Care este primul lucru la care te gandesti atunci cand cineva te intreaba deca esti fericit? Daca te-ai gandit la relatia de cuplu, nu esti singur! O multime de oameni se percep drept mai fericiti sau mai putin fericiti in functie de tipul de relatie pe care o au cu partenerul de viata.

In aceste conditii ai crede ca toata lumea citeste in fiecare zi carti despre relatii si petrece cat mai mult timp de calitate alaturi de partener sau partenera. Din pacate, lucrurile nu stau chiar asa. In cazul in care crezi ca a venit vremea pentru cateva schimbari care sa te ajute sa-ti salvezi relatia, citeste randurile urmatoare. 

Incepe sa asculti pe bune 

Toate ghidurile si cartile despre relatii iti vor spune acelasi lucru: intr-o relatie comnicarea este cheia. Perfect adevarat, dar oare tu esti dispus sa comunici? Cu alte cuvinte, tu chiar iti asculti cu adevarat partenerul sau partenera? Sa asculti nu inseamna doar sa te uiti in ochii partenerei in timp ce tragi cu urechea la stiri, ci inseamna sa receptionezi cu adevarat mesajul si sa-l prelucrezi. De abia apoii poti veni cu un raspuns. 

Sa asculti te poate ajuta sa fii mai empatic, sa intelegi mai multe si sa-ti dai seama cum se simte partenerul. Asadar, pentru a da dovada de capacitati autentice de ascultare va fi necesar sa te opresti din ceea ce faceai si sa-ti indrepti toata atentia catre partener. Nu te gandi la ce urmeaza sa spui! 

Intelege ceea ce simti 

Prea multe relatii se incheie nu neparat din lipsa de comunicare, ci din cauza ca ceea ce se comunica intre parteneri este, din pacate, departe de realitate. Acest fenomen este cauzat de faptul ca nici macar comunicatorul nu este sigur de ceea ce i se intampla sau de ceea ce simte. 

Asadar, inainte de a comunica, asigura-te ca in primul rand tu intelegi ceea ce simti. De exemplu, in cazul in care ai o stare negativa, de pilda gelozia, inainte de a arunca reprosuri, stai ceva timp cu starea respectiva si analizeaz-o. De ce simti ceea ce simti? Este starea respectiva exact ceea ce simti sau o confuzi cu o alta stare? Recunoaste, aprofundeaza si apreciaza-ti emotiile inainte de a comunica. Vei realiza ca acest proces te va ajuta sa te intelegi mai bine, sa comunici mai bine si evident sa eviti certurile inutile. 

Schimba-ti atitudinea 

Din nou, nu toate relatiile se incheie sau se destrama pe zi ce trece doar din cauza a ceea ce se intampla in interiorul relatiei, dar si din cauza schimbarilor pe care partenerii le resimt pe cont propriu. Practic, tot ceea ce suntem in relatie este influentat si de elementele externe. 

Pentru a avea o relatie sanatoasa cu celalalt este important in primul rand sa investim in relatia cu noi insine. Cea mai sigura cale catre o relatie de calitate cu noi insine este sa ne schimbam atitudinea intr-una pozitiva. Printre cele mai importante schimbari de atitudine se numara: 

  • Atitudinea despre viata. Atunci cand incepem sa punem accentul pe ce este frumos si pozitiv, relatia capata un cu totul alt inteles. Practica recunostinta in fiecare zi; 
  • Atitudinea legata de tine. Realizeza ca esti destul de bun/buna si meriti din plin aceasta relatie. In momentul in care vei accepta ca esti unde trebuie, vei inceta sa te mai sabotezi pe tine si relatia in consecinta;
  • Atitudinea legata de relatii. Chiar daca pare ca tu nu existi fara partener, acest lucru nu este adevarat. In momentul in care vei inceta sa te identifici cu relatia, vei realiza ce trebuie sa faci pentru binele tau personal. Daca tu esti bine, o relatie sanatoasa va avea doar de castigat! 

Pune in practica aceste trei strategii si vei observa schimbari destul de repede!