Caria dentara reprezinta imbolnavirea cronica a structurilor dure dentare. In cavitatea orala au loc procese continue de demineralizare rezultate in urma proceselor de fermentatie a carbohidratilor care alterneaza cu procese de mineralizare (prin igienizare si alimentatie corecta). In situatia in care acest echilibru este perturbat si balanta se inclina in favoarea atacurilor acide, structurile dure dentare vor fi afectate ireversibil de procese carioase.

Profilaxia cariei dentare se realizeaza, in primul rand, printr-o igienizare riguroasa a cavitatii orale, alaturi de o alimentatie sanatoasa.

Alimentatia corecta joaca un rol important in dezvoltarea sanatoasa a dintilor, inca dinaintea nasterii printr-o alimentatie sanatoasa a gravidei, bogata in lactate, fructe si legume, carne, peste, oua. Foarte importanta este alimentatia sugarului cu lapte matern cel putin 6 luni, apoi alimentatia sanatoasa din cursul copilariei deoarece dintii permanenti isi incheie perioada de mineralizare la 14 ani. Alimentele dure realizeaza o curatare mecanica a dintilor si stimuleaza secretia salivara, ambele avand un rol important in indepartarea placii bacteriene. Alimentele dure pot fi fructe (ex. merele sunt la indemana oricui) sau legume (morcovi, gulii, etc.).

De asemenea, trebuiesc excluse din alimentatie sau cel putin reduse dulciurile, in special cele lipicioase si sucurile artificiale, in special cele acidulate. Dulciurile se recomanda a se consuma o data pe zi, dupa masa si sub nici o forma seara inainte de culcare. Este foarte important sa nu se adauge indulcitori in laptele si ceaiul copilului mic. Laptele are un efect protector prin continutul crescut de calciu si fosfat, dar acest efect inceteaza odata cu adausul de zahar si indulcitori. S-au realizat studii care au demonstrat ca laptele uman nu este cariogen, nici laptele de bovine decat, daca se consuma in amestec cu indulcitori si alte alimente.

Guma de mestecat fara zahar participa la curatarea dintilor prin stimularea secretiei salivare si cresterea pH-ului. Xylitolul din guma de mestecat stimuleaza fluxul salivar, contribuind astfel la crearea unor conditii favorabile remineralizarii suprafetelor dentare supuse atacurilor acide provocate de degradarea carbohidratilor alimentari. S-au desfasurat studii care au demonstrat o remineralizare a smaltului afectat de carii incipiente dupa aproximativ doi ani de utilizare a gumei de mestecat.

Guma de mestecat fara zahar se poate folosi dupa masa, dar nu mai mult de 10-15min si nu se recomanda persoanelor fara afectiuni digestive cum ar fi gastrita sau ulcerul.