Tema emisiunii “Punerea pe ganduri” din aceasta seara de pe Radio RFI Romania a fost incalzirea globala si summit-ul de mediu de la Copenhaga. Gazda Luca Niculescu si invitatii sai, Remus Cernea, Madalina Schiopu si Lavinia Andrei, au discutat pe marginea subiectului principal propus in aceasta saptamana de publicatia Dilema Veche.
Discutia a avut loc pe fundalul celui mai mare summit vizand schimbarile climatice, care a inceput luni la Copenhaga. Timp de doua saptamani, liderii mondiali vor negocia un plan de masuri care sa limiteze incalzirea globala la numai 2 grade Celsius, precum si optiunea modificarii sau completarii protocolului de la Kyoto, care limiteaza emisiile de dioxid de carbon.
Dupa cum a precizat la RFI Remus Cernea, presedintele Partidului Verde, Uniunea Europeana a avansat ideea reducerii emisiilor cu 30% pana in 2020. Subiectul controversei este insa faptul ca tarile in curs de dezvoltare vor avea limite mai joase decat cele dezvoltate. Astfel, Statele Unite ale Americii si-ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu doar 17%. Cernea considera insa ca “Ar fi bine si asa, intrucat SUA nu a semnat protocolul de la Kyoto si a fost pana acum in afara eforturilor internationale de reducere a emisiilor”. El a subliniat ca inca mai avem timp – 10 ani, conform unui studiu – sa luam masuri energice impotriva incalzirii globale si a atras atentia ca daca temperatura globala va creste cu mai mult de 2 grade Celsius, Europa se va transforma intr-un desert.
Madalina Schiopu, jurnalist la Dilema Veche, a adus in discutie informatiile care s-au scurs in presa dupa ce un hacker a interceptat convorbirile cercetatorilor de la Climate Research Unit. Conform acestora, incalzirea globala nu este atat de grava cum se sustine, anumite date fiind exagerate, iar altele ascunse publicului. Atat Remus Cernea, cat si Lavinia Andrei, director executiv al organizatie Terra Mileniul III, au afirmat ca datele si cercetarile verificabile conteaza mai mult decat teoriile personale. “Tema este de maxima gravitate si cere mijloace socante. Daca nu luam masuri riscam sa pierdem totul”, a atentionat Cernea. Lavinia Andrei a aratat ca incalzirea globala s-a manifestat incepand cu anii 70, adica exact startul epocii industriale. “Lucrurile merg mana in mana”, a spus ea.
Referitor la situatia Romanaiei vis-a-vis de summit, Lavinia Andrei si Madalina Schiopu au sesizat necesitatea adoptarii unei politici coerente care sa nu vina numai dinspre mediu, ci si dinspre domenii ca energie sau constructii, iar Cernea a atras atentia asupra importantei conservarii padurilor. In plus, el a citat un studiu conform caruia 15% din stocul mondial de dioxid de carbon este absorbit de ariile protejate din toata lumea, asta referitor la mustrarea pe care tara noastra a primit-o de la Uniunea Europeana privind grija pentru zonele protejate.
Discutia a mai relevat faptul ca summit-ul de la Copenhaga are o miza economica foarte mare, acesta fiind de fapt elementul care ingreuneaza negocierile. Astfel, statele dezvoltate ar putea fi obligate sa ajute tarile in curs de dezvoltare sa se adapteze schimbarilor climatice. Madalina Schiopu a precizat ca lucrul este normal, fiindca “se presupune ca cele dezvoltate sunt responsabile pentru incalzirea globala inca din epoca industrializarii”. Cernea a spus ca summit-ul nu implica numai cheltuieli, ci si castiguri, intrucat industriile verzi vor crea locuri de munca si vor aduce bani.
Cei trei vorbitori s-au aratat insa optimisti in ceea ce priveste rezultatul summit-ului. Remus Cernea spera ca se va ajunge la un acord, pozitie reiterata si de Lavinia Andrei. Totusi, “nimeni nu poate fi sigur daca se va incheia bine sau rau”, a spus aceasta.
In asteptarea deciziei leaderilor mondiali, Remus Cernea a invitat ascultatorii la actiunea desfasurata de Partidul Verde sambata de la ora 11:00 in fata muzeului Antipa, ce are ca scop sustinerea unui acord la Copenhaga. O manifestatie similara va fi organizata si de Terra Mileniul III, tot sambata, la ora 18:30, in Piata Constitutiei.