Hipermenoreea este o tulburare care trece adesea neobservata de femei. Va spunem care sunt simptomele sale si ce ar trebui sa faceti.

Hipermenoreea este o alterare a menstruatiei in care sangerarea este foarte abundenta si, in plus, dureaza mai multe zile decat in mod normal. Termenul medical folosit de obicei pentru aceasta situatie este menoragie.

Majoritatea femeilor nu isi fac griji ca au din cand in cand sangerari menstruale foarte abundente. Cu toate acestea, hipermenoreea se distinge de aceasta situatie, deoarece prezinta o serie de simptome si complicatii.

Se datoreaza de obicei tulburari hormonale, polipi endometriali, fibrom sau tulburari de sange. Datorita importantei sale, va explicam tot ce trebuie sa stiti despre hipermenoree si cum sa o distingeti.

Ce este hipermenoreea?

Hipermenoreea este o tulburare in care menstruatia se prezinta cu sangerari mult mai abundente decat in mod normal. De asemenea, acesta  tinde sa dureze mai multe zile decat regulile normale (mai mult de 5).

Hipermenoreea apare de obicei in zilele normale ale menstruatiei; adica ciclul menstrual urmeaza acelasi ritm, nu se schimba. Acest lucru face si mai dificila distingerea si identificarea acestei patologii.

Principalul simptom al acestei tulburari este, dupa cum am mentionat, ca sangerarea este foarte intensa. Femeia care sufera de aceasta trebuie sa schimbe in mod constant tampoanele sau tampoanele pe care le foloseste.

De fapt, este adesea dificil sa controlezi fluxul menstrual, chiar si atunci cand purtati un tampon si un tampon in acelasi timp. Acest lucru poate afecta odihna, deoarece, adesea, femeia se trezeste de obicei in timpul noptii pentru a se schimba.

Potrivit Clinicii Mayo, este important sa retineti ca hipermenoreea este de obicei insotita de alte simptome din cauza pierderii mari de sange. Femeia sufera de obicei de oboseala extrema, oboseala si chiar dificultati de respiratie. Toate acestea influenteaza calitatea vietii, asa cum s-a observat in studiile efectuate pe adolescenti.

Complicatiile hipermenoreei

Pe langa anemie, hipermenoreea poate duce la crampe menstruale foarte dureroase. Aceste crampe sunt atat de intense incat sunt adesea cauza femeii care viziteaza medicul ginecolog.

Totusi, idealul este ca daca observi modificari ale sangerarii, sau crezi ca este mai intensa decat in ​​mod normal, sa mergi la medic. Nu trebuie sa-ti fie rusine; Acordarea atentiei menstruatiei poate ajuta la detectarea in timp a numeroase patologii.

Care sunt cauzele hipermenoreei?

In multe cazuri, este dificil de aflat cauza exacta a acestei patologii. Cu toate acestea, unele dintre cele mai frecvente cauze sunt urmatoarele:

  • Alterari hormonale. La multe femei, dezechilibrele hormonale determina cresterea excesiva a endometrului, mucoasa uterului. Acest lucru face ca, atunci cand se desprinde, sangerarea menstruala sa fie foarte intensa.
  • Sindromul ovarului polichistic. Este tocmai unul dintre factorii care cauzeaza dezechilibrul hormonal mentionat anterior.
  • Polipi: Acestea sunt mici tumori benigne din uter care fac sangerarea mai grea sau mai lunga.
  • fibrom uterin.
  • Dispozitiv intrauterin. Este metoda contraceptiva la care in mod normal ne referim ca DIU. Hipermenoreea poate fi unul dintre efectele sale secundare.
  • Cancer al uterului sau cancer al colului uterin. Este una dintre cele mai grave cauze dar, din fericire, nu este atat de frecventa. Este legat de papilomavirus.

Pe de alta parte, tulburarile de sange, cum ar fi tulburarile de sangerare sau de coagulare, pot provoca, de asemenea, hipermenoree . In mod similar, anumite medicamente, cum ar fi diluantii de sange, pot fi implicate in problema.

Cum este diagnosticat?

Dupa cum am mentionat deja, principalul lucru este sa mergeti la medic daca aveti indoieli cu privire la sangerare . Ar trebui sa explicati cate zile dureaza de obicei menstruatia si cat de mult debit eliminati de obicei.

Cu siguranta medicul ginecolog te va examina fizic si iti va trimite anumite analize complementare. In primul rand,  se face de obicei un test de sange pentru a verifica daca exista anemie sau alte tulburari de sange.

De obicei, se face un test numit test Papanicolau. Consta in colectarea celulelor din colul uterin pentru a verifica infectiile sau modificarile care sunt legate de cancer. Ecografia ajuta adesea la diagnostic.

Tratamentul hipermenoreei

Tratamentul hipermenoreei va depinde de cauza si de severitatea situatiei. Se poate baza pe medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care ajuta la controlul durerii asociate.

Alte medicamente, cum ar fi contraceptivele orale sau progesteronul oral pot fi, de asemenea, utilizate. Acest studiu realizat de Dr. Dragoman a demonstrat ca contraceptivele orale pot ajuta la reglarea ciclurilor menstruale si la reducerea acestor tipuri de simptome.

Are insa si contraindicatii, asa ca este obligatoriu sa te consulti cu medicul ginecolog care este cea mai buna varianta pentru tine.

In prezenta sangerarii neregulate, este important sa mergeti la ginecolog si sa efectuati testele relevante.

In acelasi mod, exista un dispozitiv hormonal intrauterin care este responsabil pentru eliberarea unei substante care reduce grosimea endometrului. Astfel, scade fluxul menstrual si crampele.

Exista si alte tratamente chirurgicale care pot ajuta. Sunt putin mai complicate, asa ca medicul este cel care ar trebui sa iti explice toate optiunile.

Daca credeti ca suferiti de hipermenoree, nu ezitati sa consultati un medic. Acordarea atentiei menstruatiei este unul dintre aspectele de baza pentru a putea ajunge la un diagnostic si a gasi tratamentul potrivit.

La fel, este esential sa mergi la programarea anuala la medicul ginecolog chiar daca nu prezinti niciun tip de simptomatologie. In acest fel, vei evita problemele si te vei simti mai linistit.