Specialistii site-ului de recrutare Myjob.ro te invata cum sa-ti gestionezi mai bine munca, daca ai ales sa lucrezi de acasa.Iata ce poti face astfel incat productivitatea ta sa nu fie afectata:
1.Creeaza-ti un spatiu adecvat de lucru Oricat de mic ar fi spatiul pe care il poti aloca acestui scop, biroul de acasa trebuie sa existe. Asigura-te ca este un loc care sa-ti ofere, pe langa confort, si linistea necesara sa iti desfasori activitatea. In cazul in care locuiesti cu familia, este bine sa stabiliti impreuna un set de reguli, astfel incat nimeni sa nu te deranjeze in perioada in care lucrezi. De exemplu, daca unul dintre copii te intrerupe de cateva ori in orele in care ai inceput deja lucrul, productivitatea ta va scadea.
2. Planifica-ti fiecare zi de munca in detaliu Planificarea este esentiala in munca la domiciliu. Desi gandul ca esti toata ziua acasa iti poate parea reconfortant, daca nu te organizezi in amanunt, iti vei da seama ca ziua trece mai repede decat ai fi crezut, iar deadline-ul pentru proiectele tale va fi tot mai apropiat. Inainte de a trece la lucru, acorda-ti cateva minute pentru a trasa programul zilei. Nu neglija sa incluzi in acest plan si momente de pauza/ odihna, care te vor ajuta sa-ti pastrezi tonusul si sa-ti faci bine treaba.
3. Respecta planificarea facuta Probabil ca partea cea mai grea de aici incepe: respectarea stricta a programului. Atunci cand lucrezi de acasa esti mai predispus sa modifici prioritatile pe parcursul zilei si sa incerci sa rezolvi urgentele. Este un avantaj al acestui tip de munca, dar si o problema care, daca persista, te poate duce la intarzieri si suprasolicitare. Incerca sa respecti regulile pe care singur le-ai creat si, cu timpul, organizarea stricta a muncii te va face mai eficient.
4. Nu incerca sa recuperezi lucrand pana la ore tarzii O consecinta a nerespectarii programului de lucru este ca vei fi nevoit sa recuperezi. Unii oameni sustin ca sunt mai productivi daca lucreaza noaptea. Este perfect atata vreme cat si-au propus de la bun inceput sa faca acest lucru, iar munca lor se organizeaza in aceste ore. Insa, dupa o zi in care ai facut eforturi sa rezolvi o multime de alte probleme, sa transformi timpul de odihna in program de munca intensa nu este o solutie. Cu o minte si un corp epuizate, randamentul tau va fi scazut, iar lipsa de odihna se va simti si in ziua urmatoare.
5. Programeaza-ti des intalniri cu parteneri de afaceri/clienti/colegi Oricat de bine te-ai organiza si oricat de simpla ar fi comunicarea cu partererii de afaceri/clienti/colegi de munca, nu rata ocaziile de a te intalni cu acesti oameni de fiecare data cand simti ca este necesar. Vei observa ca esti mai bine conectat la mediile care te intereseaza si este un bun prilej de a face schimb de experiente, de a primi feedback sau de a afla informatii pe care de obicei oamenii nu le transmit prin e-mail sau in teleconferinte.
6. Elimina sursele care te pot distrage (TV, retele sociale, telefon) Acest aspect vine in stransa legatura cu crearea unui spatiu propriu de munca, in care sa nu fi deranjat. Evident, exista anumite tipuri de munca la domiciliul care implica folosirea intensiva a telefonului sau a retelelor sociale. Regula nu se aplica pentru acestea. Insa, daca ai nevoie de liniste pentru a-ti desfasura activitatea, asigura-te ca televizorul nu se aude pe fundal, iar ultimele stiri nu iti distrag atentia.
7. Lucreaza in ritmul tau, nu te grabi pentru a castiga o ora libera in plus Fa-ti estimari realiste in privinta timpului de care ai nevoie. Si asigura-te ca lucrezi cu aceeasi atentie si concentrare cu care ai face-o daca seful ar putea intra oricand in birou. Nu te simti presat sa-ti termini treaba pentru ca te simti dator ca, lucrand de acasa, sa aloci mai multa vreme treburilor din gospodarie. Lucreaza organizat, in ritmul de care ai nevoie, pentru a avea rezultatele pe care le doresti.