Pandemia accelereaza reconversia tehnologica a IMM-urilor. Astazi, 7 din 10 vanzari sunt deja online, iar platile digitale reprezinta jumatate din operatiunile sale. Comertul electronic a devenit esential pentru a ajunge la clienti si pentru a sustine angajatii in perioade de coronavirus.

Companiile mici si mijlocii sunt principalii protagonisti ai redresarii economice in era post-Covid-19, iar transformarea digitala a devenit un factor cheie in traversarea crizei, sustinerea angajatilor si avansarea intr-un plan de crestere durabila de dimensiuni medii termen lung.

Acum ne confruntam cu o alta provocare: o recesiune economica care are perspectiva de a deveni una dintre cele mai mari rasturnari din ultimele generatii. Cu viata de zi cu zi total perturbata, activitatea economica normala a fost intrerupta la o scara nemaivazuta in timp de pace. Guvernele intervin in incercarea de a preveni prabusirea afacerilor si a gospodariilor. Multi economisti cred ca lumea a intrat deja intr-o recesiune. Numai in SUA, aproape 40 de milioane de oameni si-au pierdut locurile de munca in ultimele trei luni, ducand rata somajului la un nivel uluitor de 14,9%, cea mai grava cifra inregistrata. Aceasta crestere fara precedent pune capat unui deceniu de crestere pentru una dintre cele mai mari economii din lume.

Cu toate acestea, nu numai pandemia cauzeaza daune economiei. Disputele comerciale actuale dintre China si SUA au afectat negativ economia globala si au pus in pericol o multitudine de sectoare. Aceste doua circumstante combinate creeaza un teren fertil pentru o recesiune globala, care ar putea dura o mare parte a acestui deceniu si este probabil sa aiba implicatii pentru nivelul de trai din intreaga lume. In timpul focarului initial de coronavirus, tehnologia s-a dovedit a fi un factor vital in sprijinirea personalului medical sau in facilitarea educatiei in perioade de distantare sociala. Conectivitatea a fost un aliat cheie pentru combaterea efectelor virusului. Cum sa nu credem ca inovatia tehnologica va fi, de asemenea, fundamentala dupa a pandemiei, cum ajuta la recuperarea din aceasta criza economica?

Transformarea digitala: motorul redresarii economice

Fara indoiala, inovatia digitala va fi motorul redresarii economice. Acesta este motivul pentru care sectorul telecomunicatiilor este relativ imun la criza in comparatie cu alte sectoare. Extinderea 5G, in special, ar putea avea un impact pozitiv asupra redresarii din criza economica, deoarece ajuta la introducerea de bunuri si servicii noi, cu viteze mai mari de date si o latenta mai mica, care se asteapta sa faciliteaza utilizarea mai raspandita a dispozitivelor IoT. In plus, 5G ar putea imbunatati eficienta afacerii in productia si livrarea de bunuri si servicii si ar putea deschide calea pentru inovatii suplimentare si dezvoltarea de noi produse. A cincea generatie de retea mobila poate stimula o productivitate mai mare in intreaga lume,

Intre timp, transformarea digitala a devenit o componenta importanta a celor trei piloni ai economiei: stabilizarea investitiilor, extinderea industriei si promovarea consumului. Pana la sfarsitul lunii mai 2020, 81 de operatori din 42 de tari / regiuni deja implementasera comercial solutia. Comercializarea accelerata a 5G a stimulat in mod deosebit dezvoltarea industriei 5G. In prezent, exista peste 200 de tipuri de terminale 5G in intreaga lume. Dintre acestea, smartphone-urile de consum reprezinta aproximativ o treime; terminalele industriale si integrate in vehicule reprezinta restul. 5G stimuleaza inovatia in modelul de afaceri al operatorilor, pe langa dezvoltarea sectorului din amonte si din aval.

Din fericire, lansarea 5G in Europa se va accelera in 2020. La 19 februarie 2020, Comisia Europeana a lansat o serie de planuri strategice pentru a contura viitorul digital al Europei, inclusiv „strategia europeana de date”, care abordeaza cadrul legislativ si de dezvoltare pentru utilizarea datelor, a informatiilor inteligente guvernarea artificiala si a platformei. Aceasta reprezinta o etapa importanta a procesului de integrare digitala a UE si contribuie la valorificarea oportunitatii deschise de economia datelor. Asociatia GSM a prezis ca pana in 2025 numarul conexiunilor 5G la nivel mondial va ajunge la 1,8 miliarde, din care Europa ar reprezenta 13,1% (aproximativ 230 milioane); 5G ar reprezenta 34% din toate conexiunile din Europa.

Inovatii tehnologice precum Big Data, cloud computing si inteligenta artificiala se vor baza pe retelele de infrastructura 5G, deoarece faciliteaza introducerea de noi bunuri si servicii. Viteze mai mari de date si latenta mai mica sunt de asteptat sa faciliteze utilizarea mai raspandita a dispozitivelor IoT. 5G va imbunatati productia si eficienta in furnizarea de produse si servicii si va oferi mai mult spatiu pentru inovatie si dezvoltarea de noi produse. De exemplu, datorita vitezei mai mari de descarcare si a latentei mai mici, veti imbunatati eficienta cloud computingului si, astfel, colectarea si analiza cantitatilor mari de date, cu scopul de a imbunatati colectarea datelor. decizii in timp real. intrucat faciliteaza introducerea de noi bunuri si servicii.

Viteze mai mari de date si latenta mai mica sunt de asteptat sa faciliteze utilizarea mai raspandita a dispozitivelor IoT. 5G va imbunatati productia si eficienta in furnizarea de produse si servicii si va oferi mai mult spatiu pentru inovatie si dezvoltarea de noi produse. De exemplu, datorita vitezei mai mari de descarcare si a latentei mai mici, veti imbunatati eficienta cloud computingului si, astfel, si colectarea si analiza cantitatilor mari de date, cu scopul de a imbunatati colectarea datelor. decizii in timp real. intrucat faciliteaza introducerea de noi bunuri si servicii. Viteze mai mari de date si latenta mai mica sunt de asteptat sa faciliteze utilizarea mai raspandita a dispozitivelor IoT. 5G va imbunatati productia si eficienta in furnizarea de produse si servicii si va oferi mai mult spatiu pentru inovatie si dezvoltarea de noi produse. De exemplu, datorita vitezei mai mari de descarcare si a latentei mai mici, veti imbunatati eficienta cloud computingului si, astfel, si colectarea si analiza cantitatilor mari de date, cu scopul de a imbunatati colectarea datelor. decizii in timp real.

5G va imbunatati productia si eficienta in furnizarea de produse si servicii si va oferi mai mult spatiu pentru inovatie si dezvoltarea de noi produse. De exemplu, datorita vitezei mai mari de descarcare si a latentei mai mici, veti imbunatati eficienta cloud computingului si, astfel, si colectarea si analiza cantitatilor mari de date, cu scopul de a imbunatati colectarea datelor. decizii in timp real. 5G va imbunatati productia si eficienta in furnizarea de produse si servicii si va oferi mai mult spatiu pentru inovatie si dezvoltarea de noi produse. De exemplu, datorita vitezei mai mari de descarcare si a latentei mai mici, veti imbunatati eficienta cloud computingului si, astfel, si colectarea si analiza cantitatilor mari de date, cu scopul de a imbunatati colectarea datelor. decizii in timp real.

Acum, mai mult ca oricand, Europa trebuie sa investeasca in tehnologia digitala daca continentul vrea sa stabileasca cursul pentru un viitor prosper.