Pentru un om a carei viata a fost construita in jurul comunicarii, pierderea abilitatii de a vorbi este mai mult decat o cruzime a sortii. Este totusi un obstacol pe care criticul de film Robert Ebert a demonstrat ca il poate depasi, intr-o prezentare la Conferintele TED din Long Beach, California.

Nota editorului: TED este o organizatie non-profit dedicata “ideilor care merita imprastiate”, facandu-le disponibile prin intermediul conferintelor publicate pe site.

“Acestea sunt cuvintele mele, insa nu este vocea mea.” a comunicat Ebert unei audiente de aproape 2000 de oameni. “Acesta este Alex, cea mai buna voce computerizata pe care am putut-o gasi, care vine ca echipament standard in fiecare computer Machintosh. In timpul vietii nu m-am gandit nicio clipa la abilitatea mea de a vorbi cu adevarat. Era ca respiratia. Am trait in paradisul prostului. Dupa ce operatiile impotriva cancerului mi-au luat abilitatea de a vorbi, manca sau bea, am fost fortat sa intru in aceasta lume virtuala in care computerul traieste intr-o anumita masura pentru mine.”

Ebert, purtand o proteza faciala si tastand pe MacBook-ul personal a fost insotit pentru aceasta prezentare de sotia sa Chaz si prietenii John Hunter si Dean Ornish.

Sotia sa a citit aceasta parte din prezentarea lui Ebert: “Chaz a fost cea care mi-a fost alaturi in cele trei incercari de a mi se reconstrui falca si de a redobandi capacitatea de a vorbi. Atunci cand am intrat in prima operatie pentru a rezolva recurenta cancerului la glandele salivare, m-am asteptat sa ies din spital in timp pentru a ma intoarce la show-ul de televiziune pe care il realizez. Inregistrasem iante cateva editii ale emisiunii, astfel incat aveam timp aproximativ sase saptamani pentru operatie si recuperare. ” Optimismul lui Erbert a disparut atunci cand carotida a cedat in timpul unei operatii, iar celelalte doua care au urmat au fost esuate.

Pe Web, vocea mea reala isi gaseste expresia.“Nu a fost o anumita zi in care sa mi se spuna ca nu voi mai putea vorbi niciodata, insa devenea din ce in ce mai evident”

Ebert a mai spus ca pentru un timp a comunicat in scris, pentru ca apoi sa foloseasca o voce pe care a gasit-o online, cu accent britanic, pe care sotia lui a numit-o Sir Lawrence. In final s-a hotarat la vocea lui Alex.

O companie din Scotia a fost capabila sa creeze o voce de computer care sa sune similar cu vocea lui Ebert. Vocea a fost realizata prin procesarea a mai multor ore de casete cu Ebert vorbind.

Vezi despre masina fara sofer de la Google – pe TED.com

Totusi, vocea pe care a testat-o la conferinta TED a fost vocea impersonala a lui “Alex”. “Testul final al unei voci computerizate este daca poate sa spuna o gluma ca Henny Youngmann” apoi a continutat: “Un tip se duce la psihiatru. Psihiatrul ii spune – sunteti nebun. Tipul spune – vreau o a doua parere. Psihiatrul spune – bine, sunteti urat.”

Ebert si-a amintit ca acum multi ani a fost trimis ca reporter incepator la un laborator de computere la Universitatea din Illinois, in orasul natal, Urbana. O serie de descoperiri, incluzand primul browser web, fusesera dezvoltate aici, si o noua serie de inovatii uimitoare in tehnologia computerelor a urmat in intreaga lume.

“Toate acestea s-au intamplat cat ai clipi din ochi. Este de neimaginat ce va urma. Ma simt incredibil de norocos sa traiesc acest moment in istorie. Traim in era internetului, ceea ce pare sa creeze o constiinta globala. Datorita acesteia, pot sa comunic la fel de bine cum am facut-o intotdeuna. Ne-am nascut intr-o cutie de timp si spatiu. Folosim cuvintele si comunicam pentru a putea sa iesim din ea pentru a ajunge la ceilalti. Pentru mine, internetul a inceput ca o unealta folositoare si a devenit ceva pe care ma bazez pentru a putea trai zilnic… simt ca blogul meu, emailul, Twitter, Facebook mi-au oferit un substitut pentru conversatiile de zi cu zi.

Amprentele civilizatiilor trecute – pe TED.com

“Cand ma vedeti astazi, arat ca Fantoma de la Opera” a mai spus Ebert, in timp ce sotia sa a intervenit imediat spunand “Nu e adevarat!” – a trebuit apoi sa faca o pauza in discurs pentru a putea continua – “Este in natura umana sa se uite in alta parte atunci cand vede efectele bolii. Nu ne place sa ni se aminteasca despre propria fragilitate. Din aceasta cauza, scrierea pe internet a insemnat salvarea vietii mele. Abilitatea mea de a gandi si a scrie nu au fost afectate. Pe Web, vocea mea adevarata isi gaseste expresia. Am intalnit de asemenea alti oameni cu aceeasi dizabilitate care comunica in felul acesta. Asadar nu am venit aici ca sa ma plang. Am foarte multe lucruri care ma fac fericit si linistit. Se pare ca deocamdata am scapat de cancer. Scriu la fel de bine ca intotdeauna. Sunt productiv. Daca as fi fost in aceasta conditie acum cateva secunde cosmice, as fi fost izolat, prins in propria mea minte. Datorita vitezei cu care a avansat umanitatea in cunoastere, datorita revolutiei digitale, am o voce, si nu am nevoie sa tip.”