Joe Biden a inceput sa semneze 15 actiuni executive miercuri, dupa preluarea mandatului de presedinte al Statelor Unite, cu scopul de a calma pandemia de coronavirus, schimbarile climatice, inegalitatea rasiala, precum si de a inversa unele dintre politicile implementate de fostul presedinte Donald Trump.

De asemenea, se incheie cu o declaratie nationala de urgenta care a stat la baza deturnarii unor fonduri federale pentru a construi un zid de-a lungul granitei SUA-Mexic.

Actiunile, care respecta promisiunea de progres in aceste probleme inca din prima zi a mandatului sau, incep procesul de reintrare in acordul de la Paris privind clima si includ revocarea permisului prezidential acordat controversatului conducta Keystone XL.

Actiunile lui Biden vor pune capat interdictiei de calatorie a lui Trump in unele tari cu majoritate musulmana. De asemenea, el solicita administratiei sale sa consolideze programul DACA pentru imigrantii adusi in Statele Unite in copilarie.

Noul presedinte impune, de asemenea, purtarea mastilor si distantarea sociala in toate cladirile si terenurile federale.

Biden inverseaza politicile de imigrare ale lui Trump

Expertii avertizeaza ca va dura luni de zile pentru a dezlega multe dintre restrictiile de imigratie impuse in ultimii patru ani.

Intr-un contrast puternic cu predecesorul sau republican, Biden a trimis parlamentarilor un proiect de lege privind imigratia care propune deschiderea unei cai catre cetatenie pentru milioane de imigranti care traiesc ilegal in Statele Unite.

Actiunile executive semnate la o ceremonie la Casa Alba au inclus ridicarea imediata a interdictiilor de calatorie pentru 13 tari cu majoritate musulmana si africane.

In plus, ei iau in considerare anularea ordinului Trump care impiedica imigrantii din Statele Unite sa fie numarati ilegal in districtele Congresului.

Biden a semnat un memorandum prin care indruma Departamentul pentru Securitate Interna si procurorul general sa mentina programul de actiune amanata pentru sosiri in copilarie (DACA), care ii protejeaza pe migrantii care au venit in tara in copilarie de deportare si va anula un ordin executiv al lui Trump care cere o mai stricta. aplicarea imigratiei.

Luate impreuna, actiunile arata ca Biden isi incepe presedintia cu un accent puternic pe imigratie, asa cum Trump a mentinut problema in centrul agendei sale politice pana in ultimele zile ale administratiei sale.

Decizia lui Biden de a anula imediat interdictia de calatorie a lui Trump a castigat laude din partea grupurilor de afaceri si a sustinatorilor imigrantilor.

Myron Brilliant, un executiv la Camera de Comert a SUA, a declarat ca interdictia „nu este in concordanta cu valorile americane” si ca abrogarea ei va ajuta „la restabilirea credibilitatii noastre pe scena mondiala”.

Din decembrie 2017, dupa ce Curtea Suprema a SUA a sustinut o versiune revizuita a interdictiei, aproximativ 40.000 de persoane au fost impiedicate sa intre in Statele Unite, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Urmeaza mai multe actiuni

Biden planuieste ordine executive suplimentare pe 29 ianuarie, inclusiv restabilirea protectiei tarii in materie de azil, consolidarea procesarii refugiatilor si crearea unui grup care sa reuneasca familiile separate de politicile de frontiera ale lui Trump, potrivit unui raport.

Noul presedinte va ridica, de asemenea, barierele in calea imigratiei legale stabilite de predecesorul sau republican in ultimii patru ani, potrivit memorandumului.

De asemenea, se asteapta sa incheie programul Trump numit Protocoale de protectie a migrantilor pe 29 ianuarie, potrivit unei persoane familiarizate cu planul.

Programul a lasat zeci de mii de solicitanti de azil asteptand in Mexic audierile judecatoresti din Statele Unite, multi blocati luni de zile in corturi langa granita.

Cu toate acestea, ridicarea interdictiilor poate fi o sarcina mai usoara decat a face Congresul sa adopte propunerea legislativa ambitioasa a lui Biden.

Propunerea va stabili o foaie de parcurs de opt ani pentru cetatenie pentru multi dintre cei 11 milioane de imigranti estimati care traiesc ilegal in tara, potrivit unui document de informare distribuit reporterilor de oficialii de la Casa Alba.

Imigrantii eligibili care au fost in tara la 1 ianuarie vor primi statut temporar timp de cinci ani, inainte de a li se acorda carti verzi pentru rezidenta permanenta, care este supusa anumitor cerinte, cum ar fi verificarea antecedentelor. Ei ar putea solicita apoi cetatenia, dupa inca trei ani, au spus oficialii.

Timpul de asteptare pentru legalizare ar fi mai scurt – trei ani – pentru unii dintre cei 645.000 de beneficiari estimati ai DACA si peste 400.000 de imigranti care traiesc in Statele Unite cu statut de protectie temporara (TPS). Ar accelera si pentru unii muncitori agricoli.

Daca ar fi adoptata, ar fi cea mai mare revizuire legislativa a sistemului de imigratie din SUA de la administrarea presedintelui republican Ronald Reagan in anii 1980.

Timp de zeci de ani, Congresul nu a reusit sa adopte o reforma majora a imigratiei. In timp ce democratii au majoritatea in Camere, Senatul este impartit 50-50, vicepresedintele initial Kamala Harris departajant. Lipsa sprijinului bipartizan a impiedicat eforturile trecute de reformare a sistemului de imigratie.