Kazahstanul a revenit la normal, sau cel putin asta a parut ca presedintele sau, Kasim-Zhomart Tokayev, a inceput sa respire usor marti. Ajutorul militar oferit de vecinii si partenerii sai ai Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), care este inca desfasurat in principalele puncte de conflict, i-a oferit o marja de calm pentru a incepe adoptarea de masuri.

Cel mai important a fost anuntat astazi, Alijan Smailov, a devenit noul prim-ministru al tarii, ocupand postul vacant lasat de fostul titular, Askar Mamin, care si-a dat demisia pe 5 ianuarie pe fondul haosului care predomina in aceasta fosta republica sovietica. Noul mana dreapta a presedintelui Tokaev indeplinea deja aceste functii in ultima saptamana din biroul sau de viceprim-ministru.

Candidatura lui Smailov, propusa de presedinte, a fost acceptata astazi de Camera Inferioara a Kazahstanului. Noul premier are o lunga cariera in politica, fiind asistentul fostului presedinte, Nursultan Nazarbayev, lider al tarii timp de 30 de ani si considerat „tatal tarii”. Viitorul sau imediat presupune elaborarea unui plan de actiune guvernamental pentru trei saptamani pentru a reda stabilitatea tarii si a preveni nemultumirile viitoare in randul populatiei.

In urma anuntarii noii numiri, presedintele Tokayev a raportat retragerea treptata a contingentului din Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, care urmeaza sa inceapa in cateva zile, intrucat situatia in majoritatea regiunilor tarii este „stata”. Executarea retragerii nu ar trebui sa dureze mai mult de zece zile, daca calmul aparent continua si nu mai este necesara nicio actiune din partea trupelor deplasate acolo pentru a impune normalitatea pe strazi.

In cadrul aparitiei, presedintele kazah a anuntat un plan de reorganizare a sistemului de securitate nationala pe baza mai multor aspecte fundamentale, precum intarirea cantitativa si calitativa a Garzii Nationale si formarea de noi unitati operationale, precum si cresterea si personalul forte speciale apartinand Ministerului de Interne pentru a-si imbunatati nivelul de actiune in cazul in care se impune intrarea lor in lupta.

(Trebuie) sa asiguram coordonarea intre agentiile de aplicare a legii. Stabilirea compatibilitatii operative tehnico-militare a tuturor structurilor de putere. Cresteti responsabilitatea liderilor”, a declarat presedintele Tokayev intr-o declaratie culesa de ziarul Vlast.

Presedintele, care a pus inca o data vina pe seama fortelor teroriste pentru destabilizarea tarii sale, a acuzat Comitetul de Securitate Nationala ca nu a evaluat aceasta amenintare la izbucnirea protestelor, argumentand ca „angajatii (publici) au predat cladirile fara lupta: „In calitate de organism cu autoritate, nu a putut si nu a vrut sa ofere o evaluare clara a acestei lucrari subversive si nu a perceput o amenintare critica la adresa securitatii nationale”.

Revoltele din Kazahstan au izbucnit pe 2 ianuarie din cauza cresterii pretului gazului lichefiat, principala sursa de energie a populatiei, provocand proteste masive care s-au soldat cu cel putin 164 de morti (16 dintre ei oficiali si forte de securitate). si aproape 2.000 de persoane internate, cifre care nu au fost actualizate din surse oficiale.

In plus, 9.900 de persoane au fost arestate in timpul demonstratiilor, care nu au fost intotdeauna pasnice si in care au fost jefuite sute de afaceri si zeci de banci, tocmai astazi, fortele de securitate kazahe au raportat confiscarea pistoalelor si incarcatoarelor Makarov in oras. din Taraz.

Intreruperile de comunicatii si internet sunt inca in vigoare in toata tara, iar zborurile internationale catre aeroportul din Almaty nu vor fi restabilite pana sambata viitoare, 15 ianuarie. Guvernul a indemnat Procuratura Generala, Ministerul Finantelor si Agentia de Supraveghere Financiara sa efectueze o inspectie amanuntita si sa asigure ordinea la frontiere.

Intre timp, controversa continua cu privire la explicatiile cerute de la Statele Unite acestei tari din Asia Centrala. Washingtonul a fost impotriva trimiterii contingentului Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva in Kazahstan.

Presedintele Dumei, Camera Inferioara a Parlamentului Rusiei, Viacheslav Volodin, a raspuns astazi prin contul sau Telegram afirmand ca pentru Statele Unite problemele umanitare, suferinta populatiei si distrugerea Statului sunt chestiuni secundare. „Am auzit Washingtonul care a cerut explicatii autoritatilor kazahe despre motivul pentru care a cerut ajutor de la CSTO, Administratia SUA ar dori ca misiunea CSTO sa nu fie efectuata, pentru ca instabilitatea pe teritoriul Kazahstanului sa continue”.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Secretarului General al ONU, Stephane Dujarric, a criticat folosirea „castilor albastre” in uniforma de catre membrii securitatii kazahe, intrucat „orice tara care contribuie cu trupe si politie de la ONU trebuie sa poarte insigna. numai atunci cand indeplinesc sarcini atribuite ca forte de mentinere a pacii in contextul desfasurarii acestora.

Dujarric a tinut sa-si aminteasca si pe cei retinuti in zilele de protest, dorind ca toti sa li se acorde un tratament echitabil. „Cred ca este important ca, fie acolo sau oriunde altundeva, persoanelor detinute sa li se acorde dreptate conform standardelor internationale”, a adaugat el.