Artrita reumatoida este in general considerata o afectiune cronica si pe tot parcursul vietii. Cu toate acestea, tratamentele mai noi provoaca uneori imbunatatiri dramatice ale semnelor si simptomelor afectiunii. Ele pot chiar preveni afectarea articulatiilor si pot duce la remisie.

Atat medicii, cat si persoanele care traiesc cu poliartrita reumatoida pot avea ca scop remisiunea. Dar, s-ar putea sa nu fie de acord asupra exact ce inseamna remisiunea si cum arata. S-ar putea sa credeti ca remisiunea este lipsita de simptome, in timp ce medicul dumneavoastra va urma o definitie medicala mai tehnica.

Colegiul American de Reumatologie (ACR) are linii directoare complexe pentru definirea remisiunii pentru artrita reumatoida. Orientarile analizeaza multi markeri numerici diferiti care masoara cat de bine functioneaza artrita reumatoida in organism. Aceasta include activitatea ascunsa a bolii la persoana diagnosticata cu poliartrita reumatoida.

In esenta, s-ar putea sa simti ca artrita reumatoida este in remisie, dar medicul poate sa se uite la numere, precum si la radiografii si alte teste imagistice si sa determine daca nu sunteti in remisie din punct de vedere tehnic.

Un sondaj din 2014 asupra persoanelor cu poliartrita reumatoida arata aceasta diferenta de perceptie. Doar 13% au inteles ca remisiunea indeplineste o definitie medicala care masura activitatea bolii. In schimb, 50% au spus ca remisiunea este punctul de a fi „fara simptome”, iar 48% au descris remisiunea ca fiind „fara durere”.

Intelegerea faptului ca definitia medicala a remisiunii poate diferi de perceptia dvs. personala va poate ajuta sa va respectati planul de tratament. Chiar daca va simtiti mai bine, doar imbunatatirea simptomelor nu inseamna ca sunteti in remisie. Nu trebuie sa incetati sa luati medicamentele fara a discuta cu medicul dumneavoastra.

Deoarece remisiunea este greu de definit, este, de asemenea, greu de stiut cati oameni experimenteaza de fapt remisiunea. Chiar si atunci cand remisiunea este definita de criterii clinice, studiile folosesc intervale de timp diferite pentru a masura ratele. Acest lucru face si mai dificil sa stii cat de des se intampla si pentru cat timp.

O analiza din 2017 a studiilor privind remisia poliartritei reumatoide a constatat ca ratele de remisie variau de la 5% la 45%, pe baza criteriilor standard. Cu toate acestea, nu a existat o perioada standard de timp pentru a defini remisiunea. Pentru a intelege mai bine datele viitoare, revizuirea a recomandat stabilirea de standarde pentru cat timp trebuie sa dureze activitatea scazuta a bolii pentru a fi calificata ca remisie.

Aceste cifre pot sa nu para incurajatoare. Dar poate ajuta sa ne amintim ca oamenii definesc adesea referirea in mod diferit decat medicii. Unii oameni pot experimenta perioade lungi de viata fara simptome, desi din punct de vedere tehnic nu sunt considerati a fi in remisie. Experimentarea acestei calitati imbunatatite a vietii si eliberarea de durere poate fi mai importanta pentru unii decat indeplinirea unei definitii tehnice.

Analiza din 2017 observa ca o abordare precoce a tratamentului intensiv este asociata cu rate mai mari de remisie durabila. Cercetatorii pot vorbi despre remisie in termeni de artrita reumatoida „precoce” in comparatie cu poliartrita reumatoida „constituita”. Unul dintre obiectivele interventiilor timpurii este de a incepe tratamentul inainte de aparitia eroziunii articulare, potrivit Fundatiei pentru artrita.

Chiar si pentru acele persoane care au trait cu poliartrita reumatoida de ani de zile, uneori apare remisiunea. Cu toate acestea, terapia precoce si agresiva poate da rezultate mai bune. Indiferent de stadiul bolii, este important sa ramaneti implicat cu medicul dumneavoastra cu privire la planul dumneavoastra de tratament.

Medicamentele sunt o componenta vitala a tratamentului poliartritei reumatoide, dar stilul de viata poate juca si un rol in probabilitatea remisiunii. Un studiu din 2018 a constatat ca aproximativ 45% dintre persoanele care primesc interventie timpurie pentru artrita reumatoida nu obtin remisiune in decurs de un an.

Studiul a analizat care sunt factorii principali care indica faptul ca oamenii nu vor intra in remisie. Pentru femei, obezitatea a fost cel mai puternic predictor ca participantii la studiu nu vor intra in remisie in decurs de un an de la inceperea tratamentului. Pentru barbati, fumatul a fost cel mai puternic predictor.

Cercetatorii au observat ca prioritizarea managementului greutatii si renuntarea la fumat ar putea duce la o reducere rapida a inflamatiei. Acesta este unul dintre obiectivele principale ale tratamentului poliartritei reumatoide. In general, studiul sugereaza ca sanatatea generala poate contribui la eficacitatea unui tratament.

Persoanele care traiesc cu poliartrita reumatoida pot merge inainte si inapoi intre remisie si recidiva. Motivele nu sunt clare.

In perioadele de remisie, majoritatea persoanelor cu poliartrita reumatoida continua sa ia medicamente pentru a o mentine. Acest lucru se datoreaza faptului ca reducerea treptata a medicamentului ar putea provoca o recidiva.

Scopul final este de a avea o remisie sustinuta, fara medicamente. Cercetarile pentru a gasi noi strategii de tratament pentru a atinge acest obiectiv sunt in curs de desfasurare.

In unele cazuri, medicamentele pot inceta sa functioneze. Acest lucru se poate intampla si cu produsele biologice. Organismul poate crea anticorpi care reduc eficacitatea medicamentelor. Chiar daca o terapie pare sa functioneze satisfacator, o recidiva este totusi posibila.

Atat medicii, cat si persoanele care traiesc cu poliartrita reumatoida pot defini remisiunea in moduri diferite. Cu toate acestea, ei impartasesc obiectivul de a reduce simptomele si progresia poliartritei reumatoide. Tratamentul precoce determina o sansa mai mare de remisie sustinuta. Este important sa urmati planul de tratament pentru a va oferi cele mai bune sanse de remisie.