Cork este al doilea oras ca marime din Irlanda, desi, conform locuitorilor sai, este adevarata capitala a tarii. Pe langa devotamentul local (cu o scanteie de umor irlandez), Cork inspira modernitate si avangarda, datorita unei serii de noi dezvoltari, inclusiv Opera, galerii de arta vibrante, cafenele la moda, muzee ciudate si pub-uri minunate.
De la Muzeul Untului la Galeria Crawford; de la Muzeul Maritim Cobh, ultimul punct de plecare al Titanicului, la Fabrica de bere Franciscan Well; iar de la piata engleza pana la castelul Blarney, Cork are multe de vazut – si multe de facut.
1. Galeria de Arta Crawford
Artisti irlandezi precum Paul Henry, Jack B Yeats si Dorothy Cross se intalnesc la Galeria de Arta Crawford, care se mandreste cu una dintre cele mai bune colectii de artisti irlandezi din secolele al XIX-lea si al XX-lea. De asemenea, are o cafenea delicioasa unde se servesc pranzuri, ceaiuri, cafele si prajituri, ceea ce o face un punct de intalnire foarte popular in oras.
La randul sau, Centrul de Arte Triskel ofera o panorama artistica diversa, care cuprinde totul, de la cinematograful de arta pana la functii intime, si totul in cadrul unei biserici transformata intr-o sala de concert. Langa rau si construita in sticla, Opera este un spatiu elegant in care poti asista la diferite spectacole care variaza de la opere pana la musicaluri, dar si la concerte ale artistilor si grupurilor moderne.
2. Muzeul untului
Muzeul Untului este unul dintre reperele din Cork si este dedicat in intregime istoriei uneia dintre cele mai importante industrii ale orasului: untul. De fapt, se afla in ceea ce a fost Bursa de Unt, din 1750, ceea ce da o idee despre importanta acestui produs in economia locala. Inchisa temporar, isi va redeschide portile pe 1 martie.
3. Piata engleza
Strada St. Patrick este principala artera comerciala a orasului, situata pe o insula din raul Lee. Cateva strazi mai in spate se afla populara piata engleza, din 1788, desi recent renovata si transformata intr-un adevarat paradis gurmand al produselor locale, de la branzeturi artizanale la peste afumat delicios, trecand prin tot felul de fructe, legume, paine, ciocolata sau mirodenii.
De fapt, scena gastronomica este una dintre cele mai pline de viata din Irlanda, cu repere in calitate si inovatie precum Cafe Paradiso si Farmgate Cafe, aceasta in cadrul pietei, care coexista cu locatii emergente precum Electric, Market Lane, Salt, Miyazake, Quay Co-op si Elbow Lane.
4. O halba de bere (si inca una)
Fan de bere artizanala? S-ar putea sa gasesti paradisul in Cork. Pe langa repere omniprezente precum Murphy’s si Beamish, in oras sunt preparate altele precum Eight Degrees Brewing, Rising Sons si Elbow Lane.
Beraria Franciscan Well respira in jurul berii, o fabrica care ocupa spatiul unei vechi manastiri cunoscuta pentru ca adaposteste o fantana de apa miraculoasa. Trebuie sa „depuneti efort” pentru a incerca Blarney Blonde, Rebel Red si Shandon Stout, desi au multe altele precum lager, ale si grau.
5. Muzeul Maritim Cobh
In estuarul Lee, foarte aproape de Cork, ne asteapta portul Cobh, locul din care au plecat aproape toti irlandezii care au emigrat in America si, de asemenea, ultimul punct de plecare al Titanicului in calatoria sa inaugurala, trist celebra.
Umbrit de expozitia mult mai mare Titanic din Belfast, muzeul din fostele birouri White Star Line ofera reproduceri ale cabinelor, bogate si sarace, si alte detalii ale navei, in ceea ce este, de asemenea, un omagiu adus celor 123 de emigranti irlandezi care si-au pierdut viata. in tragedie
6. Castelul Blackrock
La gura portului Cork, cocotat pe un promontoriu de piatra, acest observator si centru stiintific se afla pe un castel din secolul al XVI-lea, construit de regina Elisabeta I pentru a respinge piratii si alti invadatori.
Astazi gazduieste un proiect de cercetare stiintifica legat de cosmos, precum si o cafenea foarte recomandata condusa de proprietarii Farmgate.
7. Castelul Blarney
De asemenea, la mica distanta de oras se afla aceasta fortareata medievala care surprinde o cu totul alta latura a istoriei irlandeze. Printre temnite, gradini si pesteri se pastreaza celebra piatra Blarney: legenda spune ca cine o saruta dobandeste darul vorbirii.
8. Charles Fort
Faimos pentru pestele si crustaceele sale, Kinsale gazduieste Charles Fort, o fortareata in forma de stea care a controlat portul Cork cu o garnizoana de 1.000 de oameni timp de peste 400 de ani.
Astazi este un loc pentru a te bucura de privelisti incredibile, dar si pentru a gusta fructe de mare si cateva halbe la Bullman Pub sau la Fishy Fishy Cafe, de exemplu.
9. Cel mai bine vandut whisky irlandez din lume
Din 1975, Midleton gazduieste uzina de productie pentru Jameson, cel mai bine vandut whisky irlandez din lume. Jameson Midleton Experience ofera un tur ghidat al fabricii pentru a afla despre procesele de distilare si pentru a admira butoaiele si uneltele vechi folosite in productie, precum si istoria marcii. Vizita se incheie, bineinteles, la Jameson Bar, unde au loc degustari din aceasta bautura.
10. Catedrala Santa Ana
Inca doua indicii de terminat: catedrala Santa Ana din Cork, unde trebuie sa te apropii pentru a suna clopotele. Turnul cu ceas, cunoscut pentru ca spune o ora diferita pe fiecare dintre laturile sale, ofera si o vedere panoramica asupra orasului.
La doi km de centru, inchisoarea Cork ar putea parea la prima vedere un castel, si totusi a functionat ca una dintre cele mai importante inchisori din Irlanda intre 1825 si 1923. Astazi ofera diferite tururi -chiar si noaptea- care isi spun povestea intre povesti de scurgeri si fantome.