Ajuta organismul sa se elibereze de stres prin relaxare profunda, tratand corpul, emotiile, mintea si spiritul ca pe un intreg.

Pentru a-si imbunatati sanatatea, multi oameni practica diferite tehnici mai mult sau mai putin eficente, insa pentru realizarea pacii interioare si exterioare tot mai multi recurg la invataturile spirituale in locul religiilor consacrate. Reiki este una dintre aceste cai spirituale, o metoda de dezvoltare a personalitatii bazata pe initieri, fiind, in acelasi timp, si o forma de medicina naturista.

Cand si cum s-a nascut reiki?

Cu mult timp in urma, Reiki era tehnica de vindecare fireasca, naturala, in societatea orientala. Este una dintre cele mai vechi si mai eficente metode de intretinere a organismului. Unii istorici cred ca aceasta tehnica a aparut in urma cu 8.000-11.000 de ani, iar altii considera ca ea dateaza de la inceputul lumii, de la primii oameni.

Expresia Reiki este o combinatie a doua kanji (silabe), prima dintre ele, rei, inseamna universal, cosmic, divin, spiritual, vital, iubire neconditionata, iar a doua – ki – are intelesul de energie, forta vitala omniprezenta. Mikao Usui, fondatorul Reiki, a atins nivelul de cunoastere si de evolutie personala necesar pentru a vedea raspunsul la intrbarile sale, pornind de la metoda biblica prin care Iisus ii vindeca pe contemporanii sai si tinand cont de textele budiste la care avea acces. Mikao le-a spus, intr-o zi, unor prieteni ca intentioneaza sa posteasca si sa mediteze 21 de zile in apropierea unui munte si ca, daca nu se va intoarce dupa aceasta perioada, acestia sa vina sa-i ia trupul neinsufletit.

A plecat spre munte si a adunat 21 de pietre, cu ajutorul carora urma sa numere zilele. In fiecare zi arunca cate o piatra. In cea de-a 20-a zi, cum nu se intamplase inca nimic, aruncand ultima piatra a zis: Fie primesc raspuns in aceasta noapte, fie totul se termina aici. In timpul noptii, Usui a vazut un glob de lumina care, dupa ce l-a lovit in frunte, l-a purtat intr-o calatorie in timpul careia a vazut sfere colorate in interiorul carora se aflau simbolurile Reiki, aceleasi simboluri din scrierile tibetane pe care le studiase, dar nu le putea intelege. In acel moment, privindu-le, totul i s-a lamurit.

Tratamentul Reiki

Practica japoneza urmeaza premisa conform careia sanatatea unei persoane este legata in mod diferit de echilibrul ei energetic. Energia Reiki, circuland prin tot corpul pacientului, impiedica si inlatura dezechilibrele energetice, ducand la vindecarea bolilor si la protectia impotriva acestora. Reiki reprezinta un sistem de terapie prin lumina, precum si o modalitate prin care se manifesta respectul pentru Creatorul Universului, o cale de a ne cunoaste si de a ne redescoperi neincetat puterile ascunse in casa sufletului nostru. Prin tratament au loc cresterea vibratiei si inlaturarea blocajelor energetice si a energiilor negative, uzate.

Acesta se aplica foarte usor, fara a necesita concentrare deoarece energia ki are inteligenta proprie si merge acolo unde este nevoie, conducand in cele din urma la vindecare. Reiki actioneaza asupra fiecarei persoane intr-un mod diferit, de aceea si senzatiile descrise de pacienti in timpul tratamentului variaza de la persoanele nonsenzitive (care nu simt nimic) la cele echilibrate senzitiv (care simt caldura, frig, intepaturi usoare, amorteala sau furnicaturi) si pana la cele foarte senzitive, care pot avea viziuni, pot auzi muzica sau diverse sunete de alta natura si pot chiar sa simta energia cum se scurge prin corpul lor, de-a lungul traseelor pe care le urmeaza meridianele energetice. Pacientii nu trebuie sa se sperie, caci vor simti o cantitate mare de caldura emanata de mainile terapeutului si vor constata chiar incalzirea puternica a zonelor tratate.

Principiile Reiki

Ideile care stau la baza celor cinci principii au fost formulate de imparatul japonez Meidji, ca reprezentand bazele unei vieti implinite.

1.Doar azi nu fi ingrijorat!

Ingrijorarea reprezinta teama de schimbare. Oamenii sunt capabili sa-si alimenteze temerile cu cantitati imense de energie, petrecandu-si zile intregi cuprinsi de frica pentru ca mai tarziu sa ridice din umeri si sa se resemneze. Daca ar fi putin mai relaxati, ar realiza ca acele momente dificile sunt, de fapt, niste norisori purtati de vant. E pacat sa plangi pentru ieri si sa-ti fie frica de maine. Mai bine doar azi fii constient de viata si vei vedea ca nu va fi sfarstul lumii daca-ti lasi temerile la o parte un pic.

2. Doar azi nu te enerva!

Nervozitatea sau supararea sunt sentimente fara rost. Nu este nimic rau in a fi suparat, aceasta ne arata ca lucrurile nu evolueaza conform asteptarilor noastre. Cel mai indicat este sa lasi aceasta suparare sa dispara imediat. Totusi, daca esti cuprins intru totul de ea, trebuie sa constientizezi ca tu esti cel care face jocul, tu stabilesti regulile vietii tale si tu iti impui propriile limite. Dusmanii sunt de fapt prietenii tai adevarati, ei iti arata punctele tale slabe si te ajuta sa-ti schimbi comportamentul negativ. Daca reusesti sa-ti surprinzi sentimentele, sa intelegi cum si de ce apar, puterea lor aupra ta va scadea.

3. Lucreaza cu severitate asupra ta!

Este important sa fii intotdeauna sincer cu tine insuti. Aceasta inseamna sa vezi lucrurile asa cum sunt ele in realitate si sa faci totul cum stii tu mai bine in acel moment. Pe calea spirituala, intotdeauna apar ajutoare, ghizi, invatatori, dar rezultatele cele mai importante pot fi atinse numai de tine. De aceea, bate la fiecare usa, dar deschide-o singur. Cai spirituale sunt multe, unii aleg Reiki, altii prefera alta cai, important este sa nu te opresti niciodata, doar pentru ca vei obosi.

4. Fii recunoscator pentru toate!

Greutatile sunt niste incercari care apar in viata ta, ele sunt cadouri de care trebuie sa te bucuri. Daca se intampla ceva contrar asteptarilor tale, tu esti cel care a semanat semintele acelei situatii. Fiecare zi este un nou inceput, fiecare zi este o noua incercare. Invata sa respecti si sa primesti tot ce ti se da si o sa ai intotdeauna tot ceea ce-ti este cu adevarat necesar. Nu exista bine si rau, lumina si umbra se regasesc in toate cele existente, daca e ceva bine sau rau, depinde numai de perceptia ta. Tot ce descoperim cu dragoste tot dragoste este. Si cine vrea sa respinga dragostea?

5. Fii prietenos cu semenii tai!

Cu totii avem aceeasi origine si este evident faptul ca toate manifestarile vietii sunt in legatura una cu alta. In Univers, totul e energie si aceasta energie creeaza lumea, fiecare forma si materie a caror multitudine noi o numim realitate. Existenta, de fapt, este dintr-o singura materie, care e in continua miscare – se creeaza, se manifesta, se schimba si se transforma. Tot ce este frumos este inceputul frumosului. Dar trebuie sa nu uitam ca-i putem iubi si pe altii doar daca descoperim minunea, miracolul din noi insine. In acel moment, din lume se va reflecta dragostea neconditionata asupra ta.

Acestea sunt invataturi cu valabilitate vesnica, ele neconstituind reguli morale in sesul unor ordine. Formula doar azi este o referire la faptul ca trebuie sa traim in prezent.