Micile reparatii:cate nu survin, cate nu sunt necesare intr-o gospodarie? Nu se inchide o fereastra, se dezlipeste o placa de faianta, se blocheaza incuietoarea unei usi, se scurtcircuiteaza fierul de calcat si toata lumea se asteapta ca barbatul sa faca toate reparatiile. Ei bine, nu este litera de lege, si femeia se poate descurca sa faca mici retusuri fara barbati sau chiar sa aduca imbunatatiri casei. Este adevarat, lucruri marunte, care se pot face cu usurinta. Am realizat un top zece, al sfaturilor care le vor face pe femei sa devina adevarate gospodine.

Sertarul

Daca sertarul unei mese, sau al unui dulap nu mai aluneca usor: scoateti-l si dati-l pe marginile de sus cu creta. Puneti-l la loc. In locul unde creta s-a sters, frecati cu glaspapir si lacuiti. Verificati reusita operatie si considerati-va un mester adevarat.

Scara si ferestrele

O scara nu va mai aluneca pe parchetul lustruit de dumneavoastra daca ii veti fixa la capete o rondela de cauciuc cu striatii sau anvelopa. Ferestrele nu se vor mai aburi iarna, daca le veti sterge cu un amestec de: 100 ml spirt medicinal si 10 ml glicerina.

Moliile

Uscati coaja de lamaie si puneti-o in dulapuri. Opreste patrunderea moliilor. Cerneala de tipar de pe ziare  este “otrava” moliilor. Adunati menta salbatica , uscati-o si puneti-o in saculete, printre lenjerie. De asemenea cuburile de camfor si conurile de brad indeparteaza moliile.

Fata de masa

Daca fata de masa aluneca de pe masa lustruita, imbracti-o intr-o paturica veche. Taiati o bucata veche, cu 5 cm mai mare decate laturile mesei , faceti-i un  tiv dublu prin care puneti un elastic. Coaseti un anou pe dedesubtul fetei de masa. O veti pastra mereu calcata, agatand-o pe un suport, fara sa o mai pliati.

Culorile

Alegeti culori care sa modifice efectul optic al spatiului astfel: pentru o camera mica folositi alb sau albastru deschis, pentru o camera scunda zugraviti in aceiasi culoare plafonul si peretii. Textilele sa fie de preferinta in tonuri calme.

Apa oxigenata

Cu apa oxigenata scoateti petele de cafea, sange sau iarba. Nu are efect asupra petelor de parfum, tinctura de iod sau urmele lasate de piersici. Totodata aceasta este mult mai buna in combinatie cu apa rece. Apa oxigenata innegreste argintaria, ingalbeneste lana si matasea.

Autoturismele

Daca inchizatoarea autoturismului este inghetata, incalziti cheia cu bricheta. Intr-un  litru de apa puneti cinci linguri de sare si o lingura de alaun. Cu un prosop , aplicati din solutie pe parbrizul care inghetand a devenit opac.

Grasimea

Obiectele din marmura care s-au patat cu grasime se curata cu terebentina. Daca locurile patate s-au ingalbenit, dizolvati o lingurita de sare intr-o ceasca cu otet si stergeti cu aceasta solutie. Petele de grasime de pe podelele nevopsite se scot cu apa oxigenata. De pe cele vopsite se scot cu pudra da talc si otet.

Obiectele din piele

Posetele, incaltamintea, hainele din piele trebuie date la cateva luni cu ceara incolora pentru a le proteja impotriva ploii. Combinati 2/3 alcool tare cu 1/3 glicerina. Dati cu un tampon de bumbac, apoi lustruiti cu o flanela. Daca obiectele din piele au riduri, frecati cu ulei de racin.

Sanatate

Pentru a nu va obosi ochii in timpul vizionarii emisiunilor, filmelor preferate, asezati televizorul la o inaltime rezonabila , astfel incat stand pe fotoliu , la distanta de cel putin 3 m, privirea dumneavoastra sa cada in linie dreapta pe jumatatea ecranului.