De fapt ca pe Marte, dupa cum mi se șoptește din culise de catre un amic astrofizician. Nu de alta, dar Luna e plina de cratere, iar locurile respective, dupa cum veți putea vedea și in poze, nu sunt. Dar hai sa trecem peste acest mic detaliu tehnic.
Cele trei destinații se numesc toate, previzibil, Valle de la Luna (se pare ca astrofizicienii nu au fost consultați la stabilirea denumirilor) și se afla in Argentina, Bolivia și, respectiv, Chile. Ca sa nu o lungesc prea mult, voi include o succinta prezentare a fiecarei vai. Voi incepe cu Valle de la Luna, voi continua cu Valle de la Luna, iar Valle de la Luna o voi lasa, cum era de așteptat, pentru final.
1. Valle de la Luna (Argentina)
Din punctul meu de vedere cea mai interesanta dintre toate, nu atat (sau nu doar) pentru paleta de culori cat mai ales pentru campul de lune, ghiulele, oua de dinozaur sau cum vreți sa numiți formațiunile din imagine:
In caz ca e cineva curios, sa știți ca nu va puteți juca de-a v-ați ascunselea printre ele, bilele au intre 20-30 cm diametru.
Se gasește in Parcul Național Ischigualasto din provincia San Juan. Pentru a ajunge acolo, aveți doua opțiuni.
Cea mai simpla este sa luați o excursie cu o agenție din San Juan. Excursia in 2012 costa 400 de pesos, adica in jur de 80 de euro (dau prețul ca informație orientativa, inflația este foarte mare in Argentina și ma aștept ca suma sa creasca de la an la an). Dezvantajul este ca sunt patru ore de drum intre San Juan și Ischigualasto, intr-o excursie de o zi din San Juan petreceți opt ore in mașina pentru doar doua in parc.
A doua opțiune este sa mergeți pe cont propriu, cu mașina inchiriata, pentru a avea o mai mare flexibilitate, cazandu-va in San Augustin del Valle Fertil, pentru a fi mai aproape de parc.
2. Valle de la Luna (Bolivia)
Mai puțin inedita decat omonima din Argentina, dar tot un spectacol geologic de excepție.
by wallygrom
Se afla la foarte mica distanța de La Paz, atat de mica incat se poate ajunge chiar cu un autobuz urban.
Totuși cei comozi, cei care nu vorbesc spaniola sau cei fara suficient spirit de aventura pentru haoticele autobuze din La Paz (pe scurt: șoferi-kamikaze, pasageri de cel puțin doua ori mai mulți decat capacitatea maxima a vehiculului, modele de pe vremea in care omul facea primul pas pe Luna, traseu aproximativ afișat cu litere de hartie fosforescenta lipita pe parbriz, dar neinteligibil daca nu sunteți localnic) pot opta pentru o excursie organizata de la o agenție din La Paz, preț cam 80 bolivianos (sub 10 euro).
3. Valle de la Luna (Chile)
E unul dintre locurile cele mai placute unde sa vedeți apusul. Mai ales daca va dați in vant dupa aglomerarile de sute de turiști zgomotoși care iși fac poze stereotip ținand in palma soarele care apune, pe un fundal sonor de Michael Bolton cantat la nai și acompaniat la charango.
Lasand carcoteala la o parte, Valle de la Luna e inca unul dintre locurile superbe pentru care deșertul Atacama este atat de vestit.
Și nici macar nu e nevoie sa o vizitați la apus, cand vin toate autocarele. Fiind la doar 15 km de San Pedro de Atacama, se poate ajunge acolo cu bicicleta oricand in timpul zilei. (Se recomanda rasaritul, deși asta inseamna pedelat in bezna totala la ducere.)
Iar pentru cine nu știe sa pedaleze sau nu se simte prea in forma, excursia la Valle de la Luna este una dintre cele mai populare activitați care se pot rezerva la agențiile de turism din San Pedro, costand 8.000 – 10.000 de pesos (15-17 euro). Problema e doar ca va trebui sa mergeți la apus.