Prezervativul este singura cale de protejare impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Din pacate, prezervativul se poate rupe, iar partenerii se pot trezi chiar si cu o sarcina nedorita. Vom afla de ce se rup prezervativele, care pot fi urmarile, cum putem prevenin acest lucru si ce e de facut in cazul in care prezervativul s-a rupt.

De ce se rup prezervativele? Prezervativele trec prin numeroase teste de fabrica inainte de a fi lansate pe piata, pentru consumul larg. Insa de cele mai multe ori, un prezervativ se poate rupe din cauza faptului ca a fost pastrat in conditii improprii (temperaturi ridicate sau joase), din cauza faptului ca este expirat sau ca a fost distrus cu tot cu ambalaj.

Atunci cand cumperi prezervative, trebuie sa tii cont ca acestea sunt pe marimi diferite, in functie de marimea penisului. Un prezervativ prea mic s-ar putea rupe cu usurinta.

Cum prevenim ruperea prezervativului? Pentru a evita ruperea prezervativului, fii atent la:

– Termenul de valabilitate, nu folosi niciodata prezervative expirate;

– Prezervativele nu se pastreaza langa obiecte ascutite, care ii pot perfora ambalajul;

– Se pot rupe daca il zgarii cu unghiile, cu un piercing sau cu dintii;

– Prezervativul se mai poate rupe si cand partenera nu este suficinet de mult lubrifiata. De aceea, se recomanda folosirea unui lubrifiant care sa nu afecteze latexul din care este confectionat prezervativul;

– Daca ambalajul prezinta defecte nu folosi prezervativul, este posibil ca si acesta sa fi fost afectat;

– Prezervativele nu se pastreaza la temperaturi prea ridicate sau prea joase (inghet sau razele soarelui).

Riscurile ruperii prezervativului. Atunci cand se rupe prezervativul trebuie sa te gandesti la 3 lucruri foarte importante:

– Sarcina, care poate aparea chiar daca partenerul nu a ejaculat in interiorul vaginului;

– Bolile cu transmitere sexuala, precum gonoreea, candida, trichomonas, sancrul moale, scabie, herpes genital, negi genitali, etc;

– Infectiile grave de tip HIV, hepatita si sifilis;

– Prezervativul care poate ramane in interiorul vaginului si care poate duce la infectii.

Ce e de facut in cazul in care prezervativul s-a rupt? Daca prezervativul s-a rupt in timpul actului sexual, opriti-va imediat. In primul rand trebuie sa te asiguri ca nu ti-a ramas nicio bucata de prezervativ in vagin. Vezi daca prezervativul se afla pe penisul partenerului sau daca a ramas si in interiorul tau. Daca nu gasesti prezervativul, introdu doua degete in vagin si cauta-l. Daca nu poti sa il scoti singura iti poti ruga partenerul sau poti merge de urgenta la un medic ginecolog. Este foarte important ca prezervativul sa nu stea in interiorul vaginului foarte mult timp.

Dupa ce ai rezolvat problema prezervativului, acum trebuie sa te gandesti la sarcina si la bolile cu transmitere sexuala. Chiar daca nu esti in perioada fertila, pentru a nu avea surpriza unei sarcini, cel mai bine este sa mergi de urgenta la farmacie si sa ceri pilula anticonceptionala de urgenta. Aceasta te va feri de o eventuala sarcina nedorita.

In cazul in care vrei sa te feresti de o boala cu transmitere sexuala, urmeaza aceste sfaturi:

– Urineaza cat mai repede pentru a indeparta sperma care se afla langa uretra;

– Excesul de sperma se inlatura daca stai ghemuita si iti incordezi muschii vaginali, ca si cum ai impinge ceva;

– Nu face spalaturi vaginale, deoarece nu vei face decat sa impingi sperma mai sus, in uter;

– Se spala doar partea exterioara a organelor genitale cu putina apa calduta;

– La 14 zile dupa ruperea prezervativului ai putea face cateva analize, pentru depistarea din timp a infectiilor sexuale.