Exista mai multe strategii care sunt recomandate inainte de a merge la culcare, pentru a te relaxa si a dormi bine. Aici va sugeram opt uleiuri aromatice care va vor ajuta sa dormiti mai bine, deoarece combat insomnia si garanteaza odihna profunda.

A adormi si a avea un somn odihnitor este o necesitate fiziologica, asa ca folosirea unor strategii precum uleiurile aromatice te va ajuta in rutina ta de noapte.

Somnul te ajuta sa gandesti mai clar, sa ai reflexe mai bune si sa te concentrezi mai bine. Mai degraba, lipsa somnului afecteaza atat sanatatea fizica, cat si cea mentala.

Exista mai multe strategii care sunt recomandate inainte de a merge la culcare, pentru a te relaxa si a dormi bine. Aici va sugeram opt uleiuri aromatice care va vor ajuta sa dormi mai bine, deoarece combat insomnia si garanteaza odihna profunda.

De fapt, aromaterapia este astazi o resursa valoroasa care ajuta la atingerea unor stari de liniste care favorizeaza si alte functii zilnice.

Stres, insomnie, anxietate si depresie

Ritmul agitat al vietii de astazi este incarcat cu responsabilitati care pot declansa episoade de stres. Trezirea in zori, privirea la ceas sau la telefonul mobil sau dificultatea de a adormi sunt cateva dintre manifestarile sale.

Schimbarile de timp, cafeaua, dietele si alcoolul contribuie si ele la insomnie. Cand nu dormim bine suntem invadati de o dispozitie proasta, stare generala de rau, iritabilitate sau oboseala generala.

Stresul poate fi, de asemenea, un simptom al tulburarilor emotionale, cum ar fi depresia si anxietatea. Aromaterapia  ca arta sau cultura terapeutica este un aliat in lupta impotriva acestor rele. Nu inlocuieste tratamentele, dar ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune cu produse naturale.

Uleiurile esentiale si sistemul nervos

Uleiurile esentiale sau aromatice au ingrediente active care  actioneaza asupra unei parti a sistemului nervos, numita parasimpatic, care controleaza odihna, relaxarea si somnul.

Milioanele de receptori olfactivi din nasul nostru se conecteaza la creier, astfel incat mirosurile au un impact imediat asupra acestor functii. Adica despre odihna, relaxare si somn.

Unele ingrediente active, cum ar fi esterii, sunt prezente in diferite uleiuri aromatice.  Printre acestea, portocala amara si levantica, care sunt calmante si relaxante.

Fie prin masaje, infuzii sau difuzoare aromatice, aceste arome ajung la creier si isi fac efectul. Asadar, obtinem un somn odihnitor, tensiunile, anxietatea si depresia scad.

8 uleiuri aromatice care te ajuta sa dormi mai bine

Exista numeroase uleiuri aromatice cu care sa te relaxezi.

1. Lavanda, cea mai apreciata

In aromaterapie, uleiul de lavanda este cel mai apreciat. Efectul sau asupra sistemului nervos este incontestabil datorita efectului sedativ si relaxant. Este ideal pentru a adormi, chiar si in cazurile cronice.

Pentru a profita de beneficiile uleiului de lavanda, se recomanda:

  • pune aproximativ 15 picaturi intr-un difuzor noaptea
  • Masati de asemenea fata, gatul, bratele, mainile si picioarele
  • O alta optiune este sa pui cate o picatura pe fiecare incheietura sau gat diluata cu crema de corp sau ulei obisnuit.

2. Ulei de portocala amara

Proprietatile calmante si sedative ale uleiului de portocal contracareaza eficient insomnia, depresia, stresul, anxietatea si nervozitatea.

Fie prin difuzor, fie prin masaj, este unul dintre cele mai bune uleiuri aromatice pentru combaterea tulburarilor de somn.

3. Esenta de mandarine

Daca iti este greu sa te deconectezi de agitatia zilnica, esenta mandarinei este de mare ajutor, deoarece promoveaza relaxarea si odihna.

Cel mai bun mod de a-l folosi este sa puneti 15 picaturi intr-un difuzor inainte de culcare, sau poate fi si ingerat dimineata si seara, diluand doua picaturi in ulei de masline.

4. Ulei de valeriana

Proprietatile sale sedative garanteaza un somn odihnitor. Poate fi folosit prin introducerea a 15 pana la 20 de picaturi intr-un difuzor sau aplicat prin masarea fetei, gatului si extremitatilor.

5. Musetel roman

In masaje sau pur si simplu mirosind emanatiile sticlei, uleiul esential de musetel roman este ideal pentru a contracara insomnia .

Are un efect relaxant puternic de care beneficiaza chiar si persoanele cu hipertensiune arteriala carora le este greu sa se relaxeze.

6. Maghiran impotriva stresului

Proprietatile acestui ulei aromat reduc tensiunea arteriala si elibereaza stresul.   In plus, uleiul de maghiran favorizeaza o respiratie mai curata in caz de raceala. In difuzoare sau in masaj este ideal pentru a reduce angoasa.

7. Verbena cu lamaie pentru anxietate

Anxietatea, depresia sau angoasa pot fi combatute cu acest ulei aromat. Este un analgezic foarte eficient. Pentru a profita de beneficiile sale, putem dilua doua picaturi in ulei de masline si le consumam de trei ori pe zi.

8. Mandarin petitgrain impotriva stresului

Este cunoscut ca un ulei hipnotic, cu efecte mai puternice decat musetelul . Este, de asemenea, un relaxant muscular care amelioreaza tensiunea si favorizeaza odihna. Este ideal de aplicat prin masaj, dar il puteti mirosi si direct din sticla, sau luati doua picaturi diluate in ulei de masline.

Uleiurile aromatice au un efect puternic asupra creierului, favorizand astfel relaxarea totala care contracareaza insomnia, stresul si anxietatea. In orice moment al zilei, dar mai ales noaptea, mirosirea lor va garanta relaxare si liniste.