Decorul de epoca este una dintre tendintele pe care a castigat popularitate in ultimii ani. Este vorba despre recurgerea la mobilier, ornamente si detalii arhitecturale din alte vremuri, dar care, in ciuda faptului ca s-au demodat, raman vesnic frumoase. Pe langa faptul ca putem realiza stiluri foarte frumoase, implica si economii, deoarece pot fi folosite elemente vechi ieftine.

Stilul vintage este, fara indoiala, una dintre cele mai populare stiluri de decor acasa, deoarece are un numar de adepti nenumarati, care au facut acest stil o tendinta in decor modern. De aceea, astazi, prin acest articol, am vrut sa va prezentam o multime de idei, cu mobilier si accesorii din toate deceniile.

Culori si materiale in stil vintage

Culoarea de baza este alb sau aproape alb, in ​​timp ce accesoriile si mobilierul pot fi in culori vii sau in tonuri pastelate. Imprimeurile cu flori sunt protagonistii absolut si sunt prezentate pe perdele, covoare, perne, pilote …

Peretii cu tapet inflorat in tonuri pastelate sunt, de asemenea, un reper al stilului vintage. Lemn , rachita si fier forjat sunt cel mai frecvent utilizate pentru a recrea o lume de materiale de epoca. In textile ne putem juca atat cu fibre naturale, cat si cu fibre sintetice.

Camera de zi in stil vintage

Mobilierul in stil provensal are modele traditionale si impunatoare cu forme curbate si ondulate. Scaune, canapele, fotolii, mese si dulapuri au un stil propriu, numit „Ludovic al XV-lea”, care evoca o atmosfera nobila si maiestuoasa, tipica regalitatii.

Capitone este regele tapiteriei de epoca. Aceasta tendinta favorizeaza mobilierul din lemn de culoare inchisa (nuc, mahon sau cires), lemnul alb murdar, decupat sau cu detalii in aur sau bronz.

Pe perete, puneti o oglinda mare de tip imperiu, ovala sau dreptunghiulara. De asemenea, puteti agata fotografii cu rame de diferite forme, dimensiuni si finisaje.

De tavan, atarna un candelabru cu lacrimi de cristal, ca modelele din s. XVI. Pe mese se folosesc lampi in stil antic cu abajur tip pergament.

Tesaturile trebuie sa aiba culori stralucitoare si proaspete (verde, roz, albastru deschis, alb) sau cu imprimeuri de flori. Pe podea putem pune un covor de lana intr-o culoare neutra sau cu modele clasice.

Plantele si florile sunt esentiale in aceasta si in toate camerele casei. Acestea aduc prospetime, culoare si romantism mediului, trei caracteristici foarte tipice acestui stil.

Dormitor in stil vintage

Noptierele, de asemenea, in stil francez, sunt inalte si inguste, din lemn inchis la culoare sau in nuante albe. Pe ele puteti aseza o lampa art deco. Pentru a obtine aerul romantic tipic stilului vintage, adaugati o tablie de rachita sau un baldachin, folositi asternuturi cu dantela alba sau pastelata si adaugati o cuvertura de pat florala.

Daca preferi o versiune mai „moderna”, poti opta pentru o tablie capitonata, tipica anilor 50, si aseza o multime de perne si perne de diferite culori deasupra patului.

Baie in stil vintage

Renuntati la paravanul de dus si puneti perdele in cada sau dus. Pastrati prosoapele brodate intr-un dulap antic si asezati peste chiuveta o oglinda ovala cu un cadru din lemn sau bronz. Daca doriti o atmosfera totala de epoca, puneti un robinet in stil vechi si puneti o cada cu patru picioare in loc de o cada obisnuita.

Decoratiuni in stil vintage

Amintiti-va ca accesoriile sunt foarte importante pentru a obtine un stil vintage. Ar trebui sa incercati sa le faceti speciale, unice sau cel putin demodate. Un telefon din anii 1950, o vaza turcoaz in stil francez, picturi imperiale, sticle de parfum antic, lampi art deco, cosuri de rachita, portbagaje uzate, ceasuri de perete vechi, cupe si farfurii din portelan …