In mijlocul Razboiului din Vietnam si al Revolutiei Sexuale, anii 1970 au cunoscut un boom al filmelor de groaza si unele dintre cele mai emblematice, terifiante si tulburatoare filme din istorie au fost lansate intr-un deceniu marcat de tulburari politice si tulburari sociale.

Anii 1970 au fost foarte importanti pentru istoria lumii, au inceput sa fie traite consecintele luptei pentru Drepturile Civile si ale miscarii Black Power, a fost deceniul in care cei mai multi ucigasi in serie au terorizat lumea si s-au format zeci de culte, pe langa faptul ca a marcat sfarsitul Codului de productie care a cenzurat zeci de povesti din cinema, ceea ce a permis cinematografului de groaza sa explodeze cu adevarat.

Posesiuni satanice, ucigasi degenerati, vrajitorie, sange si monstri, filmele de groaza din anii 70 au stiut sa imbine sexualitatea, violenta si cele mai reale temeri pentru a transforma cinematograful si a introduce o noua era cu multe mai multe posibilitati. Anii 1970 au fost, de asemenea, primul deceniu in care filmele de groaza au fost nominalizate la Oscar (cum ar fi The Exorcist si Carrie de Stephen King).

Anii 1970 ne-au oferit cinema de exploatare (care a devenit blaxploitation si a permis mai multa reprezentare pentru actorii afro-americani), clasici Stanley Kubrick si cele mai bune adaptari ale lui Stephen King, iar astazi ramane una dintre cele mai interesante din istoria cinematografiei, mai ales pentru temele mai intunecate.

In mod clar, unele filme din anii 70 ar fi foarte problematice daca le-am aduce in contextul actual, dar sunt si piese de cult care, chiar si fara cele mai bune efecte sau bugete milionare, continua sa ne faca sa tremuram.

Suspine, 1977

Dario Argento, maestrul italian suprarealist al groazei, se afla in spatele acestei capodopere horror. Suspiria urmareste o studenta americana (Jessica Harper) care calatoreste in Germania pentru a studia la una dintre cele mai prestigioase scoli de balet din lume, care este de fapt un front folosit de un grup de vrajitoare antice pentru a fura vietile studentilor. Filmul este o explozie psihedelica si Argento adauga o multime de psihologie si jocuri mintale pentru a-l spune. 

Carrie, 1976

Aceasta este una dintre cele mai bune adaptari ale romanelor lui Stephen King. Sissy Spacek joaca rolul Carrie White, o adolescenta inadaptata care descopera ca are puteri telekinetice, pe care le foloseste pentru a se razbuna pe toti colegii ei de scoala care si-au luat joc de ea. Filmul este despre hartuire, represiune si fanatism religios, precum si despre caracterul distinctiv al lui King de a prezenta personaje cu puteri speciale. 

Halloween, 1978

In anii 70, s-a nascut unul dintre cei mai brutali raufacatori din cinema, Michael Myers . Dar si una dintre cele mai bune eroine, Laurie Strode , o dadaca care, in timp ce isi petrece Halloween-ul avand grija de copiii altora, trebuie sa infrunte un criminal brutal cu masca, care nu se va opri pana nu o va ucide. 

Extraterestru, 1979

Horror, science fiction si cea mai buna eroina a tuturor timpurilor, alias Ellen Ripley. Alien este unul dintre cele mai bune filme ale lui Ridley Scott si practic a lansat cariera lui Sigourney Weaver, care l-a facut pe Ripley unul dintre marile personaje din science fiction. Alien are si unul dintre cei mai intunecati raufacatori din cinema, care este un element cheie in mentinerea sentimentului de tensiune si ca totul va merge prost. 

The Omen, 1976

Acest film a fost primul dintr-o trilogie care a aratat ca copiii sunt cel mai intunecat lucru din cinema. Povestea il urmareste pe Demian, un baietel care este de fapt antihrist si are puterea de a conduce omenirea intr-o perioada de intuneric, asa ca exista un cult ciudat care vrea sa-l ajute sa-si implineasca destinul, in timp ce parintii lui incearca sa-l salveze. 

Cele mai emblematice filme de groaza ale anilor ’70:

 • Exorcistul, 1973
 • Salem’s Lot, 1979
 • O portocala mecanica, 1971
 • Masacrul cu drujba din Texas, 1974
 • Halloween, 1978
 • Falci, 1975
 • Ultima casa a stangii, 1972
 • Zorii mortilor, 1978
 • Povesti din cripta, 1972
 • Invazia spargatorilor de cadavre, 1978
 • Groaza din Amityville, 1979