Posibilitatea unui Brexit dur [o iesire abrupta, nenegociata a Regatului Unit din UE] nu a fost niciodata mai mare decat este in prezent. Boris Johnson a declarat ca Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana pe 31 octombrie. Strategia sa politica se invarte in intregime in jurul tuturor pentru a crede ca isi va indeplini amenintarea, indiferent daca a ajuns la un acord cu restul de 27 de membri UE. Ca o consecinta a tuturor acestor lucruri, este din ce in ce mai urgent sa intelegem ce consecinte ar avea in practica un Brexit dur.

La King’s College London’s UK in a Changing Europe initiative , am incercat sa analizam aceasta situatie si miercuri vom publica un raport cu concluziile. In niciun moment nu am avut acces la informatii confidentiale; avem aceleasi informatii si materiale ca toti ceilalti. Cu toate acestea, avem o echipa de cadre universitare care au studiat relatia dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana de-a lungul carierei lor si care sunt bine plasate pentru a intelege consecintele unei iesiri nenegociate.

Raportul nu este o lectura reconfortanta. Boris Johnson vrea sa prezinte un Brexit fara acord ca o oportunitate de a pune capat relatiei cu UE; o oportunitate de a „regla” relatia. Cu toate acestea, adevarul este ca exista o mare diferenta intre claritatea relativa a a ceea ce inseamna a nu ajunge la un acord in termeni juridici si ceea ce ar putea insemna in practica. Nu este modalitatea corecta de a rezolva o problema complexa; Mai degraba complet opusul. Mai degraba este o modalitate de a perpetua o problema complexa.

Din punct de vedere juridic, Regatul Unit nu va mai fi stat membru, legislatia UE nu i se va mai aplica si Regatul Unit va fi tratat ca o „tara terta”. Un acord ar fi insemnat o perioada de tranzitie in care relatiile comerciale ar fi continuat asa cum sunt, in timp ce cele doua parti negociaza o relatie viitoare. O iesire nenegociata ne pune in pragul unei prapastii: UE va impune un arsenal de controale si tarife asupra exporturilor noastre, iar comertul transfrontalier cu servicii se va confrunta cu noi restrictii.

Prin urmare, comertul cu UE va fi mai dificil si mai costisitor, iar aceste costuri ar putea fi catastrofale pentru companiile mai mici din Marea Britanie care nu au marjele necesare pentru a le suporta.

Dincolo de aceste impacturi directe, domneste incertitudinea. Cum vor reactiona gospodariile si intreprinderile? Va exista un colaps mai larg al increderii in afaceri si a consumatorilor, care va afecta cererea si investitiile, sau consumatorii, ca in trecut, vor ridica din umeri aceste socuri pe termen scurt? Si, mai general, cum va arata dinamica politica daca nu se ajunge la un acord?

Multe dintre cele mai grave scenarii, cum ar fi perturbarea transportului aerian si rutier, sunt in prezent sub control, deoarece Uniunea Europeana a cautat unilateral solutii provizorii. Ramane de vazut daca aceste solutii temporare, dintre care unele se termina in decembrie, pot supravietui confruntarii politice rezultata dintr-un divort brusc.

Pe de alta parte, desi nu exista nimic care sa sugereze ca cetatenii UE care locuiesc in Regatul Unit vor deveni imigranti ilegali peste noapte, recenta inconsecventa a guvernului cu privire la consecintele unei plecari neacordate pentru libertatea de circulatie a facut pe multi, in mod inteles, nesiguri si nu este inca clar cum se asteapta ca angajatorii, proprietarii, chiriasii si utilitatile sa aplice noile reguli. Situatia britanicilor rezidenti intr-un stat membru UE este si mai complexa si incerta.

O consecinta putin analizata a lipsei de acord este aceea ca Regatul Unit va pierde imediat accesul la bazele de date ale UE si la alte forme de cooperare, inclusiv mandatul european de arestare, Sistemul de informatii Schengen si Europol. Acest lucru va impiedica operatiunile de politie si securitate intr-o lume in care datele sunt esentiale pentru rezolvarea criminalitatii. De asemenea, nu este de neconceput, de exemplu, ca observam o crestere a activitatii crimei organizate, deoarece bandele ar putea incerca sa profite de aceasta tulburare.

Desi poate una dintre cele mai grave si periculoase necunoscute este ceea ce se va intampla pe insula Irlanda. Guvernul Regatului Unit a avansat ca nu va impune controale si tarife la granita cu Irlanda, pozitie care incalca angajamentele asumate in tratatele internationale, inclusiv regulile OMC. UE, insa, a precizat ca intentioneaza sa aplice legislatia, desi ramane de vazut daca toate controalele vor fi impuse din prima zi. Este posibil ca ambele parti sa se invinovateasca reciproc, cu consecinte politice si economice imprevizibile.

Pe termen lung, economia se va ajusta, dar [pe termen scurt] costul va fi semnificativ. Cercetarile noastre anterioare, care analizeaza efectele comertului cu UE confirmand normele OMC, a constatat ca peste zece ani venitul pe cap de locuitor din Regatul Unit va scadea cu intre 3,5% si 8,7% . Alte analize de incredere ajung la aceeasi concluzie.

Dar o iesire grea nu poate semnifica sfarsitul relatiei dintre Regatul Unit si cel mai mare partener comercial si cei mai apropiati vecini. Acest lucru ar trebui rezolvat in timp util. Si aici se unesc legea si realitatea: niciun acord nu va fi sfarsitul negocierilor cu UE, ci inceputul unui nou si mai complex set de negocieri.

Cu toate acestea, odata ce Regatul Unit va parasi UE, acele negocieri vor fi mult mai complexe si orice acord pe care incercam sa il obtinem va necesita aproape sigur acordul unanim al tuturor statelor membre si ratificarea de catre parlamentele lor nationale. Toate acestea pe un fundal de ostilitate politica considerabila, atat in ​​interiorul Regatului Unit, cat si intre Regatul Unit si UE 27. Amintiti-va, vor exista perturbari economice majore atat in ​​Marea Britanie, cat si in UE, iar politicienii vor fi dornici sa evidentieze vinovatii. Intre timp, este probabil sa vedem tensiuni in crestere in Irlanda de Nord si, foarte probabil, revenirea guvernarii directe [gestionarea guvernului Regatului Unit al Irlandei de Nord. A fost deja realizat intre 1972 si 1998].

Cu alte cuvinte, daca se alege o iesire grea, va fi foarte greu sa ajungi la un acord mai tarziu. Va fi un proces foarte lung si foarte complex din punct de vedere politic.

Intre timp, comertul cu UE va continua sa fie afectat de tarife si controale. Cei care spera ca „telenovela Brexit” se va termina in curand vor fi foarte dezamagiti. O iesire fara acord va fi doar inceputul unei lungi negocieri.