Examinarea colului uterin este o verificare ginecologica de rutina pentru femei. Uneori insa, rezultatele testului Papanicolau nu ies asa cum ne-am astepta. Citeste in continuare de ce.

Ce este un test Papanicolau si cand este el anormal?In cadrul testulului Papanicolau, sunt recoltate celule de la suprafata colului uterin. Acestea sunt trimise pentru analize profunde la laborator. Acolo, pot fi descoperite modificari ale celulelor care pot duce la dezvoltari canceroase.

De obicei, aceasta analiza este o parte de rutina a unui examen ginecologic. Atunci cand medicul ginecolog iti spune ca celulele sunt neobisnuite sau anormale, inseamna ca exista unele schimbari la nivelul celulelor colului uterin. Acest lucru, desigur, nu inseamna neaparat aparitia cancerului. Mai mult, riscurile ca acesta sa se dezvolte sunt destul de reduse.

Care sunt cauzele rezultatelor anormale ale testului Papanicolau?

Cel mai adesea, celulele colului uterin se schimba din cauza influentei virusului human papilloma. HPV este o boala sexuala destul de comuna, prezenta atat la barbati, cat si la femei. De multe ori, aceste schimbari dispar si se vindeca de la sine, dar, in unele cazuri, pot sa duca la cancer uterin.

Simptomele unei infectii HPV pot fi formarea verucilor genitali. Uneori, celulele colulului uterin se modifica din cauza infectiei bacteriene. Aceste tipuri de schimbari si devieri descoperite in urma analizei testului Papanicolau pot fi tratate cu diferite tipuri de tratament intr-un mod relativ nedureros.

Dupa menopauza, femeile pot avea rezultatele testului Papanicolau anormale din cauza procesului natural de imbatranire. Testul Papanicolau este o examinare de rutina pentru femei.

Ce creste riscurile rezultatelor anormale ale testului Papanicolau?

Un factor destul de mare cand vine vorba de modificarea celulelor colului uterin le au relatiile sexuale neprotejate, adica sexul fara prezervativ cu unul sau mai multi parteneri. Riscurile infectarii cu virusul uman papilloma devin astfel mai mari. Virusul poate ramane in organism pentru mai multi ani fara ca tu sa stii.

Daca in acest moment ai un singur partener cu care ai facut doar sex protejat, dar testul Papanicolau a iesit anormal, inseamna ca ai fost expusa la infectia cu HPV in trecut. Schimbarea celulelor colului uterin poate fi afectata si de fumat sau sistemul imunitar slabit.

Care sunt simptomele modificarii celulelor colului uterin?

Modificarea celulelor sau HPV-ul nu determina nici un simptom notabil. Atunci cand cauza rezultatului anormal al testului Papanicolau este o boala cu transmitere sexuala, simptomele sunt cel mai adese prezente in secretia vaginala. Ea poate deveni vizibil diferita, indiferent ca e vorba de cantitate, culoare, miros sau densitate. Simptomele comune sunt pruritul si o senzatie de arsura in zona deschiderii vaginale. Pe suprafata vaginului putem observa, ca simptom al celulelor modificate, umflaturi, eruptii cutanate sau negi. Rezultatele testului Papanicolau sunt de multe anormale in cazul femeilor aflate dupa menopauza.

Ce urmeaza dupa un test Papanicolau anormal?

In cazul in care rezultatele testului Papanicolau nu normale, va trebui sa faci cateva examene medicale suplimentare, in primul rand pentru a determina cat de serioase sunt modificarile celulelor colului uterin. Unul dintre aceste examene medicale este colposcopia, sau examinarea vaginului si cervixului cu un dispozitiv optic special de marire.

O colposcopie se face de obicei inainte de aplicarea oricarui tratament. In timpul examinarii in sine, medicul ia o mostra de tesut de pe colul uterin pentru a o putea studia la microscop. Procedura se numeste biopsie. Un test HPV este efectuat pe un esantion de celule prelevate din cervix.

Exista posibilitatea ca medicul tau sa iti ceara sa repeti testul Papanicolau peste 4 sau 6 luni. Tratamentul depinde de modificarile celulelor daca sunt usoare, moderate sau majore. In cazul modificarilor majore, tesutul deteriorat este uneori distrus sau eliminat.