Patrunderea microorganismelor in corpul uman poate produce infectii, insa nu este obligatoriu sa produca imbolnavirea de fiecare data. Aceasta depinde de starea imuna a organismului, de cantitatea de germeni inoculati, de virulenta germenilor.

Cum se transmite infectia

Infectia se raspandeste prin capusele adulte, larve si nimfe care poarta in stomacul lor aceste bacterii ce sunt regurgitate in organismul mamiferelor intepate in timpul pranzului hematofag.

Capusa infectata poate sa intepe omul sau daca este strivita sa elibereze rickettsii pe tegumente care patrund prin tegumentele lezate sau intacte sau prin conjunctiva oculara daca ne frecam ochi cu mainile contaminate de germeni dupa strivirea capuselor intre degete. Cainii fac o infectie inaparenta sau o boala usoara.

Simptome

Agentul cauzal, Rickettsia connorii, este un microorganism cu caracteristici intermediare intre virus si bacterie, care traieste numai in interiorul unei celule. Rickettsia connorii este capabila de a invada o varietate de celule.

Incubatia dureaza intre 7-14 zile, debutul este brusc in plina sanatate, cu frison, febra, dureri musculare, articulare, dureri de cap.

La 3-4 zile de la debut apare pe piele o eruptie formata din elemente izolate, de culoare roz, reliefate, usor indurate (ca niste butoane), nepruriginoasa, generalizata, mai ales pe membre la extremitati.

La nivel cutanat, la 1 din 4 pacienti, se descopera escara de inoculare (pata neagra) care se formeaza la locul intepaturii capusei. Aceasta nu doare, este eritematoasa sau necrotica si poate fi confundata cu o escoriatie sau cu un furuncul.

Eruptia cu aspect petesial (pete rosiatice punctiforme) este un semn de gravitate.

Complicatii

Afectiunea este caracterizata prin febra, produsa de prezenta germenilor in sange. Ulterior se dezvolta leziuni difuze, granulomatoase, in vecinatatea vaselor atat in piele (cu formarea exanternului caracteristic), cat si in viscere (plaman, intestine, rinichi, inima, creier.

Complicatiile posibile pot aparea la pacientii imunocompromisi sau varstnici si constau in: insuficienta renala prin necroza tubulara acuta, glomerulonefrita interstitiala, insuficienta respiratorie, hemoragii interstitiale, insuficienta respiratorie, hemoragii gastrointestinale, soc infectios, tromboze venoase, exceptional complicatii pulmonare, meningoencefalita, mielita, paraplegie.

Profilaxia

Educatia sanitara este masura cea mai eficienta de preventie. Nu trebuie smulse capusele din blana cainilor parazitati. Trebuie folosita zgarda cu insecticide si deparazitarea coteteloe chimic. Daca contactul a fost realizat, se poate administra profilactic o cura scurta cu un antibiotic activ pe Rickettsia.

Sfatul specialistului

Dr. Corina Constantin, Medic Primar Boli Infectioase si Parazitologie Clinica, Spitalul Clinic Colentina

„Nu exista vaccin pentru febra butonoasa. Diagnosticul se sustine pe datele clinice (febra persistenta, confirmarea contactului cu capusele si sangele lor cu ocazia unor actiuni de curatire a cainilor si a analizelor de laborator.

Bolnavul trebuie spitalizat, boala intrand in grupa A de boli transmisibile, cu internare, tratament si declarare nominala obligatorie.

Tratamentul se face cu antibiotic din clasa ciclinelor (tetraciclina, doxiciclina), chinolone (ciprofloxacina), cloramfenicol. In caz de sarcina josamycin. Durata tratamentului se face in general 7-14 zile tinand cont de statusul imun al pacientului si timpul in care reactioneaza la tratament“.

Infectia este frecvent intalnita in zona mediteraneeana (la 50 cazuri/100 000 locuitori/an), in Spania, Portugalia, pe coasta mediteraneeana a Turciei, de unde si denumirea de „febra mediteraneeana”. In Romania, infectia are un caracter predominant sezonier: 90% din cazuri fiind depistate intre lunile iunie si septembrie, cele mai frecvente sunt in sezonul de vara in sudul si sud-estul tarii, in special in Bucuresti, judetul Ilfov si Constanta.