Atunci cand ne gandim la aventuri sexuale, aventuri care implica si sentimente, orice tip de aventuri extraconjugale sau care se intampla doar in afara unei relatii de lunga durata, linia dintre bine si rau este foarte neclara si strict subiectiva. Tocmai de aceea nici nu as vrea sa discutam motivele (singuratate, insatisfactie fizica sau emotionala, plictiseala, lipsa de afectiune etc etc), sa dezbatem daca celalalt merita sau nu sau daca, foarte pe scurt, e acceptabil sau nu.

In ceea ce ma priveste conceptul “bine” este strict relativ, iar actiunile indivizilor dintr-o relatie isi pot gasi mereu o justificare plauzibila la fel de bine cum nevoile difera de la om la om… In fond, nu poti condamna pe cineva care isi cauta fericirea, dar nici nu ai dreptul sa ii faci pe altii sa sufere, nu?Asadar, a avea o aventura este strict o alegere personala care nu trebuie catalogata in niciun fel, poti doar sa fii sau sa nu fii de acord la nivel teoretic, poti sau nu sa-ti o asumi ca pe un stil de viata sau poti sa speri ca nu esti cel care va suferi…

Exista atestari psihologice care arata ca o aventura sexuala are capacitatea de a salva o casnicie, cum a fost studiul autoarei Mira Kirshenbaum, cea care a publicat cartea “When Good People Have Affair” – “Cand oamenii buni au aventuri”, fara ca aceasta sa fie, insa, o sustinatoare a unui astfel de stil de viata.

Pe de alta parte, cei mai multi psihologi confirma infidelitatea ca pe un indicator al unei relatii care nu functioneaza si care trebuie schimbata sau imbunatatita.

In cazul in care aventurile sexuale fac parte din viata voastra sau doar va intereseaza cum functioneaza acest mecanism, intotdeauna e bine de stiut ca:

Hormonii o iau razna atunci cand te vezi deosebit(a) prin ochii altcuiva care parca te cunoaste de o viata si te intelege ca si cum ar fi fost mereu langa tine – atunci psihicul tau traverseaza acea linie imediat dupa care familia, alte inimi, alte povesti sunt la mii de kilometri departare in mintea ta. De aceea, e bine sa dai dovada de maturitate atunci cand vine vorba de aventuri. E bine sa stii exact ce vrei, sa iei decizii dupa ce iti “consulti” si ratiunea, nu numai sufletul, sa te respecti pe tine si sa-ti respecti partenerul.

Secretul poate fi chiar mai excitant decat relatia in sine: adrenalina oferita de caracterul unei aventuri pe care o pastrezi numai pentru tine este extrem de energizanta…

Dar, in acelasi timp cu adrenalina si pasiunea primite parca gratuit de la natura, trebuie sa iti asumi sentimente de frica, de incertitudine, grija constanta fata de partenerul oficial, dar si fata de cel cu care ai o aventura: intrebari precum cele de genul “Oare ma va mai suna?”, “Ar trebui sa-l sun eu?”, “E acum cu altcineva?”, “Oare m-a vazut cineva cunoscut?”, “Ma port oare diferit?”, “Miros oare diferit?” sunt inevitabile.

Te vei confrunta si cu un sentiment de vina care, puternic sau mai putin puternic, te va consuma. In cazul femeilor acesta fiind si mai accentuat: esti sotia cuiva, poate esti si mama cuiva, ai depus niste juraminte, traiesti in minciuna… oricat de frumos si unic este sentimentul pe care il traiesti cu noua ta iubire si oricat de schimbata este raportarea ta la sex si sexualitate.

Accentuand, la inceput cel putin, cel mai mare atuu al unei aventuri este natura secreta, voi doi impotriva lumii, iubirea voastra si ceilalti… Insa, in timp, acest frumos secret va incepe involuntar sa te tina departe de prieteni sau rude si trebuie sa-ti asumi o reorganizare a timpului tau liber.

Inca un aspect pe care e bine sa-l iei in considerare: cu toate ca povestea poate fi fabuloasa, nicio, dar nicio relatie nu e perfecta. Asadar, nu proiecta in iubitul tau idealuri pe care nu le poate duce, e in fond si el doar un om ca toti ceilalti, cu calitati si defecte. In aceeasi ordine de idei, nici sotul sau partenerul tau stabil nu poate fi perfect, trebuie doar sa realizezi daca este perfect pentru tine.

Se prea poate sa te comporti mult mai frumos cu cel pe care il inseli (tocmai din sentimentul de vinovatie) sau sa devii mai putin toleranta cu obiceiuri negative pe care poate nici nu le observai pana sa nu intalnesti o alternativa mai buna.

Chiar si noua ta implinire sexuala va trece testul timpului, sexul care azi pare fresh, peste ani va imbatrani, de asemenea.

Dupa un timp vei fii pusa in fata intrebarii “Ar fi bine sa confesez si sa incep o viata noua?”.

Si un sfarsit si altul vor fi aproape la fel de dureroase – orice ai face nu vei scapa de confruntarea cu propriile regrete.