Stigma menstruală este provocată de tabuurile culturale și sociale asociate cu menstruația și și percepția acestora în societate. Aceste tabuuri includ ideea că menstruația este murdară sau rușinoasă, că femeile nu ar trebui să vorbească despre menstruația lor și că aceasta este o problemă privată care trebuie ascunsă.

Cum înlăturăm stigma menstruală?

Dincolo de stigma menstruală există o lume de cunoaștere și înțelegere. Prin educarea oamenilor despre menstruație, dereglari hormonale și corpul feminin și normalizarea discuțiilor deschise despre acestea, putem reduce stigma menstruală și putem ajuta la eliminarea unor probleme legate de sănătatea femeilor, cum ar fi lipsa accesului la produse sanitare și la informații despre sănătate.

Un prim pas important în eliminarea stigmei menstruale este educarea femeilor despre menstruație și corpul feminin. În școli, ar trebui să se ofere educație sexuală adecvată, inclusiv informații despre menstruație. La etapa actuală, în școli se oferă doar studii despre corpul feminin, organe reproductive și sexuale, ceea ce este mult prea puțin pentru o educație adecvată. Cu siguranță, majoritatea fetelor nu știu care este diferența dintre menstruația normală și menoragie, la fel cum nu au auzit niciodată de tratament menoragie. Același lucru se întâmplă și în familii, mamele se rușinează să discute despre menstruație cu fetele sale. Acest fapt se trage din propriile lor constrângeri și etichete care li s-au impus încă din copilărie.

Bărbații au și ei un rol important în eliminarea stigmei menstruale, prin implicarea lor în discuțiile despre menstruație și prin sprijinul acordat femeilor și fetelor în gestionarea menstruației. Prin implicarea bărbaților în aceste discuții, putem construi o lume mai empatică și mai egalitară pentru toți oamenii.

Informare și conștientizare

Suntem fericiți de a avea în societatea noastră un brand care este preocupat de informarea și suportul femeilor la capitolul sănătate reproductivă. ENROUSH, primul brand în România care oferă tampoane și absorbante 100% naturale, a creat în mediul online o comunitate de peste 70.000 de femei care vor să se elibereze de tabuuri și să discute liber despre menstruație și schimbările care au loc în corpul lor. 

Spiritul revoluționar nu le-a permis să se oprească aici. În colaborare cu Clinica Nativia, ENROUSH lansează o emisiune cu scop informativ și educativ. Aceasta se va derula săptămânal în conturile de instagram @enroush și @clinica.nativia. Prin intermediul acestei emisiuni se vizează schimbarea viziunii femeilor despre menstruație. Această sursă de informare va deveni un adevărat colac de salvare pentru persoanele care vor să obțină o educație menstruală transparentă, relevantă și lipsită de stereotipuri.

Dincolo de stigma menstruală se află o lume în care menstruația este percepută ca o parte naturală a vieții femeilor, care trebuie să fie discutată liber și care trebuie să beneficieze de acces egal la produse sanitare și la informații despre sănătatea reproductivă.