Marilyn Monroe ramane unul dintre cele mai cunoscute chipuri de la Hollywood. Valabilitatea acestuia este demonstrata de repercusiunea ca Kim Kardashian a decis sa poarte una dintre cele mai illustre rochii ale sale -cea pe care a purtat-o ​​cand i-a cantat la multi ani presedintelui de atunci JFKennedy-, si a transformat piesa de muzeu intr-un element de promovare personala in timpul New York Met Gala. Farmecul sau etern se traduce si in recordurile pe care operele de arta pe care le-a inspirat le bat la licitatie.

Brandul ei continua sa castige multi bani, dar actrita a murit fara bani. Atat de mult incat nu si-a putut permite nici macar o „inmormantare decenta” dupa moartea sa in urma cu aproape 60 de ani. Asa a asigurat scriitoarea Joyce Carol Oates, in varsta de 84 de ani. Autoarea Blonde, biografia pe care se bazeaza viitorul film Netflix cu acelasi nume, a reflectat asupra finalului tragic al actritei de pe 21. Festivalul International de Film Fantastic de la Neuchatel, Elvetia.

Marilyn Monroe interpretand rolul Lorelei Lee, intr-o scena din filmul Gentlemen Prefer Blondes, regizat de Howard Hawks, 1953BBC

Publicat in 2000, romanul lui Oates imbina elemente de fictiune cu episoade detaliate din viata actritei de-a lungul celor 700 de pagini. In ele, New Yorkerul descrie modul in care Norma Jeane Mortenson si-a pierdut identitatea pentru a deveni Marilyn Monroe. Persoana era departe de personajul care a facut cantece populare precum Diamonds are a Girl’s Best Friend” si filme de neuitat precum The Seventh Year Itch, Una Eva y dos Adanes si Luces de footlights , printre altele .

Pe ecran si in afara ecranului, Monroe si-a creat o identitate complet inventata, devenind un produs pe care industria cinematografica s-a ocupat sa-l exploateze, apara Oates. „A castigat faima mondiala, dar si-a creat o identitate cu care nu putea trai. O identitate cu care a ajutat multi barbati sa castige averi, dar care nu a beneficiat-o. Cand a murit, la 36 de ani, nu avea destui bani sau pentru o inmormantare buna”, a asigurat autoarea.

De asemenea, scriitoarea a discutat despre frustrarea vedetei fata de cariera ei si despre modul in care aceasta ar fi putut contribui la moartea ei. „Pe masura ce Marilyn a imbatranit, i-au continuat sa-i ofere acele roluri pe care le-a jucat cand era o tanara vedeta si asta a facut-o sa se simta umilita. Nu poti continua sa joci aceasta blonda proasta cand esti la 40 de ani”, a explicat autorul. Ea crede ca aceasta nemultumire ar fi putut degenera in ceva mai rau: „Unii spun ca s-a sinucis. Nu cred neaparat. Cred ca ar fi putut muri de ceva asemanator cu o disperare extrema.

Oates a profitat de ocazie pentru a-si da aprobarea pentru adaptarea cinematografica a operei sale care va fi lansata pe Netflix pe 23 septembrie . Filmul, regizat de Andrew Dominik si cu actrita Ana de Armas in rol principal, suna deja ca unul dintre posibilii concurenti pentru noul sezon al premiilor. Si, potrivit autorului, pe buna dreptate. „Andrew Dominik este un regizor foarte stralucit. Cred ca a reusit sa arate experienta Norma Jeane Baker din interior. In loc sa o vada din afara, dintr-o prisma masculina, s-a cufundat in perspectiva ei”, a opinat scriitorul.

Monroe a murit in urma unei supradoze de pastile in casa ei din Los Angeles, pe 4 august 1962. Un agent i-a gasit cadavrul in pat si a descoperit sticle goale de antidepresive imprastiate prin camera. Fostul sot al lui Monroe, atletul Joe DiMaggio, a fost responsabil de planificarea inmormantarii ei la Westwood Cemetery din Los Angeles. A avut loc patru zile mai tarziu si a fost o ceremonie foarte intima la cererea lui DiMaggio, care a interzis prezenta celor mai cunoscute fete de la Hollywood si a familiei Kennedy. Jucatorul de baseball si-a luat ramas bun de la iubita sa cu un buchet de trandafiri si de atunci i-a ordonat florariei Le Parisien Florist sa trimita trei buchete din acele flori pe saptamana la mormantul sau. A facut-o timp de 20 de ani si o luna, pana in 1982. Locul lui de odihna, o nisa sobra de marmura roz, Ramane pana astazi un loc de pelerinaj pentru toti fanii Marilyn.