Vaginoza bacteriana este o afectiune ce presupune producerea exagerata de bacterii in interiorul vaginului. Aceasta afectiune apare in momentul in care gradul aciditatii din vagin este anormal. In cele ce urmeaza vom afla mai multe despre vaginoza bacteriana, care sunt cauzele aparitiei, simptomele afectiunii si ce tratament se recomanda.
Cauze. Vaginul gazduieste o sumedenie de bacterii, dintre care unele sunt benefice pentru organism, iar altele sunt nocive. In momentul in care inmultirea bacteriilor nocive nu mai este tinuta sub control de bacteriile “bune”, apare vaginoza bacteriana.
Inca nu s-a stabilit daca vaginoza este o boala cu transmitere sexuala, insa femeile care isi schimba des partenerii prezinta un risc mai mare de vaginoza bacteriana. Nivelul florei bacteriene din vagin poate fi afectat si de:
– Prezenta unei boli cu transmitere sexuala in trecut;
– Spalaturi intravaginale;
– Tampoane intravaginale;
– Folosirea diafragmei sau a altor dispozitive intrauterine.
Simptome. Primul simptom vizibil va fi modificarea secretiei vaginale, care poate capata o tenta galbuie, poate mirosi urat sau poate fi mai vascoasa. Lasata netratata, vaginoza bacteriana se poate agrava, iar simptomele pot fi urmatoarele: dureri la contactul sexual, dureri la mictiune, mancarime. De aceea este foarte important sa te prezinti la medicul ginecolog imediat cum observi o schimbare a secretiei tale vaginale.
Diagnostic. Diagnosticul de vaginoza bacteriana se pune foarte usor de catre medicul ginecolog, acesta efectuand un examen al regiunii pelviene si prelevand secretie pentru a fi trimisa laboratorului. Testele de laborator iti vor spune cu siguranta care este bacteria care a dus la aparitia vaginozei bacteriene.
Tratament. De cele mai multe ori medicul ginecolog iti va prescrie antibiotice, care sa refaca un nivel optim al bacteriilor “rele”. Dupa incheierea tratamentului, pacienta va trebui sa aiba grija sa mentina ph-ul in limitele normale. Din nefericire, afectiunea poate reaparea in orice moment, ea afectand peste 80% dintre femei.
Vaginoza bacteriana nu este o afectiune grava, insa impreuna cu alte infectii ale vaginului, aceasta poate duce la nastere prematura, risc de infertilitate sau de infectare cu virusul HIV. Femeile care au vaginoza bacteriana prezinta un risc crescut de boala inflamatorie pelvina, infectii postoperatorii dupa histerectomii, citologie cervicala anormala, endometrita, boli cu transmitere sexuala, avort spontan, infectii urinare.