Daca te-ai hotarat ca vrei o vacanța mai lunga sau pur și simplu trebuie sa știi cum sunt aranjate rafturile magazinelor din orașul X (buna scuza, nu?), poate ar fi util sa știi pentru ce destinații ai nevoie de viza.

In general, se intalnesc trei mari situații:

1. viza nu este necesara, iar accesul in țara respectiva se poate face pe baza documentului de identitate eliberat in Romania;

Cetațenii romani NU au nevoie de viza pentru a calatori in statele membre ale Uniunii Europene si pot utiliza cartea de identitate – Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Acestora li s-a alaturat din ianuarie 2010 si Turcia, care a scos regimul de vize pentru romanii care o viziteaza, dar este necesar insa pașaportul. Alaturi de acestea, in randul statelor pentru care nu ai nevoie de viza se numara Elvetia, Serbia, Ucraina, Republica Moldova, Muntenegru si Norvegia (in acest din urma caz, cartea de identitate trebuie sa fi fost emisa ulterior anului 2009).

Calatoriile in scop turistic, in Israel, nu necesita viza prealabila.

2. viza este necesara, insa poate fi obtinuta la intrarea in tara respectiva, la punctele de trecere a frontierei;

Recent, la  data de  29 mai 2014, Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe site-ul propriu lista actualizata a regimului vizelor pentru fiecare dintre statele lumii, avand in vedere atat categoriile de documente de calatorie (pasaport diplomatic, de serviciu sau simplu), categoriile si durata vizelor acordate, cat si aspecte particulare ale unor state.

Astfel, viza se poate obtine in punctul de trecere a frontierei in unele state precum: Bangladesh, Cambodgia, Egipt, Filipine, Guyana, Honduras, Indonezia, Iordania, Jamaica, Kuweit, Liban, Madagascar, Malaezia, Malawi, Maldive, Noua Zeelanda (insa in urma unor formalitați dure, care duc la o rata mare de respingere), Papua Noua Guinee, Sri Lanka, Tadjikistan, Tanzania, Uganda, Nepal etc.

Atentie! Pentru accesul in unele dintre statele enumerate, trebuie prezentate la intrarea in tara dovezi precum: bilete de avion dus-intors, rezervari facute la hoteluri sau resort-uri turistice, posibilitate de sustinere financiara etc.

3. viza este necesara, iar obtinerea acesteia se va face la capatul unei proceduri prealabile calatoriei, la ambasadele sau consulatele tarii respective din Romania sau din alte state.

Conform recentei liste publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, in urmatoarele state este necesara obtinerea prealabila a vizei: Afghanistan, Africa de Sud, Australia, Bahrain, Belarus, Brazilia, R.P.Chineza, Japonia, Mongolia, Mozambic, Qatar, Statele Unite ale Americii, Siria, Thailanda, Federatia Rusa, Cuba, Iran, India etc.

Atenție!

a. In cele mai multe dintre cazuri este important ca pașaportul sa fie valabil cel putin inca 6 luni de la data intrarii in statul strain;

b. In anumite state accesul pe baza unui pasaport simplu temporar poate sa fie restrictionat (cum este cazul Dubai-ului, unde nu este nevoie de viza)

c. In unele state accesul este permis fara viza intr-un termen bine stabilit (30 de zile, 90 de zile, 120 de zile) de aceea este recomandata informarea prealabila; uneori se poate prelungi valabilitate șederii, in alte cazuri nu;

d. In anumite state, cum am aratat si mai sus, accesul se face pe baza indeplinirii unor conditii;

e. Pentru anumite state sunt necesare vize de tranzit ale altor state, cum ar fi cazul Palestinei sau Republicii Dominicane si alte state din zona Caraibelor.

Site-ul VisaMapper.com este o sursa excelenta pentru cei care doresc sa afle daca au sau nu nevoie de viza.

P.S. Pentru Dubai nu mai este nevoie de viza din martie 2014. Asta da veste buna, in contextul in care la fiecare inceput de an acolo este Shopping festival.