Baza aeriana Ain Al Asad, folosita de fortele militare ale Statelor Unite si de o coalitie internationala din mai multe tari, inclusiv Spania, a fost victima unui nou atac dupa ce miercuri au fost lansate zece proiectile asupra instalatiei militare, potrivit purtatorului de cuvant pentru operatiunea „Rezolvare inerenta”, colonelul american Wayne Marotto. Statele Unite atribuie aceste atacuri militiilor siite pro-iraniene din estul Siriei, in ciuda faptului ca nimeni nu si-a revendicat inca responsabilitatea pentru atac.
Aceasta facilitate militara este situata in provincia Al Anbar, la aproximativ 200 de kilometri de Bagdad, si este impartita cu alte trupe din Coalitia Internationala impotriva Daesh. Unitatea spaniola de elicoptere, „Task Force Toro”, este desfasurata acolo din august anul trecut , formata din aproximativ 70 de militari si sase elicoptere de transport cu care ofera sprijin si securitate atat trupelor Coalitiei Internationale, cat si misiunii NATO din Irak (NMI).
Incidentul a marcat primul atac asupra tintelor militare americane in Orientul Mijlociu de la primul bombardament din epoca Biden, care a lasat un militian siit mort si a starnit ingrijorarea ca este o continuare a frecventelor atacuri aeriene ordonate de administratia Trump. Intr-o declaratie de intentie dupa preluarea mandatului, presedintele ales a promis ca „voi folosi forta militara in mod responsabil si ca ultima solutie. Nu ne vom intoarce la razboaie nesfarsite in Orientul Mijlociu”.
La randul lor, Statul Major al Apararii (EMAD) si Ministerul Apararii au confirmat acestui ziar ca nu au fost raportate pagube personale sau materiale in randul contingentului spaniol. Nici printre restul trupelor internationale. Da, un antreprenor afgan care se afla in afara bazei a murit, unde au cazut zecile de rachete Katyusha cu care a fost efectuat atacul.
Aceasta instalatie militara a primit deja o serie de rachete in ianuarie 2020 de la Iran, ca razbunare pentru asasinarea lui Qassam Soleimani, care a fost ucis intr-o ofensiva cu drone condusa de SUA. Ca razbunare, Washington a bombardat pozitiile militiilor siite pro-iraniene situate in estul Siriei, pe care le considera responsabile pentru aceste atacuri din Irak. Aparent, atacul de miercuri ar fi fost efectuat cu rachete Katyusha.
Tarile care fac parte din alianta internationala formata pentru a lupta impotriva Statului Islamic (ISIS) au condamnat atacul. Stephen Hickey, ambasadorul Regatului Unit in Irak, a declarat intr-un tweet ca „Fortele coalitiei sunt in tara pentru a lupta impotriva ISIS la initiativa guvernului irakian. Aceste atacuri teroriste dauneaza misiunii si destabilizaza Irakul”.
Baza Ain Al Asad a fost construita la inceputul anilor 1980. Dupa invazia SUA din 2003, trupele americane au preluat controlul bazei si de atunci aceasta a devenit una dintre cele mai mari instalatii militare din regiune, dotata chiar cu cinematografe si piscine.
In prezent, sunt stationati aproximativ 1.500 de barbati din SUA si coalitii internationale, iar Trump insusi si sotia sa Melania au vizitat locul in decembrie 2018. Colonelul Wayne Marotto a remarcat ca autorul atacului asupra lui Ain al-Asad este investigat. Anul trecut, prezenta recrutilor americani in tara a fost redusa substantial din ordinul lui Trump, iar trupele ramase au fost concentrate in baza aeriana atacata ieri, la Erbil si la Bagdad.
In capitala se afla „Zona Verde” fortificata, care gazduieste ambasada SUA si care a fost, de asemenea, tinta constanta a lansarilor de rachete de catre militiile siite irakiene.
Imagini din presa americana cu atacul #Iran asupra bazei Ain Al Asad din #Irak dupa asasinarea generalului sau Qasem Soleimani in 2020. Publicul crede in armele nucleare, dar nu in rachetele lor si cat de letale sunt acestea. Este o piesa de propaganda pentru un acord sau un razboi?
Atacul balistic, care subliniaza inca o data conflictul dintre Washington si Teheran, a avut loc cu doua zile inainte de vizita Papei Francisc in Irak si tocmai pe aceeasi baza pe care Iranul a bombardat-o ca razbunare dupa moartea generalului Qassem Soleimani, doborat de un american. drona in afara aeroportului din Bagdad in ianuarie 2020. In mod misterios, apararea antiaeriana Patriot instalata dupa represaliile iraniene de anul trecut nu s-au activat ieri.
Anticiparea sosirii istorice a Papei Francisc, care de la preluarea mandatului in 2013 si-a anuntat deja disponibilitatea de a vizita Irakul pentru a sprijini minoritatea crestina pedepsita din tara, s-a aprins in mod neasteptat. Traseul Pontifului va include capitala Bagdad, o ruta prin sudul tarii – unde se va intalni cu cea mai inalta autoritate religioasa siita – si Kurdistanul irakian, unde sunt acum concentrati majoritatea crestinilor, stramutati intern in propria lor tara. .
188 de spanioli in Irak
In prezent, 188 de soldati spanioli sunt dislocati in Irak, marea majoritate dintre ei ca parte a Coalitiei Internationale impotriva Daesh, din care face parte unitatea de elicoptere. Atat in aceasta operatiune, cat si in misiunea NATO, sarcina soldatilor spanioli este de a antrena fortele armate irakiene.
Unitatea spaniola de elicoptere a fost dislocata anterior in orasul Taji, unde au suferit si mai multe atacuri fara consecinte in martie trecut.
Incidentul are loc la cateva zile dupa un atac aerian american asupra pozitiilor Fortelor de Mobilizare Populara (PFM) de la granita cu Siria, ca raspuns la ultimele atacuri cu rachete ale militiilor sustinute de Iran asupra facilitatilor internationale din tara.