Cu totii stim ca sarcina dureaza intre 7 sau 9 luni, cel mai adesea 9 luni, asadar o perioada atat de lunga lipsita de sex poate constitui pentru multi dintre noi un cosmar. Exista insa nenumarate pozitii sexuale in timpul sarcinii care ne pot scoate din acest cosmar.

Trebuie avut in vedere faptul ca aceste pozitii sexuale in timpul sarcinii au si ele limita lor. In cazul in care sexul pe parcursul sarcinii este interzis de medic, atunci actul sexual trebuie sa astepte 9 luni. Sacrificiul nu este mare avand in vedere ca interesul major al dumneavoastra ca si cuplu este sa aveti un copil sanatos si mai ales ca sarcina sa fie dusa la bun sfarsit fara accidente nedorite. Viata celui mic si sanatatea gravidei sunt pe primul plan. Cazurile cele mai frecvente in care medicul interzice sexul sunt: riscul crescut de nastere prematura care poate fi generat de diferite cauze, sangerare vaginala nediagnosticata, scurgere de lichid amniotic, orificiul cervical incomplet inchis, placenta in pozitii riscante.

Cele mai des intalnite argumente pe care le invoca ambii parteneri deopotriva sunt reprezentate de teama de a nu-i face rau celui mic, insa acest lucru este exclus, pentru ca cel mic este protejat atat de lichidul amniotic, cat si de membrana uterului. In cazul in care mama simte ca cel mic se misca pe timpul actului sexual, acest lucru nu se intampla din cauza faptului ca el a simtit vreun disconfort sau a fost ranit in vreun fel. In timpul actului sexual peretii uterului se misca, iar cel mic simte acest lucru motiv pentru care se va misca la randul lui. Totusi, cu toate ca aceste pozitii sexuale in timpul sarcinii sunt foarte sigure pentru bebelus, este de dorit ca actul sexual sa fie intrerupt in momentul in care mama simte durere. Cu toate ca cel mic este protejat, un act sexual mai dur poate provoca o nastere prematura, iar in cazul in care aceasta se produce in perioada in care fatul nu este complet dezvoltat, consecintele sunt letale, cel mic neputand supravietui in mediul extern pentru ca nu este pregatit pentru viata.

Pozitii sexuale in timpul sarcinii va pot fi recomandate chiar de medicul ginecolog care are in grija sarcina si nu trebuie sa va fie jena sa il intrebati asta. Cele mai bune sfaturi le veti primi din partea sa si puteti sa aveti incredere ca este cel mai in masura sa o faca, pe langa faptul ca este medic si cunoaste anumite aspecte pe care noi toti le ignoram, cunoaste si evolutia sarcinii si riscurile pe care le poate implica un act sexual. Daca medicul ginecolog va recomanda anumite pozitii sexuale in timpul sarcinii urmati-i sfatul si experimentati noi pozitii care va pot oferi placeri nebanuite, dar in acelasi timp va vor face sa avansati ca intimitate in viata dumneavoastra de cuplu.

Pozitii sexuale in timpul sarcinii pot fi executate fara riscuri mai ales in primul trimestru de sarcina (lunile I, II si III) insa in cele mai multe cazuri gravidele se simt extrem de obosite in aceasta perioada, au adesea greturi ce se pot concretiza prin varsaturi frecvente, asadar este de asteptat ca dorinta de a intretine raporturi sexuale sa fie scazuta. Partenerul trebuie sa inteleaga acest lucru si sa aiba rabdare, caci trimestrul al doilea isi va lua revansa in acest sens.

Datorita modificarilor hormonale prin care trece organismul gravidei in al doilea trimestru de sarcina (luna IV, V si VI) dorinta acesteia de sex este mult mai crescuta fata de cea cu care este obisnuita. Sanii sunt extrem de umflati, iar sfarcurile sunt extrem de vascularizate, ceea ce nu face decat sa sporeasca placerea atingerii. Gravida va ajunge mult mai rapid la orgasm, iar orgasmul va fi unul mai intens ca niciodata.

Trimestrul III (lunile VII, VIII si IX) accepta pozitii sexuale care nu apasa pe abdomenul gravidei si in care penetrarea nu este extrem de adanca.

Pozitii sexuale in timpul sarcinii sunt diverse. Vom incerca sa le prezentam mai jos pe cele mai populare, insa puteti lua in calcul in cazul in care gravida este de acord si toate celelalte pozitii cunoscute, insa numai pentru primul trimestru de sarcina:

– pozitia misionarului – aceasta pozitie trebuie usor modificata, deoarece abdomenul marit de volum nu trebuie sa fie presat de greutatea partenerului. Asadar gravida va fi asezata pe spate cu o perna sub sezut si cu picioarele pe umerii partenerului care o va penetra asezat in genunchi;

– pozitia lingura – ambii parteneri stau pe o parte, barbatul in spatele femeii, o va penetra astfel fara a ignora posibilitatea de a-si strange in brate partenera. Penetrarea nu este profunda in acest caz, lucru care este exact ce aveti nevoie in aceasta perioada;

– pozitia femeia deasupra – partenerul sta culcat pe spate, iar gravida este asezata pe el, cu fata sau cu spatele. Pe tot parcursul acestei pozitii femeia controleaza penetrarea, iar partenerul se bucura de o excitatie vizuala nemaipomenita;

– pozitia capra – partenera sta in patru labe pe pat, in timp ce partenerul o penetreaza pe la spate asezat in genunchi;

– pozitia la marginea patului – partenerul sta asezat in sezut pe margina patului, iar gravida se aseaza in poala lui cu spatele la el. Controlul penetrarii este lasat gravidei in aceasta pozitie.

Comunicarea in cuplu este extrem de importanta. Pentru a intretine raporturi sexuale utilizand pozitii sexuale in timpul sarcinii trebuie ca ambii parteneri sa fie de acord, caci in cazul in care unul dintre cei doi este cuprins de teama lucrurile nu vor evolua intr-un mod favorabil si este mai bine sa nu incepeti, decat sa va opriti in timpul actului in sine.