Australia a intarziat sa combata incalzirea globala. Acum, antreprenorii bogati preiau mantaua pentru a conduce schimbarea.

Niveluri record de precipitatii si inundatii

Pe coasta de est a Australiei, in ultimele saptamani, au aratat un 2021 umed si o vara de incendii de vegetatie cu s-a observat cu un an inainte.Asa ca ati putea crede ca acest lucru ar stimula tara la actiuni puternice impotriva schimbarilor climatice. Dar asta nu se intampla inca la nivel de guvern national.

De fapt, la reuniunea COP26 de la Glasgow din noiembrie anul trecut, cand lumea s-a intalnit pentru a schita angajamentele proaspete privind emisiile de carbon, Australia a facut putin, in ciuda faptului ca este unul dintre cei mai mari producatori de carbune si gaze din lume si unul dintre cei mai mari emitatori de gaze cu efect de sera.

In clasamentul anual al indicelui de performanta al schimbarilor climatice (CCPI), publicat dupa evenimentul de catre grupul german Germanwatch, Australia s-a clasat pe locul 55 din 63 de tari si Uniunea Europeana in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera, energia regenerabila, utilizarea energiei si politica climatica.Si mai rau, Australia a fost ultima in politica climatica – singura tara care nu a primit niciun punctaj in acea sectiune.

„Australia a lipsit in actiune cu privire la angajamentele cheie facute privind reducerea emisiilor, inclusiv cele privind metanul si carbunele”, a declarat profesorul Jacqueline Peel, directorul Melbourne Climate Futures, Melbourne Law School de la Universitatea din Melbourne.

Guvernul Australiei este blocat de politica

Oficial, politica este inca zero emisii nete pana in 2050, desi nu a existat nicio modificare substantiala a obiectivelor sale pentru 2030, si anume reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera la 26-28% sub nivelurile din 2005 pana in 2030. Planul actual a fost rezumat de catre Guvernul ca accent pe „tehnologie, nu taxe”.

Retinerea guvernului australian este in mare masura politica. Coalitia sa conservatoare de guvernamant liberala nationala este strans legata de marile companii miniere care domina peisajul corporativ.Partidul Laburist de opozitie de stanga este strans legat de miscarea sindicala, care este preocupata de locurile de munca si comunitatile legate de industria miniera si a resurselor.

In timp ce guvernul federal a intarziat sa actioneze asupra climei, au loc o multime de initiative, care il fac de rusine.Unul mare, este un impuls din partea diferitelor guverne de stat – Australia are sase state impreuna cu doua teritorii conduse de guvern – care si-au promis reduceri mai mari ale emisiilor pana in 2030.

Statul Australia de Sud a stabilit un record impresionant de energie regenerabila la sfarsitul anului trecut, cand fermele sale solare si eoliene,dar si sistemele solare de pe acoperis au furnizat in medie putin peste 100% din cererea locala in fiecare zi pentru o perioada de aproape o saptamana.

Apare o noua forta – miliardarii.

Acum a aparut o alta forta – miliardarii australieni.

Luna trecuta, Mike Cannon-Brookes, co-fondatorul gigantului de dezvoltare software Atlassian, din Sydney, si-a unit fortele cu compania de investitii canadiana Brookfield Asset Management pentru a face o oferta de preluare pentru cea mai mare companie energetica din Australia, AGL Energy Ltd.

Oferta de 6 miliarde USD a fost conceputa pentru a accelera inchiderea generatoarelor pe carbune AGL, care reprezinta 8% din emisiile interne de gaze cu efect de sera, pana in 2030 si pentru a pompa 14,5 miliarde USD in energie regenerabila si stocare.

AGL opereaza generatoare masive pe carbune in doua state australiene – New South Wales si Victoria – care, impreuna, se estimeaza ca reprezinta aproximativ 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera ale Australiei.

Cannon-Brookes, despre care se estimeaza ca are o valoare de peste 15 miliarde de dolari, a declarat ca inchiderea statiilor AGL pe carbune este cruciala pentru decarbonizare. Iata cum a descris emisiile AGL: „Mai mult decat orice aviatie nationala si internationala si, daca este o tara, este mai mare decat Suedia, Irlanda sau Noua Zeelanda, iar asta ar face din acesta unul dintre cele mai mari proiecte de decarbonizare de pe Pamant”.

In cadrul planului de preluare, partenerul canadian Brookfield va imparti activele AGL in noul sau Fond Global de Tranzitie de 15 miliarde de dolari,condus de fostul guvernator al Bancii Angliei Mark Carney, care este trimisul special al Natiunilor Unite pentru actiune si finantare climatica.