Ai auzit de mamaliga? Acest preparat contine carbohidrati si fibre. Continuati sa cititi pentru a afla cum sa o pregatiti si pentru a afla despre toate beneficiile pe care le poate aduce sanatatii dumneavoastra.

Daca vorbim despre bucataria italiana, poate ca primul lucru care ne vine in minte sunt pastele sau pizza. Totusi, exista si un alt fel de mancare tipic, rafinat pentru aroma sa, numita mamaliga . Va vom explica cum se face si calitatile sale nutritionale.

Trebuie remarcat, inainte de a incepe, ca mamaliga a jucat un rol similar in Italia rurala cu cel jucat de cartof in Spania medievala. Acest aliment a devenit protagonistul dietei italienilor care locuiau la sate, asumandu-si principalul aport de nutrienti.

Ce este mamaliga?

Mamaliga se numeste terci facut din pudra de porumb. Acest aliment, bogat in carbohidrati, admite diferite moduri de preparare. De obicei, se consuma sub forma de terci gros, obtinut din gatirea nisipurilor de porumb in apa.

In orice caz, procesul de gatire a mamaliga este lent si poate dura pana la 30 de minute pentru a fi gata. Acest fel de mancare admite diferite forme de prezentare in functie de gusturile individuale. Se poate consuma mai mult sau mai putin gros. Este posibil chiar sa adaugati un strop de smantana sau unt pentru a deveni mai cremos.

Mamaliga este bogata in carbohidrati si este o optiune sanatoasa de inclus in retetele tale zilnice.

Proprietatile mamaligii

Dupa cum am mentionat, mamaliga se caracterizeaza prin continutul de carbohidrati. Aceste zaharuri sunt complexe, deci nu provoaca stres pancreatic ridicat. Cu toate acestea, unii experti recomanda moderarea prezentei acestor nutrienti in alimentatie, cu scopul de a reduce incidenta bolilor metabolice.

In plus, are vitamine din grupa B, esentiale pentru reactiile prin care se obtine energie. De asemenea, se remarca prin continutul de potasiu, acesta fiind un mineral cheie atunci cand vine vorba de reducerea tensiunii arteriale, dupa cum confirma un studiu publicat in Journal of Clinical Hypertension .

Pe de alta parte, mamaliga are o cantitate semnificativa de fibre in compozitia sa. Aceasta substanta reduce riscul de a dezvolta probleme intestinale, cum ar fi constipatia. De fapt, consumul regulat este legat de mai putine perturbari de tranzit, potrivit ultimelor cercetari.

Este o mancare sanatoasa?

Datorita valorii sale nutritive, putem clasifica mamaliga drept aliment sanatos. Desigur, este necesar sa il includeti in cadrul unei alimentatii variate si echilibrate. Acest produs are deficit de proteine ​​si grasimi, asa ca acestea trebuie furnizate prin alte ingrediente.

Vestea buna este ca mamaliga serveste ca acompaniament la multe preparate culinare. In acest fel, vom obtine carbohidrati de calitate superioara, alaturi de o portie de fibre care vor preveni problemele intestinale.

Chiar si pentru femeile insarcinate, poate fi deosebit de benefica, datorita continutului sau de vitamine B, asa cum am mentionat deja. Multi dintre acesti micronutrienti sunt legati de formarea corecta a fatului, prevenind problemele in dezvoltarea lui gestationala.

Cum se prepara mamaliga?

Pentru a pregati mamaliga putem urma un proces destul de simplu, desi lent:

  • In primul rand, este necesar sa incalziti apa cu sare intr-o tigaie.
  • Odata ce incepe sa fiarba se adauga mamaliga, amestecand continuu. 
  • De aici, reduceti focul si gatiti incet, fara a opri amestecul , pana cand ajunge la o consistenta potrivita.
  • Odata ce densitatea este corecta, se pot adauga ierburi aromatice sau smantana.
  • In mod ideal, gatirea depaseste 30 de minute pentru a obtine o textura corecta.

Iata cateva idei pentru a-i imbunatati aroma:

  • Se poate gati mamaliga cu bulion de pui, in loc de apa, pentru a oferi diferite calitati organoleptice.
  • Se recomanda insotirea mamaliga cu legume si o bucata de carne slaba fiarta , pentru a obtine o masa completa si gustoasa.
  • Se pot face deserturi cu mamaliga, desi necesita adaugarea de zahar, care nu este foarte sanatos.

Exista chiar si deserturi cu mamaliga, care se pot face cu adaos de zahar, asa ca nu trebuie sa abuzam de ele.

Un carbohidrat de calitate

Mamaliga este o alternativa sanatoasa la carbohidratii din dieta. Atat tuberculii, cat si boabele si cerealele pot fi inlocuite pentru acest preparat facut din nisip de porumb.

Este posibil sa se obtina un produs cu o textura diferita in functie de gradul sau de gatire. In plus, ii putem modifica aroma folosind diferite ingrediente pentru gatit.

Ceea ce este clar este ca mamaliga este un aport de nutrienti care va permite sa va completati cerintele energetice. Contine fibre in compozitia sa, reducand riscul de disconfort stomacal si intestinal, asigurand un tranzit adecvat.

Daca nu l-ati incercat inca, nu ezitati sa experimentati cu acest preparat. Cu siguranta il vei iubi si va deveni una dintre cele mai comune retete ale tale.