Depresia apare de cele mai multe ori in urma unui eveniment trist (moarte, despartire, esec in cariera sau in viata personala). Insa depresia postpartum apare in cel mai fumos moment din viata oricarei femei: dupa nastere. Depresia postpartum afecteaza 50-60% din tinerele mamici si se manifesta ca o tristete accentuata.

Aceasta stare emotionala greu de inteles insoteste anumite proaspete mamici pe o perioada scurta de timp (cam 2-3 saptamani, dupa care mamica incepe sa isi revina). Depresia postpartum se pare ca nu este o alegere constienta, ci mai mult actiunea mai multor hormoni, care sunt eliberati dupa nastere.

Insa nu numai hormonii sunt de vina, ci acestia trebuie corelati cu mai multi factori, care pot duce la instalarea depresiei postpartum:

–          Perioade depresive din timpul sarcinii;

–          Cazuri de depresie in familie;

–          Femeile care sunt la prima sarcina;

–          Consumul drogurilor sau alcoolului;

–          Tentative de suicid;

–          Lipsa de ajutor din partea partenerului;

–          Relatii tensionate in cuplu.

Simptome. Simptomele apar imediat dupa nastere si se pot agrava in timp, daca nu sunt tratate corespunzator. Printre simptomele cele mai evidente enumeram:

–          Tristetea accentuata a mamei;

–          Lipsa de interes fata de bebelus;

–          Sentimentul ca nu poate face fata situatiei;

–          Cresterea poftei de mancare;

–          In cazuri grave intervine si ideea sinuciderii;

–          Exprimarea unor sentimente negative fata de bebelus;

–          Sentimentul de vinovatie;

–          Mamica se va distanta de partener si de prieteni, va deveni mai necomunicativa;

–          Insomnia.

Diagnosticarea depresiei postpartum se face doar de catre un medic psihiatru, in urma discutiei cu tanara mamica. In cazul in care starile depresive nu trec in doua saptamani de la nastere, este nevoie de ajutor specializat pentru ca mamica sa depaseasca aceste momente.

Tratament. In ceea ce priveste tratamentul, exista doua cai: fie tratament psihologic, fie tratament medical. Tratamentul psihologic va fi condus de un psiholog si este recomandat in cazul depresiei usoare, pana la moderata. Acest tratament are ca scop modificarea perceptiei si gandirii mamicii in vederea insanatosirii.

Tratamentul medical este efectuat de catre un psihiatru si este recomandat in cazurile de depresie postpartum grave. In acest caz se vor administra antidepresive care au rolul de a reduce simptomele depresiei, insa tratamentul va fi de o durata mult mai lunga.