Din pacate, uneori, oricat de mult ti-ai dori o sarcina, aceasta intarzie sa apara. In astfel de situatii, poate fi nevoie sa apelezi la diverse proceduri medicale pentru tratarea infertilitatii cuplului, cum ar fi inseminarea intrauterina sau fertilizarea in vitro.
Pentru a creste sansele unei sarcini, ti se va recomanda si un tratament de stimulare a ovarelor.
Ce este stimularea ovariana
Stimularea ovariana este un tratament medical folosit de obicei inaintea altor proceduri de reproducere umana asistata, fie pentru a induce ovulatia, fie pentru a creste numarul de ovule eliberate. Este folosita atat in cazul pacientelor ce incearca sa ramana insarcinata, cat si a celor ce aleg sa doneze ovocite.[5]
In ce consta stimularea ovariana
In mod normal, in timpul unui ciclu menstrual este eliberat un singur ovul. Ori, pentru a creste sansele aparitiei unei sarcini ca urmare a unei proceduri de reproducere asistata, este nevoie de mai multe ovule.
Stimularea ovariana presupune administrarea unui tratament medicamentos, oral si/sau injectabil, in prima jumatate a ciclului menstrual, pana la declansarea ovulatiei. Scopul este acela de a stimula ovarele sa elibereze mai multe ovule pe ciclu, pentru ca astfel sansele ca cel putin unul dintre ele sa fie fertilizat sa creasca.
Stimularea ovariana, combinata fie cu contactul sexual dirijat, fie cu inseminarea intrauterina, poate fi folosita ca tratament initial in unele cazuri de infertilitate.
Pentru cuplurile ce aleg fertilizarea in vitro, aceasta este prima etapa de care trebuie sa treaca.[3]
Cat dureaza tratamentul
In general, este nevoie una pana la doua saptamani de tratament inainte ca ovulele sa fie gata pentru recoltare. Pentru a monitoriza raspunsul ovarelor la tratament, se vor efectua ecografii vaginale si teste de sange.
Rolul ecografiilor este acela de a monitoriza dezvoltarea foliculilor, adica a acelor saci in care se maturizeaza ovulele. Testele de sange sunt folosite pentru a evalua modul in care organismul tau raspunde la medicamentele de stimulare ovariana.[2]
Cat de eficient este acest tratament
Eficienta stimularii ovariene poate fi influentata de mai multi factori, de la rezerva ovariana pana la stilul de viata. De exemplu, daca ai o rezerva ovariana redusa, este posibil ca raspunsul la tratamentul de stimulare a ovarelor sa fie slab sau chiar inexistent. In astfel de cazuri, solutia consta fie in incercarea unui tratament alternativ, fie in utilizarea unor ovule donate.
In ceea ce priveste stilul de viata, mentinerea unei greutati corporale normale, alegerea unei diete sanatoase, reducerea stresului și renuntarea la tutun si alcool pot imbunatati raspunsul la acest tratament.[1]
Ce efecte secundare pot sa apara
Ca in cazul oricarui tratament medical, exista anumite efecte secundare ce pot aparea ca urmare a stimularii ovariene, iar printre acestea se numara sindromul de hiperstimulare ovariana si sarcinile multiple.
Sindromul de hiperstimulare ovariana face ca ovarele femeii sa se umfle si sa devina dureroase. Majoritatea cazurilor sunt usoare si cauzeaza doar un disconfort temporar. Cazurile severe sunt rare, dar pot pune viata pacientei in pericol.
La majoritatea femeilor, aceasta problema dispare in cateva saptamani, iar in cazurile severe prognosticul este bun daca se intervine prompt. De asemenea, trebuie mentionat ca, daca tratamentul de fertilitate are succes, nu exista niciun risc pentru bebelus.
Printre efectele secundare ale medicamentelor pentru fertilitate se mai pot numara:
- Schimbari de dispozitie;
- Greata;
- Varsaturi;
- Dureri de cap;
- Crampe.[4][6]
Care este costul unui astfel de tratament
Costul tratamentului de stimulare ovariana poate varia de la persoana la persoana. Pe langa medicatia necesara, mai trebuie luate in calcul costul monitorizarii ecografice si cel al analizelor hormonale.
Cuplurile ce se confrunta cu probleme de fertilitate trebuie sa apeleze la anumite tratamente pentru a obtine sarcina mult dorita, printre care si stimularea ovariana. Daca se opteaza pentru fertilizarea in vitro, acest tratament reprezinta prima etapa dintr-un proces destul de complicat si de costisitor.
Succesul acestei proceduri nu este garantat, insa poate creste sansele aparitiei unei sarcini.
Bibliografie:
- “Frequently Asked Questions.” Sart.org, 2018, www.sart.org/patients/frequently-asked-questions/. Accessed 17 Feb. 2022.
- “In Vitro Fertilization (IVF) – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/about/pac-20384716. Accessed 17 Feb. 2022.
- “Medications for Inducing Ovulation (Booklet).” Reproductivefacts.org, 2022, www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/medications-for-inducing-ovulation-booklet/. Accessed 17 Feb. 2022.
- “Ovarian Hyperstimulation Syndrome (OHSS): Symptoms.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17972-ovarian-hyperstimulation-syndrome-ohss. Accessed 17 Feb. 2022.
- “Ovarian Stimulation.” Www.asrm.org, www.asrm.org/topics/topics-index/ovarian-stimulation/. Accessed 17 Feb. 2022.
- Villines, Zawn. “Fertility Drugs for Women: What to Know.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 31 Oct. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/323536#side-effects. Accessed 17 Feb. 2022.