Mentinerea emotiilor sub control poate ajuta la buna functionare a unor organe ale corpului, conform medicinei traditionale chineze.

Dupa ce ati avut o durere de cap sau de spate din cauza stresului sau a altor disconforturi, v-ati intrebat vreodata cum influenteaza emotiile organele corpului?

Conform medicinei traditionale chineze, organismul raspunde la fiecare stimul fizic, intern sau extern, generand o furtuna de reactii. Aceste reactii afecteaza fiecare organ in mod diferit.

Pe langa stimulii fizici, organismul proceseaza si emotiile sau sentimentele. Daca acele  emotii sunt intense, negative si prelungite, ele pot afecta organele si le pot face mai vulnerabile la anumite boli.

Mai jos vom explica mai detaliat modul in care medicina traditionala chineza leaga emotiile cu actiunea sau inhibarea unor organe.

Organele si emotiile care le afecteaza

Procesul de deteriorare a unui organ este legat de emotiile si sentimentele pe care le traim.

Daca un organ este afectat, intregul corp este dezechilibrat. De aceea este important sa cunoastem cauza emotionala a problemei  pentru a incepe procesul de vindecare.

Mai jos explicam care sunt organele si ce emotii le pot afecta conform medicinei traditionale chineze.

1. Inima si intestinul subtire: bucurie

Pentru medicina traditionala chineza, bucuria este emotia care este legata de inima si intestinul subtire. Inima regleaza circulatia sangelui, in timp ce intestinul subtire este responsabil pentru absorbtia nutrientilor din alimente.

Desi o emotie sanatoasa precum bucuria stimuleaza functionarea acestor organe, excesul ei ar putea genera:

  • Insomnie.
  • tahicardie.
  • Nervozitate.
  • Lipsa de concentrare.

Cei care au aceste organe afectate sunt de obicei persoane sensibile, deschise si vorbarete. Ei simt adesea ca anumite emotii ii coplesesc.

Controlul euforiei, agitatiei, excitabilitatii sau emotionalitatii excesive poate fi pozitiv pentru functionarea acestor organe.

2. Ficat si vezica biliara: furie 

Furia si furia sunt emotiile asociate cu ficatul si vezica biliara. Ficatul se ocupa de filtrarea sangelui si de reglarea circulatiei energiei vitale, conform medicinei traditionale chineze; in timp ce vezica biliara se acumuleaza si excreta bila.

Daca ai probleme cu aceste organe, s-ar putea sa fii o persoana foarte dinamica, dar excesiv de ingrijorata, care poate chiar reactiona agresiv. Frustrarea si indignarea sunt alte doua emotii asociate acestui organ.

3. Splina si stomacul: obsesie

Splina si stomacul sunt asociate cu obsesie, nostalgie si reflectie. In timp ce stomacul proceseaza alimentele, splina face parte din sistemul limfatic.

Cei care sufera de boli legate de aceste organe sunt oameni calmi si calmi, dar au dificultati in a lua decizii.

Echilibrul de energie intre ambele organe sporeste compasiunea si empatia.

4. Plaman si intestin gros: tristete

Aceste organe sunt legate de melancolie, tristete si suferinta.

Plamanii regleaza respiratia, iar intestinul excreta substante de care organismul nu are nevoie sub forma de fecale. Fiind usile corpului spre exterior, ambele au un rol fundamental in imunitatea organismului.

Daca ai probleme cu aceste organe, s-ar putea sa fii o persoana independenta si foarte rationala, dar ai tendinta de a te inchide in lumea ta interioara. Acest lucru poate duce la simptome fizice, cum ar fi pofta de mancare scazuta, senzatie de apasare in piept sau apatie.

5. Rinichi si vezica urinara: frica

Rinichiul este asociat cu frica si angoasa . Rinichii sunt responsabili de filtrarea deseurilor, in timp ce vezica urinara stocheaza urina si controleaza excretia acesteia.

Acele persoane care prezinta dureri de spate, slabiciune si alte simptome, pot trece prin situatii care genereaza incertitudine.

Mentinerea echilibrului energiei renale presupune  dezvoltarea increderii in abilitatile cuiva.

Nota importanta despre emotii si organe

Toate informatiile prezentate mai sus se bazeaza pe medicina traditionala chineza si nu pe dovezi stiintifice , prin urmare, nu trebuie luate ca adevar absolut.

Desi este adevarat ca emotiile pot influenta intr-o anumita masura sanatatea fizica, nu exista nicio regula care sa se aplice in mod egal tuturor cazurilor. Deci faptul ca o persoana este trista nu inseamna neaparat ca are probleme cu plamanii si invers.