Alaptarea este minunatul dar care i-l poate face o mamica bebelusului ei, contribuind la dezvoltarea sanatoasa a acestuia. Perioada de alaptare incepe imediat dupa nastere si trebuie sa dureze cel putin 6 luni. Alaptarea poate preveni de asemenea astmul, obezitatea sau bolile infectioase.
Secretia de lapte la proaspata mamica se produce datorita unui hormon numit prolactina si este mentinuta prin reflexul de supt. In momentul inceperii secretiei, sanii pot deveni durerosi si se intaresc, iar temperatura corpului creste (38°C). Este important de stiut ca nu este bine sa intrerupi alaptarea, deoarece exista posibilitatea de a ramane fara lapte. Imediat dupa nastere, femeia lauza trebuie sa stea la pat pentru cel putin 24 de ore.
Alimentatia lauzei este foarte importanta pentru copil. De aceea, trebuie sa fie alcatuita din alimente sanatoase, proaspete si bogate in vitamine. Nu este indicata alimentatia in exces in aceasta perioada, deoarece acest lucru nu iti afecteaza numai tie digestia, ci si pe cea a bebelusului. Este recomandat ca in primele doua zile de la nastere , lauza sa manance supe, lapte, limonada, paine si dulciuri, dupa care poate reveni la o alimentatie completa.
Sanii trebuiesc pregatiti pentru masa pe care o vei oferi bebelusului. Inainte de a alapta, trebuie sa te asiguri ca ai respectat toate normele necesare de igiena: spalarea sanului si a mainilor. Este bine de stiut ca in aceasta perioada, copilul isi ia repede necesarul de lapte, de aceea alaptarea nu este recomandata pentru mai mult de 15 minute pentru ca este posibil ca mameloanele sa se irite.
Mamicile pot folosi pompa manuala sau electrica pentru a-si goli sanii. Nu este indicata stoarcerea laptelui cu mana, deoarece provoaca infectii! Pe toata durata alaptarii, trebuie sa ai grija mai mult de sanii tai si sa folosesti sutiene din panza.
Femeia care este lauza devine mult mai sensibila atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Ea nu-si poate relua activitatile casnice imediat dupa nastere si va avea nevoie de ajutor. De aceea, ea trebuie tratata cu mai multa atentie si nu este necesar sa fie vizitata peste masura de catre rude sau prieteni. Aceasta are nevoie de toata sustinerea familiei si a partenerului de viata.
In zilele noastre, exista clinici de alaptare care ofera consultanta tuturor proaspetelor mamici. In acestea poti invata detaliat cum sa alaptezi, care sunt beneficiile acestei actiuni si iti ofera toata sustinerea medicala si psihica de care o femeie are nevoie in acest moment important al vietii.