Din cele 24 de ore ale unei zile, minimum 8 le petrecem la locul de munca. Pranzul la birou nu trebuie confundat cu o masa rapida si nenutritiva luata in fata calculatorului.

Exista companii in care chiar angajatorul ia initiativa de a  le oferi angajatilor cadrul prielnic pentru un stil de viata echilibrat si sanatos. Este simplu, ieftin, sigur si eficient. Trebuie doar sa fim deschisi la noile tendinte ale unei alimentatii sanatoase si sa ne dorim sa aplicam aceste principii in viata de zi cu zi.

Alege ingrediente proaspete si naturale

Alimentatia este cu atat mai sanatoasa cu cat ne straduim sa obtinem preparatele din ingrediente proaspete si neprelucrate. Pentru aceasta trebuie sa avem mereu la indemana legume, verdeturi, carne proaspata, cereale si fructe uscate. Zilnic, la masa de pranz, pe langa supe si tocanite trebuie sa avem in vedere o varianta de salata de legume. E important sa ne cream deprinderea de a consuma legume crude, pe care sa le inglobam in salate. Prospetimea preparatelor este asigurata daca ocolim produsele  care au in compozitie E-uri periculoase (cuburi de legume concentrate, bors concentrat). In locul lor este bine sa optam pentru legume proaspete sau congelate, bors de putina si verdeturi proaspete sau uscate natural.

Nu face erori alimentare

Iti place sa mananci cartofi prajiti, hamburgeri, preparate prajite si pizza? Consumi frecvent pateuri, salamuri, conserve? Atunci afla ca faci trei dintre cele mai mari greseli care contravin principiilor unei nutritii sanatoase: esti consumator de produse de tip fast-food puse la zid de toate studiile recente; alegi din oferta larga a restaurantelor doar meniuri nenutritive; preferi sa consumi alimente procesate sau semipreparate pline de aditivi alimentari. 

Sfat: Renunta la cartofi prajiti, hamburgeri, prajeli (snitele, chiftele), sosuri grele, preparate din carne (mezeluri, salamuri, pateuri, conserve). In locul lor, consuma preparate usoare, fierte, la cuptor sau crude.

Multa hrana cruda Cat de complicat poate fi sa alegi alimente care nu-ti pun in pericol sanatatea, sa bei apa, sa faci exercitii zilnic, sa te odihnesti si sa incerci sa ai un timp de respiro? Pare imposibil pentru multi, dar in realitate cine se plange ca nu poate, de fapt nu vrea. Si poti sa faci acest lucru indiferent daca te afli acasa, la birou sau in oras cu prietenii. Specialistii recomanda ca cel putin 50% din ceea ce  mancam pe parcursul unei zile sa fie crud si neprelucrat. Construieste-ti si la birou meniuri sanatoase.

    Caseta 5 reguli de baza

1. Mananca zilnic legume si fructe, preferabil crude. Daca prepari legume, adopta metode sanatoase (fierte, la cuptor, la aburi). Carnea nu trebuie consumata in exces, mai ales cea grasa. Introdu cat mai des pestele in alimentatie. Consuma cereale, fructe, nuci, seminte.

Caseta Tipuri de meniuri sanatoase Cresterea numarului de boli cronice este strans legata de conduita alimentara gresita. De aceea trebuie sa ne intoarcem la baza, la alimentele simple si sanatoase, la stilul de viata echilibrat. Sa ne reobisnuim sa gatim acasa sau sa comandam meniuri sanatoase de la restaurantele care au aceasta preocupare. Iti oferim, spre exemplificare, cateva tipuri de meniuri sanatoase:

Meniu 1: Supa crema de linte. Mancare de conopida cu rosii si piept de pui.

Gustare: Fructe coapte de sezon cu scortisoara.

Meniu 2: Supa-crema de broccoli. Rasol de vita cu broccoli si fasole. Salata de legume.

Gustare: Salata de fructe.

Meniu 3: Ciorba acra de pui cu rosii. Piept de pui cu ciuperci la cuptor. Salata greceasca.

Gustare: Fructe uscate.

Meniu 4: Ciorba acra de varza. Pastrav intreg la gratar cu legume nature. Gustare: Mar copt, Pannacotta cu fructe Goji.   

„Mananc pe fond stres, de oboseala si de suparare. As vrea sa-mi dati sfaturi pentru a ajunge pe linia de plutire. Va multumesc din suflet. (GEORGETA BARBU)

Sunt multe modalitati care ne pot ajuta sa scapam de mancatul pe fond emotional. In primul rand, nu sari peste cele trei mese principale si peste cele doua gustari. Odihneste-te suficient. Fa exercitii fizice regulat, deoarece acestea te vor ajuta sa tii stresul sub control. Tine la indemana fructe proaspete, fructe uscate, morcovi pentru a nu cadea tentatiei de a devora prajituri, ciocolata sau inghetata. Poti tine un jurnal in care sa-ti notezi momentele din zi in care nu te poti abtine de la mancatul excesiv si afli astfel cauza acestui comportament. Treptat, elimina cauza sau macar fa ceva util pentru a-ti ameliora confortul psihic.

Daca iti doresti sa stii mai mult despre alimentatia sanatoasa, despre ce ar trebui sau nu sa mananci in functie de stilul tau de viata, iti asteptam intrebarile la adresa de e-mail [email protected] sau pe site-ul revistei, iar noi vom intreba specialistii.