“Mai erau sase cai in grajdul meu, toti mai mari decat mine. Uneori alergam cu ei. Mergeam la galop de jur imprejurul terenului. Uneori ne distram foarte tare, alteori joaca devenea mai dura, pentru ca ei obisnuiau sa muste si sa loveasca la fel de bine pe cat galopau.
Cine nu isi aminteste de “autobiografia” lui Black Beauty sau macar de ecranizarea cartii difuzata de televiziunea nationala nu a avut o copilarie atat de fericita pe cat credea. Pentru ei dar si pentru nostalgici si, mai ales, pentru pasionatii acestui sport de societate.
In nordul capitalei se afla cele mai multe centre de echitatie. Cel mai aproape de capitala este Riding Club (sau Clubul de Echitatie Bucuresti) de pe strada Jandarmeriei. Cei care merg sa calareasca aici o pot face atat in interiorul clubului, cat si pe potecile care strabat padurea Baneasa. Iar aceia care nu vin neaparat pentru echitatie se pot bucura de priveliste de la umbra terasei acoperite. O ora de calarie costa 50 de lei.
Tot in nord este si Hipocan (Corbeanca). Centrul este deschis din 2001 si pana acum a strans deja un grup serios de clienti fideli, majoritatea practicanti de performanta ai acestui sport. O sedinta costa 45 de lei pentru copii si 50 de lei in cazul adultilor. Cand vremea nu e potrivita pentru plimbare, sedintele pot avea loc in manej acoperit. Cat despre oferta de cai, exista ponei pentru copiii intre 3 si 6 ani si cai de agrement pentru ceilalti cursanti. Hipocan are si oferte de pensiune pentru 250 de euro pe luna, dar si cai de vanzare. De retinut ca un cal bun pentru un incepator costa aproximativ 5-6.000 de euro.
In aceeasi directie, dar ceva mai aproape de Snagov se afla Piccadilly. O ora de calarie aici costa 50 de lei si un abonament de 10 sedinte – 400 de lei. Cei care fac initiere au nevoie de 3-4 luni pentru a putea merge singuri cu calul, explica cei de la Piccadilly. Dar, dupa ce au invatat sa mearga singuri la trap sau galop, pot fi recompensati cu o plimbare prin padure, insotiti de instructorii cu experienta, bineinteles. Incepatorii au de ales intre caii de agrement Luiza, Contesa si Farmec.
Echipamentul minim de care e nevoie pentru a incepe un curs de calarie trebuie sa contina toca (cea mai importanta), ceapsi (jampieri), ghete de calarie si manusi. Tot in apropiere de Snagov este si Arkadia Horse (la 2 km de DN1, Bucuresti-Ploiesti). Pretul pentru o ora de curs este aici de 60 de lei, dar cei mai multi prefera sa faca un abonament cu cate 8-10 sedinte. In afara terenurilor in aer liber, aici mai puteti alege si intre o pista de galop si un manej acoperit, toate la standarde oficiale. Proprietarii de cai pot inchiria boxe, pot lasa caii in pensiune sau pot angaja antrenori specializati pentru caii lor.
In Voluntari, la numai cateva minute de Bucuresti, se afla si baza de calarie Horses Land. Derivata dintr-o baza de elita de pe vremea comunismului, are in portofoliu cai atat pentru cei care incaleca pentru prima data, cat si pentru cei care stapanesc suficient de bine arta echitatiei pentru a putea aprecia cum se cuvine o plimbare prin padure. La 15 km de centrul capitalei, la marginea Codrilor Vlasiei si pe malul Lacului Mogosoaia, se afla Clubul Sportiv Academia Ecvestra. Pentru aproximativ 45 de lei pentru o ora sau 450 de lei per abonament (10 sedinte), proprietarul clubului promite lectii de calarie pentru amatori si stagii de pregatire profesionala pentru adevaratii cunoscatori. Peisajul care incadreaza Castelul Brancovenesc de la Mogosoaia intra in pret.
Singurul club de calarie din sudul capitalei se afla in Adunatii Copaceni, pe drumul spre Giurgiu. Regatul Cailor s-a lansat oficial pe 19 decembrie anul trecut. Pentru 100 de lei pe ora cursantii pot calari in manejul acoperit abia construit (dupa standarde oficiale) sau in aer liber. Regatul Cailor este deschis de marti pana duminica intre 9 dimineata si 10 seara (sau chiar pana mai tarziu daca pasionatii o cer). Tot de la centru puteti inchiria si sanii sau trasuri pentru diverse evenimente sau ocazii speciale.