Avocado are o serie de beneficii sanatoase pentru organismul nostru, dar este si considerat ca fiind un afrodisiac.

Popularitatea acestui fruct pare sa nu aiba sfarsit. La marile sale proprietati nutritive si sanatoase, s-a adaugat ca a devenit foarte la moda in ultimii ani, ceea ce a facut din avocado unul dintre cele mai cautate fructe de pe piata astazi.

Avocado este un fruct care are o textura cremoasa si verzuie, cu aroma de alune si caruia i se atribuie proprietati afrodisiace „in mod corect sau nedrept” . Cu alte cuvinte, cel cunoscut sub numele de „aur verde” are anumite functii atunci cand vine vorba de a ne mentine relatiile active.

La inceput, aztecii l-au numit avocado cu numele de „ahuacatl” care inseamna „testicul” din cauza formei fructului cand acesta este inca in copac. De altfel, sosirea spaniolilor a dus la redenumirea avocado-ului de „para Indiilor”, o denumire mai putin frapanta, dar care nu s-a incheiat cu proprietatile istorice ale acestui fruct.

Unul dintre cele mai populare fructe

Intre timp, in lume, cele mai consumate fructe astazi sunt portocalele cu 724 de milioane de kilograme, urmate de banana cu 590 de milioane de kilograme, marul cu 468 milioane de kilograme si pepenele verde cu 437 milioane de kilograme.

Cu toate acestea, si desi nu conduce clasamentul celor mai consumate fructe, avocado are o productie care se apropie de 100 de milioane de kilograme in 2020, productia fiind in 2019 de 94 de milioane, in 2018 de 74 de milioane si in 2017 de 55 de milioane. Dupa cum vedem, avocado este una dintre culturile cu cea mai mare proiectie, fiind al doilea cel mai mare furnizor al UE cu 14% din volum, doar dupa Tarile de Jos.

Avocado, o completare ideala

O analiza biochimica a compozitiei avocado-ului il face unul dintre cele mai complete alimente pe care le putem include in dieta noastra. In primul rand, acest lucru se datoreaza faptului ca avocado are o cantitate mare de grasimi mononesaturate care ne protejeaza de problemele cardiovasculare prin normalizarea colesterolului total, reducerea LDL si cresterea HDL.

La fel, avocado este sursa a 70% din aminoacizii de care organismul nostru are nevoie, avand un continut ridicat de fibre care actioneaza ca un agent satiant, previne constipatia si regleaza nivelul glicemiei.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Yale, avocado are o prezenta ridicata de acizi grasi mononesaturati. Unele proprietati destul de asemanatoare cu cele ale uleiului oleic (cel al EVOO), si care ar putea fi utile pentru combaterea efectelor cauzate de boli precum scleroza multipla.

De fapt, in timpul studiului, pacientii cu scleroza au avut valori mai mici decat de obicei ale acestor acizi grasi. Aparent, pacientii care au consumat alimente bogate in acid oleic au avut un prognostic mai bun. Astfel, autorii insisi au subliniat ca sunt necesare mai multe studii similare pentru a corobora aceasta ipoteza.

Din acest motiv, pare incontestabil ca avocado este un aliment sanatos care ne permite sa ne imbunatatim corpul si sa ne mentinem o minte sanatoasa. Prin urmare, fie direct, fie indirect, avocado ne permite sa imbunatatim multe aspecte vitale, inclusiv pe cele care ne determina sa-l consideram un aliment afrodisiac.