Dezvoltarea copilului intre 2 si 6 luni are la baza curiozitatea bebelusului pentru lumea inconjuratoare.

Aceasta etapa este activa si produce o conexiune puternica intre parinti si copil, cel din urma devenind din ce in ce mai conectat la universul propriu si mai sensibil la schimbarile ce se produc in jurul sau.

Noi ne-am propus sa iti oferim informatii de baza privitor la dezvoltarea copilului intre doua si sase luni, astfel incat tu, ca mama, sa nu te lasi prinsa nepregatita.

Nu uita cel mai important pas, insa. O alimentatie echilibrata are un rol vital pentru buna functionare a organismului celui mic si in apararea corpului sau de pericolele externe.

Oligozaharidele sunt in mod natural prezente in laptele matern si s-a dovedit ca asigura dezvoltarea rapida a unei flore intestinale sanatoase la bebelus si, in consecinta, sprijina dezvoltarea sistemului imunitar.

Dezvoltarea copilului la 2 luni

La 2 luni, probabil ati observat ca bebelusul dumneavoastra a dezvoltat urmatoarele caracteristici:

Vederea lui este dezvoltata si poate focaliza obiectele aflate la o distanta de pana la 20 cm si sa le urmareasca cu privirea, daca acestea se misca. Aceasta inseamna ca devine mai interesat de forme si culori mult mai complexe.

Copilul dumneavoastra creste foarte repede in greutate, luand in greutate cu pana la 900 g. Doarme mult mai putin, fiind treaz pana la 10 ore pe zi. Pe masura ce devine mai puternic, poate sa-si tina capul ridicat timp de cateva secunde deodata. Veti fi rasplatita pentru toate eforturile dumneavoastra cu un minunat zambet din partea copilului.

Miscarile lui au devenit mai fine si mai putin spastice. Nu uitati ca in aceasta luna trebuie sa-i faceti vaccin impotriva meningitei C si DPT. DPT este cunoscut si sub denumirea de 5 in 1 si include difteria, tusea convulsiva (pertussis), tetanus, Hib (haemophilus influenzae B) si polio.

Dezvoltarea copilului la 3 luni

La 3 luni, copilul dumneavoastra va avea articulatiile mult mai mobile si va putea sa-si deschida degetele si sa-si uneasca mainile. Unii copii in varsta de 3 luni nu mai vor masa de noapte, dar nu intotdeauna. Simturile lui, aflate in dezvoltare, raspund bine la stimuli, si-l puteti ajuta vorbindu-i si citindu-i. Pe masura ce i se dezvolta simtul tactil va fi incantat si intrigat de senzatia oferita de atingerea de materiale noi, cum sunt blana si pasla. Jucariile moi sunt ideale in aceasta etapa a vietii. Alegeti din varietatea pusa la dispozitie pe https://kindershop.ro, unde veti gasi jucarii pentru copii de toate varstele.

De asemenea, ii place sa fie aproape de dumneavoasta, asadar atingeti-l si luati-l in brate cat de mult puteti. Va putea sa-si ridice manuta si sa o mentina ridicata timp de cateva minute in timp ce sta intins pe spate. Pe masura ce i se dezvolta muschii, aveti grija! Usoarele lui lovituri devin pe zi ce trece tot mai puternice. Va va recunoaste atat dupa fata, cat si dupa voce. Incurajati-i dezvoltarea timpurie a limbajului prin folosirea de cuvinte si sunete noi.

Daca aveti o familie bilingva, folositi inca de pe acum ambele limbi, daca vreti sa le vorbeasca fluent. Veti observa ca interactioneaza mult mai pozitiv cu ceilalti – zambind si gangurind.

Dezvoltarea copilului la 4 luni

Veti observa ca bebelusul dumneavoastra mananca dintr-o data mai mult si nu asa de frecvent. Aceasta, din cauza ca la varsta de 4 luni stomacul lui s-a marit. Veti mai observa ca bebelusul dumneavoastra incepe sa se rostogoleasca.

Chiar daca nu se rostogoleste, va incerca sa se ridice in mod regulat atunci cand sta pe burta, intarindu-si astfel muschii gatului si ai spatelui. Bebelusul dumneavoastra este acum constient de obiectele care il inconjoara, incercand sa le ajunga si sa le prinda. Probabil ca deja incepe sa bage in gura tot ce prinde la indemana. Poate acum sa se amuze singur tot mai mult si incepe sa fie fascinat de joaca cu propriile degete de la maini si picioare. Copilul dumneavoastra poate acum sa distinga culorile si se va bucura de jucariile viu colorate, postere sau telefoane mobile. A inceput sa devina mai selectiv in ceea ce priveste oamenii si se va acomoda mai greu cu strainii.

Dezvoltarea copilului la 5 luni

Daca il sustineti de sub brat, atunci bebelusul va putea sa se legene pe piciorul dumneavoastra. Observati ca incepe sa repete un sunet sau un cuvant preferat. Incepe sa inteleaga conceptul de cauza si efect, uitandu-se cu atentie cand scapa ceva si cum dumneavoastra va grabiti sa le ridicati. Bebelusul dumneavoastra incepe sa vada obiectele mici sau culorile mai subtile. Este mai interesat de sunete si se va intoarce imediat catre sursa sonora.

De asemenea, incepe sa-si recunoasca propriul nume cand il pronuntati. Starile lui emotionale se dezvolta, exprimand astfel mai multa dragoste si umor decat inainte.

Dezvoltarea copilului la 6 luni

La varsta de 6 luni veti observa probabil ca incepe sa traga obiectele catre el sau sa le mute dintr-o mana in alta. Probabil ca a invatat deja sa se rostogoleasca, asa ca trebuie sa fiti atenti cand ii schimbati scutecul.

Niciodata sa nu-l lasati nesupravegheat pe o suprafata inalta precum un pat sau o canapea. Invata tot mai mult sa fie sociabil si sa va atraga atentia intr-un mod pozitiv. Asadar, trebuie sa ii incurajati comportamentul bun oferindu-i cat mai multa atentie. La aceasta varsta va reactiona chiar bine la jocuri gen “cucu-bau”, pentru ca a inceput sa observe lucruri ca repetitia si schimbarea.

La varsta de 6 luni va fi foarte galagios si probabil va ganguri mult. Mai poate sa recunoasca si diferitele tonuri la vocii dumneavoastra si s-ar putea sa planga daca crede ca sunteti nervoasa. Stimulati-i simturile in dezvoltare cu jucarii care fac zgomot si care au texturi interesante si veti fi rasplatita cu multe chicoteli si zambete.

Oferiti copilului dumneavoastra formula potrivita pentru crearea unei legaturi puternice parinte-copil!