sa ia medicamente, fara sa fie vizitati de absolut nimeni. Trebuiau sa mediteze si sa se refaca.Multi dintre tineri mureau din cauza infectiei care aparea acolo “jos” (ah, nici nu vreau sa ma gandesc), altii reuseau sa supravietuiasca semn ca au fost puternici si ca sunt demni de a fi considerati barbati (cu organul mutilat ). Cei care se imbolnaveau si cereau ajutor medical cat timp erau in cort, nu erau considerati destul de puternici si erau exclusi din trib, de aceea multi prefereau sa indure si sa accepte durerile groaznice sperand ca se vor vindeca de la sine, decat sa apeleze la ajutor medical si sa fie exclusi din trib.De mentionat ca acea piele taiata trebuia arsa si ingropata adanc in pamant pentru a nu atrage blesteme.

Alt ritual care m-a ingrozit a fost intr-un localitate din Brazilia, unde baietii erau initiati (nu stiu pentru ce) printr-un ritual chinuitor care trebuia facut de 20 ori. Acestia trebuiau sa-si introduca mainile in niste manusi captusite cu furnici Paraponera, numite si “furnicile glont”, a caror muscatura este considerata ca fiind cea mai puternica si dureroasa din aceasta lume. Acestea sunt denumite “furnicile glont” pentru ca o muscatura a lor este atat de dureroasa incat este asemanata cu o rana de glont (greu de crezut, dar adevarat). Tinerii erau nevoiti sa stea cu acele manusi pe maini timp de 10 minute si sa danseze fara oprire, suportant niste dureri greu de descris. Ganditi-va ca o simpla muscatura de furnica este considerata extrem de dureroasa, dar zeci si sute de muscaturi? Multi dintre tineri nu reusesc sa reziste durerii, se prabusesc si fac convulzii, unii chiar mor. In documentarul pe care l-am vazut eu, tipul care a incercat acest lucru era foarte foarte mare si puternic, dur, calit de multe lucruri pana in acel moment. Ei, dupa 10 minute, el s-a prabusit si a inceput sa urle si sa planga de durere, scena mi se parea ingrozitoare dar si trista, vazandu-l pe acel om cum reactioneaza si imaginandu-mi cat de cumplite pot fi acele dureri.