Exista multe proprietati ale bicarbonatului de sodiu care beneficiaza de sanatate, dar exista si cateva mituri despre acesta. Are legatura cu echilibrul pH-ului organismului?

Bicarbonatul de sodiu este un produs folosit din cele mai vechi timpuri ca un aliat al sanatatii, frumusetii si a locuintei. Acest produs continua sa fie o sursa de cercetare in multe parti ale lumii, deoarece se crede ca proprietatile sale ar putea fi mai mult decat cele deja cunoscute.

Se crede ca, datorita proprietatilor si componentelor sale, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la prevenirea bolilor. In continuare, vom explica bazele stiintifice ale unora dintre virtutile care sunt atribuite acestui element si vom comenta ce spune stiinta despre eficacitatea lui.

pH-ul corpului: in ce consta?

In corpul uman exista un pH, adica un nivel de aciditate sau alcalinitate, care poate fi masurat, de exemplu, in sange, urina sau saliva. In general, organismul echilibreaza acidul si alcalinul in mod natural, deoarece multe dintre functiile vitale depind de aceasta.

Acest echilibru se ocupa de rinichi si plamani, asa cum se explica intr-un articol de pe site-ul specializat Medline. Daca exista un dezechilibru la aceste niveluri, pot aparea diverse patologii. In functie de nivelul pH-ului plasmatic, putem gasi doua conditii:

  • Alcaloza, daca pH-ul este ridicat.
  • Acidoza, daca pH-ul scade. Este o afectiune care genereaza instabilitate in producerea de acizi precum lactic, piruvic sau acetic.

Rolul bicarbonatului de sodiu in pH-ul organismului

Organismul are trei strategii pentru a compensa aceste dezechilibre: tampoane chimice, sistemul respirator si sistemul renal (asa cum se explica intr-un studiu al lui Feher, 2012). In randurile urmatoare, ne vom ocupa de presupusa functie a bicarbonatului ca tampon chimic sau tampon.

Bicarbonatul este folosit ca ajutor ergogenic in exercitii pentru a creste performanta la exercitii de scurta durata, conform unui studiu din 2019 publicat in Journal of Sports Science & Medicine . Acest lucru se datoreaza faptului ca functioneaza ca un tampon intracelular la nivel muscular.

Un efect foarte specific si pe termen lung apare la persoana din aportul unei cantitati mari din aceasta substanta inainte de exercitiul anaerob. Cu toate acestea, nu are capacitatea de a varia pH-ul sangelui sau al corpului.

In orice caz, toate acele remedii care se bazeaza fiziologic pe o variatie a pH-ului organismului nu au de obicei niciun efect benefic . Dupa cum am mentionat mai sus, rinichii sunt responsabili pentru mentinerea echilibrului acido-bazic foarte eficient, iar acesta nu sufera de obicei modificari, cu exceptia cazurilor patologice.

Contraindicatii la utilizarea bicarbonatului

Desi este un ingredient care este in general sigur, utilizarea excesiva a acestuia poate duce la probleme precum ulcere gastrice sau modificari semnificative ale nivelului de electroliti, asa cum se raporteaza intr-un articol WebMD.

Potrivit aceleiasi surse, exista persoane care nu ar trebui sa consume bicarbonat de sodiu atat pe cale orala, cat si in utilizarea sa topica:

  • Femeile insarcinate sau care alapteaza.
  • Copii.
  • Persoanele diabetice.
  • Persoane cu insuficienta cardiaca, probleme hepatice, hipertensiune arteriala sau afectiuni inflamatorii .
  • Persoanele cu niveluri ridicate de calciu sau sodiu in sange.
  • Persoane cu nivel scazut de potasiu sau fier.

Cum putem ajuta la reglarea pH-ului organismului?

Desi exista mecanisme interne de homeostazie, in prezent obiceiurile nesanatoase ale majoritatii oamenilor, precum un stil de viata sedentar, pot afecta pH-ul organismului, conform celor explicate intr-un studiu in Acta Physiologica.

In mod similar, dieta influenteaza si aceste niveluri, asa cum se poate concluziona din ceea ce se argumenteaza intr-un studiu din Journal of Environmental and Public Health care detaliaza avantajele si dezavantajele dietei alcaline.

Acesta din urma consta intr-un plan alimentar care prioritizeaza alimentele cu un nivel ridicat de alcalinitate. Cu toate acestea, inca nu aduna suficiente dovezi pentru a-si dovedi comoditatea. De fapt, cercetarile publicate in Osteoporosis International concluzioneaza ca variatia pH-ului este minima si nu influenteaza sanatatea individului.

Dupa cum am vazut, modificarea pH-ului intern are consecinte negative asupra sanatatii. In acest sens, o alimentatie echilibrata va fi esentiala pentru a asigura organismului alimente acide si alcaline intr-un mod echilibrat.

Pentru a planifica o dieta in functie de nevoile fiecarei persoane in functie de starea sa de sanatate, este esential sa mergi la o vizita la medicul nutritionist.

Pe scurt, folosirea bicarbonatului de sodiu ca suport alimentar poate ajuta la reglarea pH-ului organismului. Cu toate acestea, consumul acestuia trebuie intotdeauna supravegheat de un profesionist din domeniul sanatatii, deoarece poate avea efecte secundare grave. 

Consumat in cantitati moderate si precise, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la imbunatatirea sanatatii organismului. Dupa cum am mentionat anterior, ar trebui sa fie intotdeauna insotit de obiceiuri alimentare sanatoase si exercitii fizice.